Haberler

Karadeniz kirleniyor, Marmara boğuluyor

Tarih: 19 Mayıs 2010 Kaynak: Sabah
Karadeniz'e 10'dan fazla ülkenin atık suyunu boşaltması Marmara'ya dakikada 30 ton katı kirlilik getiriyor ve geleceği tehdit ediyor.

Karadeniz her gün 17 ülkede yaşayan 160 milyon insanın katkısıyla ciddi bir şekilde kirleniyor. Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramacı, Türkiye'de 3 bin 225 belediyenin yüzde 86'sında arıtma tesisi olmadığını ifade ederek, "804 belediyenin kanalizasyon şebekesi bulunmuyor, 96 belediye de hiç çöp toplamıyor" dedi. Yaramacı, balık çeşitliliğinin azalması, deniz suyuyla geçen hastalıklar ve kimyevi maddelerin artmasının denizlerdeki kirliliğin en büyük göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye'de deniz kirliliğiyle ilgili üç nedenin bulunduğuna dikkati çeken Yaramacı, "Denizleri öncelikle denizciler, sintine atıkları, çöpler, deniz kazaları kirletiyor. İkinci kirlilik nedeni karadan kaynaklanan kirlilik. Denizlerimizin, karadaki yerleşim merkezlerinin atık su çukuru gibi görülmesi, denizlerin karadan gelen ciddi bir kirlilikle karşı karşıya kalmasına yol açıyor. Üçüncü kirlilik nedeni de Türkiye'nin özel coğrafi durumu" diye konuştu.

Avrupa'nın lağım çukuru

Karadeniz'in, 10'dan fazla Avrupa ülkesinin bütün atık suyunun boşaltıldığı bir 'lağım çukuru' haline dönüştüğünü söyleyen Yaramacı, "Bugün Karadeniz'den Marmara'ya dakikada 30 ton katı kirlilik bırakılmaktadır" dedi. Yaramacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evde, ofiste, tarlada nerede su kullanıyorsak her şey sonunda denize gidiyor.

Karadeniz bahtı kara hale geldi

Tezcan Yaramacı, "Bu 17 ülkeyi, aynı düşünce etrafında birleştirmek gerekiyor. Bu yıl hedefimiz Karadeniz'dir. Karadeniz bugün bahtı da kara bir deniz haline geldi. Karadeniz'deki kirliliği önleyemezsek, Marmara ve Ege'nin de istikbalini kurtarmamız mümkün değil" diye konuştu. "İstanbul'da her gün 3.9 milyon metreküp atık suyun sadece yüzde 10'u biyolojik olarak arıtılıyor. Bu kent son 40 yılda giderek artan şekilde kirlendi" diyen Yaramacı, kirliliğin bu hızla devam etmesi halinde kentin bir 40 yıl daha yaşamayacağını ileri sürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin deniz temizliğiyle ilgilendiğini belirten Yaramacı, şunları kaydetti: "İstanbul'da, 350 bin tonluk biyolojik arıtma tesisi 4 yıldır inşaat halinde. İstanbul'daki kirliliğinin ortadan kalkması için arıtma tesisi yapılması gerekiyor. Bu tesis için de 2 milyar dolar gibi bir yatırım yapılması lazım."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.