Haberler

Son mimari trendler burada!

Tarih: 25 Mayıs 2010 Kaynak: Radikal Yazan: Ferhan İstanbullu
Yaşı kemale ermişlerin ortak derdine çare arıyorum: Bu şehirde merkezi bir yerde, makul fiyata ev sahibi olabilmek, bize de nasip olacak mı?

Bilmem, bu tespitime katılır mısınız? Çevremde yaşı 35 civarı olmuş herkes harıl harıl ev sahibi olabilmenin yollarını araştırıyor. Şehrin ana arterlerinde yaşayanlar, bu civarlardaki dairelerin pahalılığından, eskiliğinden şikâyetçi. Temiz, asgari konfor düşünülerek yapılmış yeni konutların çoğu, hem şehrin çok dışında hem de aynı tornadan çıkmış gibi kimliksiz...

Bahsettiğim bu sosyal beklentileri yüksek, orta-üst kesimden ev sahibi adayları için geliştirilmiş farklı bir uygulamayı New York'ta, bir grup gazeteciyle birlikte dinleme fırsatı yakaladım. Projeyi bize aktaran, Timur Gayrimenkul'un kurucularından Erden Timur...

Sunum enteresan bir soruyla açılıyor: "2000-3000 TL maaşla Taksim-Maslak arası çalışan, şehir merkezinde yaşamak isteyen kaç kişi var?"
"950 bin..."

"Peki, 900-1300 TL kirayla şehrin merkezinde yaşanabilecek, kaç adet yeni inşa edilmiş bina var?"

Sıfır!

Nef Flats adını taşıyan proje, işte tam da bu gruba kitlenmiş. Tarif edilen grup İstanbul'da Mecidiyeköy, Şişli, Erenköy, Beşiktaş ve Fulya gibi semtlerde yaşıyormuş. Bu grup, daha nitelikli yerlerde yaşamak istediğinde Bahçeşehir ve Ataşehir gibi şehir merkezine uzak yerlere taşınıyormuş. Daha kaliteli binalarda yaşayacağım diye günün 2-3 saatini yollarda geçiriyormuş.

Foldhome nedir?
Levent-Gültepe'de hayata geçirilecek Nef Flats 163 adlı bu konut projesi, patentini aldıkları ‘foldhome' sistemiyle bildik ‘site' kavramına yeni bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

Bu sistem ile evinize sığmayan odaların katlanarak yaşam alanınıza dahil edilmesi amaçlanmış. Yani ihtiyacınız olan odayı, istediğiniz zaman evinize dahil edebiliyorsunuz. Özel misafir odasından terasa, playstation odasından özel sinema salonunda film izlemeye, yapay kayak pistinde kaymaktan fitness salonunu kullanmaya, barbekü için çatı katından ayrı bir çalışma odası isteyenler için business odasına, mini basketbol/futbol odasına dek çeşitlenen 25 farklı ortak alan üretmişler. Bu alanları belli ücretler dahilinde tüm daire sahiplerinin kullanımına sunuyorlar. Böylece tüm servislerin yansıtılmasıyla yükselen aidat bedellerinin önüne geçilmesi de hedefleniyor. Meraklısı için: Ortak alan kullanmakla ilgili istenilen bedel, saat başı 5-15 TL olarak saptanmış, örneğin iki saat 20 kişilik bir sinema salonunu kiralamanın bedeli 30 TL olacakmış.

Nef Flats'in mimarları
Nef Flats, House Cafe ve Kitchenette zincirleri, Vakko mağazaları gibi iç mimari projelerinden tanıdığımız Autoban'ın ilk dış mimari projesi. Autobancılar yapıyı tasarlarken modülerliği ön plana çıkaran konteynırlardan esinlendiklerini söylüyorlar. Yeşil alan ihtiyacını ise bahsettiğim ortak alanlarla birleşen kat bahçeleri yaratarak çözmüşler.

Dikkat ediyorum; Autoban ekibi (Sefer Çağlar ve Seyhan Özdemir) bu projeyle ilgili döne döne ‘peyzaj, ahşap, sıcak malzemeler' kavramlarını vurguluyor. Demek ki bir beton mezarlığı yaratmaya, orada yaşamaya herkesin itirazı var!

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.