Haberler

EXPO için yeniden yaratılmış

Tarih: 18 Mayıs 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Serdar M. Değirmencioğlu
2010 Dünya Fuarı'nın maliyetinin 58 milyar doları bulması bekleniyor. Bu rakama, Şanghay'ın altyapısı için harcanan 45 milyar dolar da dahil...

Kente yeni bir metro eklenmiş. 8 yıl hazırlık çalışmaları yapılmış ve sadece EXPO alanının inşası için 4 milyar 200 milyon dolar harcanmış...

Türk pavyonunun ana fikri, dünyada bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük'ten esinlenerek düzenlenmiş...

Başlarken

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, geçtiğimiz günlerde gittiği Çin'in Şanghay Kenti'nde düzenlenen EXPO Fuarı'ndaki izlenimlerini Yeni Asır okurları için yazdı. Değirmenci, 2020 EXPO hedefini sürdüren İzmir'in, 6 ay sürecek olan Şanghay EXPO'sunda nasıl temsil edildiği ve Türkiye standını yerinde izledi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük kentlerinden biri olan Şanghay'da düzenlenen 2010 EXPO'suna katılmak üzere Adnan Menderes Havalimanı'nda İzmir Kalkınma Ajansı'nın Yönetim Kurulu üyeleriyle buluşuyoruz. Heyetimiz İzmir Valisi M. Cahit Kıraç başkanlığında, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak, Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, İzmir Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Hale Kayalıoğlu, İzmir Kalkınma Ajansı uzmanı Murat Çelik ve ben, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci'den oluşuyor.

Havaalanında bizi Türkiye Başkonsolosu Murat Ülkü karşılıyor. Sanghay Pudong Havalimanı şehir merkezine 30 kilometre uzakta. Havalimanından şehre geldiğimizde, hepimizde bir hayranlık var. "Şehir dediğin böyle olur" diyoruz. Akşam yemeğinde Radisson SAS Sanghay Oteli'nin döner restoranındayız. Bizi Türkiye Başkonsolosu Murat ülkü ağırlıyor. Şanghay gece bir başka güzel oluyor. Yemekler nefis, manzara nefes kesici...

Ejderhanın başı

Çin'in kalkınma çabaları açısından "Ejderhanın Başı" olarak adlandırılan Şanghay, doğrudan merkezi hükümete bağlı eyalet statüsünde bir belediye. Yüzölçümü 7 bin 37 kilometre kare. 20 milyona yakın nüfusuyla Çin'in en büyük kentleri arasında ve dünyanın önemli bir finans merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Deng Xiaoping'in dışa açılım politikası sayesinde demir-çelik, makine, gemi, inşaat, ölçüm aletleri, elektronik, kimya, tekstil ve ilaç sanayi kollarında Çin'in en önemli üretim merkezi haline dönüşen kent, deniz ve hava ulaşımındaki konumu nedeniyle bugün Çin'in dünyaya açılan kapısı durumunda. 2005'ten bu yana da dünyanın en büyük kargo limanı. 2006-2011 yıllarını kapsayan 5 yıllık kalkınma planı kenti uçurmuş. Halen döviz, elmas, altın ve emlak borsalarına ev sahipliği yapıyor. Darısı 1989'dan bu yana kardeşlik ilişkisi kurmuş İstanbul'un başına...

Su damlası

Ertesi sabah erkenden geleneksel Çin çarşısı olan Yuyuan Garden'deyiz. Çin bahçe mimarisinin Şanghay'daki nadir örneklerinden biri. Bizim Kemeraltı'ndan daha kalabalık. EXPO 2010 Şanghay, 1 Mayıs- 31 Ekim 2010 tarihleri arasında, Çin Halk Cumhuriyeti'nde "Better City, Better Life" (Daha iyi bir kent, daha iyi bir yaşam) teması ile düzenlendi. Sevimli Maskotu Haibao ise bir su damlası. EXPO'lar, "Dünya Sergisi" olarak adlandırılıyor. EXPO'larda ürünler değil, fikirler, kültürler ve dünyanın geleceğine yönelik projeler sergileniyor. Türkiye dahil, 157 ülkenin üyesi bulunduğu BIE EXPO Organizasyonlarını, "Dünya EXPO'su" ve "Uluslararası EXPO" olarak iki ana grupta düzenliyor. Dünya EXPO'su 5 yılda bir, 6 ay süreyle, evrensel bir temaya dayalı olarak, sınırlandırılmamış bir alanda düzenlenirken, uluslararası EXPO'lar iki dünya EXPO'su arasında, 3 ay süreyle, ihtisaslaşmış bir konu üzerinde ve 25 hektarlık bir alanda yapılıyor. Şanghay'da düzenlenen 2010 EXPO'su Dünya EXPO'sudur. 2015 EXPO'su ise İtalya'nın Milano şehrinde yapılacak.

