Haberler

Kaçak kazı kent buldurdu

Tarih: 24 Mayıs 2010 Kaynak: Hürriyet
3 yıl önce kaçak kazı sonrası ortaya çıkan mozaik parçaları, 'Germenicia' antik şehrinin ilk izlerini ortaya koydu.

Kahramanmaraş'ta kaçak kazı sırasında tesadüfen bulunan mozaikler, kayıp kent Germenicia'yı gün yüzüne çıkarıyor. Renkli taşların büyülü dünyası ile ilk kez karşılaşan kent, yıllardır üzerinde yaşadığı antik şehri dünya kültür mirası ile buluşturmaya çalışıyor.

Dulkadiroğulları Mahallesi'nde 2007 yılında bir evin altında bulunan mozaikler hem kentin tarihine ışık tutmaya hazırlanıyor hem de gelecek için kilometre taşı olma fırsatı veriyor. Roma dönemine ait Germenicia kenti, bir evin tabanında yapılan kaçak kazı sonucu tesadüfen ortaya çıkartıldı. Mozaiklerden elde edilen ilk bulgularda, bunların Zeugma ve Efes Yamaçevler'deki mozaiklerle eş zamanlı ve çok kaliteli olduğu belirlendi.

Germenicia'nın ve mozaiklerinin ortaya çıkarılması için ilk adımlar atılırken mozaikli alanların bulunduğu evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Yine Bakanlığın izni ile Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü kontrolünde kurtarma çalışmaları yapılmaya başladı. Belki de bu mozaikler binlerce yıllık uykusundan uyanarak insanlık tarihine ışık tutacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, mozaiklerin sel, deprem ve doğal afetlere rağmen tahribata uğramadığını, yapıldığı günkü gibi kaldığını söyledi.

Germenicia antik kentinin Kahramanmaraş kültür turizminin önemli unsurlarından biri olacağının altını çizen Küçükdağlı, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz ilk bulgularda bu alanın M.S 4-5 yüzyıllarına ait olduğunu öğrendik. Zaten hem Dulkadiroğlu hem de Bağlarbaşı mahallelerinde geniş çaplı araştırma yapıyoruz. Kurtarma çalışmaları da titiz bir şekilde yürütülüyor. Bir yandan valiliğimiz bir yandan bakanlığımız, belediye ve ticaret sanayi odası kamulaştırma çalışmalarına katkı sağlıyor. Şu ana kadar 3 ev kamulaştırılarak koruma altına alındı, 3 evin kamulaştırılması çalışması da devam ediyor."

ZEUGMA ANTİK KENTİ VE EFES'İN BENZERİ
Küçükdağlı, Roma döneminde şehrin zenginleri ve generallerin kullandığı bu yamaç villarının Efes ve Zeugma Antik Kentinde bulunan mozaiklerle büyük benzerlik gösterdiğini vurgularak, "Asıl kent, kentin altında bulunuyor. Mozaiklerin yanı sıra bölgede Germenicia Antik Kenti'nin agorası ve tapınağının da olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Kahramanmaraş'ta Germanicia Antik Kenti'ne ait bugüne kadar hiçbir kalıntının bulunamaması nedeniyle mozaikli alanların önem arz ettiğini kaydeden Küçükdağlı, "Bilim dünyası ve kamuoyunun hizmetine sunulan bu mozaikler, bilimsel araştırmacılar tarafından yapılacak çalışmaların değerlendirilmesiyle Anadolu'nun yanında dünya geneli mozaiklerdeki tarihleme sorununu da sonlandıracaktır" dedi.

ANTİK GERMENİCİA KENTİ
Germanicia (Roma İmparatoru Kaligula'nın babasının ismi) Antik Kentinin, bulguların elde edildiği iki mahallenin dışında Ahir dağı eteklerindeki Namık Kemal Mahallesinde daha yoğun bulunduğu tahmin ediliyor. Şiddetli deprem sonucu Ahir dağında biriken yağmur ve kar sularının aniden boşalarak antik kentin toprak altında kaldığı rivayet ediliyor.

Ayrıca bu bölgede Roma döneminde zenginlerin kullandığı yamaç villalarının yer aldığı belirtiliyor. Mozaiklerin de bu yamaç villalarının taban döşemeleri olduğu, bölgede her biri 15-20 odalı 100'ün üzerinde tarihi yamaç villanın bulunduğu öngörülüyor. (aa)

 

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.