Haberler

Arkitera Kampüste'nin Altıncı Durağı Gökhan Avcıoğlu ile Konya Selçuk Üniversitesi'ndeydi

Tarih: 25 Mayıs 2010 Yazan: Dilek Öztürk

Gökhan Avcıoğlu, konferans sırasında


Arkitera Mimarlık Merkezi'nin Medyasoft'un desteği ile düzenlediği Arkitera Kampüste'nin altıncı durağı, 18 Mayıs 2010 tarihinde Gökhan Avcıoğlu'nun katılımıyla Konya Selçuk Üniversitesi'ndeydi. Öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen konferansta ilk olarak sözü alan Medyasoft'un Autodesk Ürün Yöneticisi Duygu Kasal kısa bir sunumla öğrencilere Medyasoft ürünlerinden bahsetti.


Duygu Kasal

Mimarlık eğitimini seçme sebebinin babası olduğunu anlatan Avcıoğlu, çocukluğunda, babasının mesleği sebebiyle bir çok Anadolu şehrini gezdiğini ve sonunda böyle bir karar aldığını anlattı. Aynı zamanda, Selçuk Üniversitesi'nden mezun olan Gökhan Avcıoğlu, konferans salonundaki kalabalığa, bir mimar olarak mimarlığa bakış açısını, ekibiyle birlikte benimsedikleri tasarım sürecini ve gerçekleştirdiği projeleri anlattı.


Gökhan Avcıoğlu ve babası Selahattin Avcığlu


Konferans sırasında

Avcıoğlu, projelerini hazırlarken, en iyisinin kendi tasarlama aracını kendinin yapması gerektiğinden bahsetti. Tasarım sürecinde, ölçek sorunun ortadan kaldırıp birebir çalışmak ve her türlü alternatifi aynı anda görmek açısından bilgisayar programlarının kullanılmasının, görselleşme tekniklerini geliştirmenin ne kadar önemli olduğunun da altını çizdi.

Kapalıçarşı


Kapalıçarşı çevresindeki proje alanı



Kapalıçarşı çevresinde pilot bir bölgede yapılan proje, 5x5 hücre sistemi ile tasarlanmış. Bu hücre sistemi Osmanlı zamanından kalan bir inşa sistemi. Eminönü gibi tarihi ve ticaret ve hizmet sektörlerinin yoğun olduğu bir bölgede, ticaret ve konutun bir arada olduğu bir sistem tasarlamak, buraya tamamen farklı bir gözle bakmaktan geliyor. Bu hücrelerden yola çıkan Avcıoğlu ve ekibi tek birimden çoğlarak alternatifler oluşturdular. Tarihi merkezde bulunan bu arazide mülkiyet sorunu vardı. Bu sistem, eski dokuyla ilişki kuruyor. Alt katlar dükkan, üst katlar konut olacak şekilde tasarlanan yapı, geçişlere, süprizli mekanlara açılıp bulunduğu mekanda fark yaratıyor.

KUUM



Bodrum, özellikle yaz tatillerinde nüfusu oldukça artan bir yer. Fakat bu bölgede sadece konutların olması, mekanı öldürüyor. İnsanlar 2-3 ay kalıp İstanbul'a gidiyor ve konutlar yılın uzun bir döneminde boş kalıyor. Bu amaçla, Avcıoğlu, bu otel projesini gerçekleştirmiş. Bu projede, eğimli bir arazinin nasıl kolay kullanılabdiğini gösteren alternatifler hazırlandı.

Avcıoğlu'nun birçok projesinde olduğu gibi, KUUM'da da "manzara" oldukça önemli. Evler, arazide her köşesinden denizle buluşmaları için, buna göre fiziksel olarak biçimlendi. Otel odalarının hiçbiri aynı boyutta değil. Small, medium, large ve xlarge şeklinde biçimlenen otel odaları bulunuyor.

Avcıoğlu bu projesinde taş kullanmış. Öğrencilerden gelen, "Mimarlıkta tarzının modern gözükse de, gelenekse formlar ve malzemeler kullanıyorsunuz..." ifadesine, Avcıoğlu, "Ben Cumhuriyet dönemine takılmış durumdayım. Bu dönemde bazı şeyler tam yerine oturmadı. Ben, ideolojik mimarlığa dair bir şeyler çıkarmaya çalışıyorum. Ne tasarlayacağımı tasarlamak benim için daha önemli. Çok kritik bir dönemdeyiz. Artık post-post modern bir dönemdeyiz, modernizmin yıktığı çok şey oldu," diyerek yanıt verdi.