Şimdiye kadar düzenlenen dünyanın gelmiş geçmiş en büyük EXPO Fuarı'nı 70 milyondan fazla kişinin ziyaret edeceği tahmin ediliyor.

Türk pavyonu

5.2 km2'lik alana yayılan EXPO alanı Huangpu nehrinin iki kıyısı üzerinde kurulmuş. Alanın 3.2 km2'lik kısmı kapalı alanlardan oluşuyor. Nehrin bir tarafında ulusların pavyonları, diğer tarafında şehirlerin pavyonları var.

Türkiye, 2010 EXPO'suna "Medeniyetlerin Beşiği" temalı pavyonla katılıyor. Türk pavyonunun ana fikri, dünyada bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve şu anda Orta Anadolu'da yer alan Çatalhöyük'ten esinlenerek düzenlenmiş. 2 bin metrekare olan pavyonumuz 3 bölümden oluşuyor. Pavyonumuzun dışının çizimi, Neolitik (Cilalı Taş Devri) dönemde dünyanın ilk bilinen yerleşim yeri konumundaki Çatalhöyük'te bir evde bulunan duvar freskolarından yola çıkarak gerçekleştirilmiş.

Duvarda bulunan fresko, Çatalhöyük'teki volkanik Hasandağı'nı ve evleri simgeliyor. Bu, dünyanın ilk yerleşim merkezinin planını veya şehrin görüntüsünü resmediyor. Pavyonumuzun dış cephesi bu freskodan yola çıkarak yorumlanmış. Bu neolitik freskonun bugünkü mimari trendlere de ne kadar uygun olduğu dikkat çekiyor.

Helal olsun

Pavyonumuzun ikinci bölümünde, "2010 Avrupa Kültür Başkenti" olan İstanbul ile ilgili bir film gösterisi izliyoruz. Bir Holywood yapımı olan film aynı anda 20 kamera ile birlikte çekilmiş ve tam 1.5 milyon dolara malolmuş. Osmanlı'dan esintilerin de yer aldığı bölümlerden sonra Anka kuşuyla simgelenen son bölümde, Türkiye'nin geleceğe yönelik kentsel gelişim projeleri hakkında bilgiler veriliyor. Pavyonumuzun Türkiye'ye toplam maliyeti 23 milyon dolar. Hemen yanı başımızdaki Yunanistan pavyonuyla kıyasladığımızda bizimkilere bir kez daha "Helal olsun" diyoruz. Pavyonumuzda bir kişinin 14 dakika kalacağı hesaplanmış. Bu 14 dakikada her şeyin kavranması mümkün olmadığından, Cep telefonunda bluetooth açanlara bütün bilgilerin yükleneceği sistem oluşturulmuş.

Yoğun ilgi

Pavyonumuza ilk günkü ilgi oldukça yoğun. Ziyaretçi sayısı 30 bini geçiyor. Ayrıca Türk lokantasında satılan İskender kebap ve dondurma Çinlilerin akınına uğruyor. Saatler boyunca lokanta ve pavyonun önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Gezdiğimiz diğer pavyonların içinde en çok Çin ve Arabistan pavyonunu beğeniyoruz.

Toplam maliyet 58 milyar dolar

189 ülke ve birçok uluslararası kuruluşların katıldığı Şanghay EXPO'sunun toplam maliyetinin 58 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Bu rakama, Şanghay kentinin altyapısını güçlendirmek için harcanan 45 milyar dolar da dahil. Kente yeni bir metro eklenmiş. EXPO için 8 yıl hazırlık çalışmaları yapılmış ve sadece EXPO alanının inşası için 4 milyar 200 milyon dolar harcanmış. 6 provadan sonra muhteşem açılış yapılıyor. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun açışlı ilan etmesinin ardından gösteriler başlıyor. 20 dünya liderinin katıldığı açılışı maalesef içerden değil, Intercontinental Oteli'nden izliyoruz.

Burada Mimarlar Odası yok !

Şanghay, EXPO için yeniden yaratılmış muhteşem bir şehir. Geniş ve ağaçlıklı yolları, rengarenk çiçekleri, çok katlı iş merkezleri, otelleri, tertemiz caddeleri ve cana yakın insanlarıyla tam bir dünya kenti. Kusursuz bir planlamayla gökdelenler birbiriyle yarışıyor, caddeler dümdüz, en ufak bir çıkıntı, yola taşma diye bir şey yok. Yolların bir kısmı da ayrı bir şeritle bisiklet için ayrılmış. Bisiklet, motosiklet oradan işliyor. Geniş caddelerin orta refüjleri yemyeşil, rengarenk çiçeklerle kaplı. Caddelerin iki tarafı mutlaka ağaçlık. Gökdelenlere hayran hayran bakıp gezerken, ekibimizin neşe kaynağı, Necip Kalkan espiriyi patlatıyor. Burada Mimarlar Odası yok. Gelsin İzmir'de bir gökdelen yapmaya kalksın bakalım, adama yaptırırlar mı?
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.