Haberler

Konak Sahnesi şimdi çok özel

Tarih: 20 Mayıs 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Burcu Ilgın
Konak Sahnesi aslına uygun olarak yenilendi. İç dekorasyonundan tavandaki avizelere kadar her şey orijinal... Kulisinden tuvaletlerine, duşlarından idare odalarına kadar tadilattan geçen binada, kurulan pompalar seyesinde suyun dışarı atılmasıyla zemindeki nemlenmeden de eser kalmadı.

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, Uslular İnşaat Şirketi'nin bir yıla yakın zamandır sürdürdüğü yenileme çalışmaları sayesinde adeta baştan yaratıldı. Tamamen aslına uygun olarak restorasyonu yapılan binada, tiyatro salonunun tüm motif ve aksesuvarları Neo Klasik Türk Mimarisi'ni ön plana çıkaracak tarzda dekore edildi. Duvar ve tavanı kaplayan süslemeler özel işlem gerektiren çalışmayla gerçek renklerine kavuşturuldu. Vitray ve çini kaplamalar aslına uygun titizlikle onarıldı, salonda daha önce çirkin bir görüntüye yol açan 'ışık köprüsü' kaldırılarak, pencere ve çıkış kapılarındaki camlar dışarıdan ışık geçirmesi kesin olarak önlenecek şekilde karartıldı.

Sütun ve kemerler

Bu arada tavanlarda kullanılan avize ve duvarlara yerleştirilen aplikler de binanın ilk yapıldığı dönemi yansıtan orijinallikte. Üst balkonda geçmişte ışık odası olan yer eski haline dönüştürüldü. Böylelikle 2 adet sütun ve kemerler bütün güzelliği ile ortaya çıkarıldı. Tüm bu yeniliklerin sadece teknik çalışmayla değil, sanatsal bir incelikle gerçekleştirildiği salon, görüntüsüyle hayranlık uyandıracak tarihi kimliğini de yeniden kazandı. Bu arada yıllardır iyice yıpranan ve sanatçıları zorlayan sahne de teknik donanımıyla birlikte yenilendi ve daha işlevsel hale getirildi.

Binada, fuayeye yakışmayan seyirci tuvaletleri kaldırılarak daha geniş bir kullanım alanı yaratıldı. Fuayenin denize bakan bölümünde bulunan, sonradan ilave edildiği için görüntü kirliliği yaratan terasın üzerindeki çatı da yıkılarak, teras ilk mimarisindeki hale getirildi.

Eskiden insanın iki büklüm olmadan yürüyemeyeceği kadar alçak ve deniz seviyesinin altında kaldığı için diz boyuna dek suların biriktiği bodrum kat, temel seviyesine kadar (yaklaşık 50 cm) indirilerek normal kat yüksekliği sağlandı. Burada büyük tehlike oluşturan kazan dairesi kaldırılarak, ortaya çıkan geniş alanda sanatçı kulisleri, seyirci tuvaletleri, depo ile ısıtma ve soğutma üniteleri yerleştirildi. Özellikle kulislerdeki aydınlatma sistemi ve ses düzeni, ileri teknolojik aygıtlarla, çok şık bir dekor oluşturacak tarzda donatıldı. Seyirci tuvaletleri de yine fayansların renklerinden, ışıklandırmasına kadar gayet çağdaş ve zevkli bir dekorasyonla hazırlandı.

Su baskını bitti

Tüm bunların yanı sıra binayı özellikle de yağmur ve denizden gelen su baskınlarından koruyacak, son teknolojinin kullanıldığı bir altyapı tesis edildi. Deniz seviyesi altına düşen kottan dolayı, 4 güçlü deşarj pompası kurularak, suyun dışarı atılması sağlanıyor. Böylece bodrum katında oluşan su baskınları önlenmiş, hatta nemlenmeden bile eser kalmamış.

Sanat mekanlarının en büyük sorunu olan havalandırma, ısıtma ve soğutma tesisatı da son derece çağdaş bir anlayışla, döşeme altından geçirildi. Böylece izleyicilerin, altan havalandırma sayesinde yaz kış aynı ferahlıkta oyunları izleme avantajı da sağlandı. Ayrıca, bahçe peyzajı özenle yapıldı. Ahşap konstrüksiyon ağırlıklı kafeterya, gişe güvenlik kulübeleri inşa edildi. Yeraltına konulan devasa su deposu ve jenaratör sayesinde, su ve elektrik kesilmesi durumunda hiçbir mağduriyet yaşanmayacağı gibi, olası bir yangın tehlikesine karşı da emniyet sağlandı.

Binanın dekoratörlüğünü yapan, Uslular İnşaat Şirketi'nin mimarı Gözde Uslu, en iyisini yapabilmek için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, ''Özellikle aslına uygun bir restorasyonla binanın mimari estetiğini en güzel şekilde ortaya çıkarmaya çaba gösterdik. Bir an bile çalışanlarımızın başından ayrılmayarak en küçük bir detaya bile gerektiğinde müdahale ettik. Uzun yıllar sağlamlığını ve güzelliğini yitirmeyecek bir sanat yapısını İzmirlilere sunduğumuz için gururluyuz'' diye konuştu.

Hülya Savaş:

Yeni bir oyunla açılış yapacağız

İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Hülya Savaş, ''Bir sezon kapalı kalan Konak Sahnemiz aslına uygun ve modern teknolojinin imkanlarıyla restore edildi. Tam anlamıyla içimize sinen ve kentimize yakışan bir tiyatro binasını İzmir'e kazandırdığımız için çok mutluyuz. Özellikle izleyicilerimizin keyifle oyun izleyebilmesi ve rahat etmeleri adına, her türlü teknik donanım ve altyapı hizmetini de en kaliteli hale getirdik. Seyirci tuvaletlerini bile zevkli bir görüntü oluşturacak şekilde dekore ettik. Önümüzdeki sezon, yeni bir oyunun prömiyeri ve törenle sahnemizin açılışını yapacağız. Restorasyonu yapan Uslular İnşaat Şirketi'nin başta sahibi İsmail Uslu ile binanın dekoratörlüğünü üstlenen Gözde Uslu olmak üzere fedakarca çalışan tüm elemanlarına teşekkür ederim. Elbette bu süreçte maddi manevi desteğini esirgemeyen ve yeni bir tiyatro binası kazanmamızı sağlayan Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Lemi Bilgin'e de şükran borçluyuz'' dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.