Horizon Point



Kadastral açısından çok sorunlu olan bu arazide, deniz manzarasının ön plana çıkarılması amaçlandı. Evler arasına mahremiyet vermek ama ışığı da kaçırmamak için yardımcı duvarlar yapıldı. Evlerin birbirine baktığı yan duvarlarda mahremiyeti sağlamak için genelde pencere yok. Bu binada ve arazide, olumsuz gibi gözüken herşey, aslında oranın özelliklerini oluşturmaya başlıyor.

Castle Rock



Castle Rock'ın bulunduğu arazi, eski Bodrum'a bakıyor. Arazinin yukarısından aşağıya doğru evler küçülüyor.

FGA



Bu proje de deniz, arazi kullanış ve binaların konuşlandırılması soruları ile başlamış. Bu prje için Gökhan Avcıoğlu, önce mevcuttaki ağaçları belirlemiş. Ağaçlardan geriye kalan alanlarda ise binalar yerleştirilmiş. Eğimli ve bol ağaçlı bir arazide binaların yerleştirilmesi de kolay olmamış.

Beşiktaş Balık Pazarı



Beşiktaş'ın kalbi olarak da adlandırabileceğimiz balık pazarı, Beşiktaş Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi içinde yer alıyor. Balık pazarını bulunduğu dağınıklıktan kurtarmak için, toplam 26 adet esnaf için tez gahlar tasarlandı. Pazarın dışını ise çelik strüktürden bir taşıyıcı kabuk kaplıyor. Bu kabuğun çelikten yapılmasının sebebi ise, bu alanın ileride sanatçılar için bir gösteri platformu olabilmesi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve İstanbul Bienali ile ortak çalışmalar olacak. Bu proje, ulusal ölçekte çok sevildi. Kamusal alanın günlük aktivitelerle yaşaması en önemli amaçlardandı.

Borusan Müzik Evi



Bu binada, daha önce Esma Sultan Yalısı'nda da yapılan cephe giydirme çalışması yapıldı. Mümkün oldğu kadar az taşıyıcı sistem kullanılarak, mekandan kazanıldı. Binanın dışarıdan estetik gözükmesi çok önemliydi. Bunun için de, bir sanatçıyla anlaşıldı ve binanın dışının, içindeki sese göre renk değiştirmesi sağlandı. Çelik olan bu yapıda, diğer çelik yapılarda olduğu gibi, elektronik, mekanik sistemlerin de binayla birlikte çözülmesi gerekiyordu.

One&Ort


One&Ort Model


One&Ort'un mevcut görünümü

Ortaköy'de bir konut projesi olan One&Ort, deneysel bir çalışma aslında... 4 tip blok nizam tasarlandı ve binaların her katında farklı bir tasarım kullanıldı. Bu yüzden de her bina katının yüzölçümü birbirinden farklı. Binaların her noktasından ön cephe büyütülerek ışığı içeri almak ve komşuluk ilişkilerini güçlendirmek amaçlanmış. Çatılarda da yeşil eleman kullanıldı ve ortak kullanıma açılmış.

Avcıoğlu, konuşmasının sonunda mimarlığın sürpriz istediğini, mimarlığın aslında toplum üzerinden kendini anlatmak için bir yöntem olduğunu belirtti. "Yeşil mimarlığı neden kullanıyorsunuz? Duyarlılıktan mı yoksa bir tasarım verisi olara mı?" sorusuna, "Bunu dikkate almak lazım. Mimar için kirlenmiş dünya da bir araç, yeşil de bir eleman. Taş, 3 milyon yıllık bir malzeme, kullanmamam imkansız. Ayrıca taşın görsel bir etkisi de var. Taş güzel yaşlanıyor. Mimarlıkta yarı açık mekanlar da çok önemli. Revaklar gibi, avlular gibi... Ben böyle unutulmuş şeylerin üstüne gitmeye çalışıyorum," diyerek yanıt verdi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.