Haberler

İstanbul'daki "Hayalet" yapılar

Tarih: 19 Mayıs 2010
Eşsiz mimari özellikler taşıyan, ancak günümüze ulaşamayan tarihi binalar, 'İstanbul'da Tarih ve Yıkım/Hayal Et Yapılar' sergisi ile yeniden canlandırılacak. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Turgut Saner'in danışmanlığındaki sergide, çeşitli gerekçelerle yıkılan 12 tarihi yapının fotoğraf ve gravürleri biraraya getirilecek.

Sonbaharda gerçekleştirilecek 'İstanbul'da Tarih ve Yıkım/Hayal-et Yapılar' adlı proje, artık var olmayan 12 nadide yapıyı, kentin belleğine geri çağıracak.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projelerinden biri daha hayata geçiriliyor. 20 Kasım-19 Aralık arasında düzenlenecek "İstanbul'da Tarih ve Yıkım / Hayal Et Yapılar" sergisi, çeşitli gerekçelerle yıkılan eşsiz mimarlık örneklerini konu alıyor.

İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Turgut Saner danışmanlığında, Cem Kozar ve Işıl Ünal tarafından yürütülen çalışmalarda; artık bir parkın, caddenin veya başka bir binanın altında yok olmuş 12 nadide yapıya ilişkin fotoğraf ve gravürler biraraya getiriliyor. Proje kapsamında İstanbul'da farklı zamanlarda inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşamamış 12 yapı, mimarlık tarihi araştırmaları sonucunda elde edilen veriler ile bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak canlandırılarak kentin belleğine geri çağırılacak. "Bu yıkımlar olmasaydı kent nasıl gelişirdi?" sorusundan yola çıkarak kentsel senaryolar üretilecek, tüm bunlar sergi, kitap ve çeşitli yerleştirmeler yoluyla tüm İstanbullular'la paylaşılacak.

Cem Kozar, sergide hedeflerinin "İstanbul'un yara izleri, çizikleri ve kesikleri üzerinden" yıkımları tartışmaya açmak olduğunu söylüyor. Kozar ve Ünal ayrıca bu binalardan bazılarının maketlerini çıkarıp sonbaharda orijinal yerlerinde sergilemeye hazırlanıyor.

Proje, "Bu 12 yapı günümüze kadar gelseydi kent nasıl etkilenirdi?" sorusuna yanıt ararken, günümüzde de halen güncelliğini koruyan yıkım kavramını sorguluyor, alternatif senaryolar ve fikirler geliştiriliyor.

İstanbul Beyoğlu'ndaki Emek Sineması'nın bizzat Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından "taşınarak korunacağı" açıklandığında, buna en çok mimarlar tepki göstermişti. Zira mimarlara göre kentte bir şeyler restore edilecek, yenilenecek veya modernize edilecek dendiğinde sonuç hep yıkım oluyor. Sonbaharda açılacak bir sergi bu kanıya kapılmalarında haklı olabileceklerinin ispatı gibi olacak. İstanbul 2010 Kültür Başkenti kapsamında 20 Kasım- 19 Aralık düzenlenecek "İstanbul'da Tarih ve Yıkım / Hayal Et Yapılar" sergisi, çeşitli gerekçelerle yıkılan eşsiz mimarlık örnekleri üzerine.

İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Saner danışmanlığında, Cem Kozar ve Işıl Ünal tarafından kurulan PATTU'nun çalışmaları ile ortaya çıkan "İstanbul'da Tarih ve Yıkım / Hayal-et Yapılar" sergisinin İstanbul Avrupa Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında, 2010 sonbaharında gerçekleştirileceği bildiriliyor. Artık var olmayan, farklı dönemlerden 12 yapı üzerinden İstanbul'un geçirdiği yıkımları sorgulayan proje, hem kentlilerde yıkıma karşı bir duyarlılık oluşturmayı hem de yıkılan bu yapıları kentlilerin belleklerine geri çağırmayı hedefliyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.