Haberler

“İzmit Körfez Köprüsü`ne demiryolu hattı yapılmalı”

Tarih: 25 Mayıs 2010 Kaynak: Olay
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, İstanbul-İzmir otoyolu İzmit Körfez Köprüsü üzerindeki demiryolu hattının yapılan zeyilname ile kaldırıldığını belirterek, bu güzergahta hızlı tren hattının yapılmasının imkansız olacağını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa Düşünce Kulübü`nun konuğu olarak Ördekli Kültür Merkezi`nde ‘Türkiye`de Ulaşım Politikaları ve Bursa` adlı konferansta konuştu.

21. yüzyılın ulaşım aracının hızlı tren olduğunu kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, yüksek hızlı trenlerin hem karayollarından hem de havayollarından yolcu çekebileceğini belirtti. Şahin, "Yapılması önerilen İstanbul-Bursa-İzmir Hızlı Tren Hattı`nın uzunluğu 500 km dolayında ve İstanbul`dan İzmir`e erişim süresi 3 saatten kısa olacaktır. Halen ihale ilanında olan İstanbul-İzmir Otoyolu projesi kapsamında yapılacak olan, İzmit Körfez Köprüsü üzerindeki demiryolu hattı, yapılan zeyilname ile kaldırılmıştır. İzmit Körfez Köprüsü üzerine demiryolu hattı yapılmaması durumunda, İstanbul-İzmir Hızlı Tren Hattının yapılması imkansız hale gelecektir. Bu nedenledir ki, Bursa`yı da yakından ilgilendiren bu kararın tekrar gözden geçirilmesi ülkemiz için önemlidir" dedi.

"RAYLI SİSTEM ENTEGRE OLAMADI"
Bursa`da hala en önemli sorunun ulaşım olduğuna işaret eden Şahin, hafif raylı sistemin diğer ulaşım araçlarıyla birlikte entegre olarak kullanılamadığını söyledi. Kent içinde faaliyet gösteren dolmuşların hafif raylı sistemle rekabet içerisinde olduğunu ifade eden Şahin, "Bugün dünyada ulaşım sistemi, şehir içlerinde hafif raylı sistem veya metroya entegre otobüs ve taksidir. Türkiye`de nüfus oranına göre en uzun hafif raylı sistem Bursa`da, ancak en az kapasite kullanımı da Bursa`da. Çünkü raylı sistemi entegre olarak kullanamıyoruz. Santral Garaj`dan Heykel`e giden, Çekirge`den Setbaşı`na giden dolmuş taksilerimiz var. Aynı zamanda minibüsler ve çeşitli büyüklüklerde çoğu standart dışı otobüsler ile çevreye ciddi zararlar veren yaşlı servis otobüsleri var. Bu ulaşım araçlarımız kesinlikle birbirine entegre değil, tam aksine Bursa`nın omurgası olan hafif raylı sisteme rekabet unsuru olarak çalışıyorlar" dedi.

Hafif raylı sistemde büyük yanlışlıklar yapıldığını kaydeden Şahin, Bursaray`ın kapasite kullanımının her yıl düştüğünün altını çizdi. Necati Şahin, "Dünyanın hiçbir yerinde aktarma istasyonu olmadan hafif raylı sistem olmaz. Aktarma istasyonu mutlaka düşünülmeli ve yapılmalıdır. 2002 yılında yüzde 76 olan Bursaray`ın kapasite kullanımı 2009 yılında yüzde 45`lere düştü. Bursaray, 2002 yılından beri 178 Milyon yolcu, diğer bir ifade ile 135 milyon lira gelir kaybına uğramıştır" diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.