Haberler

Açık Kapı Festivali'nde 5. Gün!

Tarih: 26 Mayıs 2010 Yazan: Derya Yazman
Açık Kapı Festivali'nin 5. günü olan 26 Mayıs Çarşamba günü, İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi ile başlayan turumuz Selimiye Kışlası ile sona erdi.


İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi

1996 yılında Mine İnceooğlu ve Hüseyin Kahvecioğlu tarafından projelendirilen İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, uzun bir yapım süreci geçirdiğinden, zaman içindeki gelişmelere uyum sağlamak üzere ince yapı aşamasında özellikle iç mekan organizasyonundaki revizyonlarla son halini almış.


İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi İç Mekan Görünüşü


Öğrencilere Yönelik Dinlenme Mekanları

Arazideki kot farkından dolayı alt zemin kat konumunda bulunan ve güney cephedeki avlulardan gün ışığı alan bodrum kat, servis girişleri, kütüphane teknik hizmetleri, kitap deposu, toplantı salonları, personel mekanları ve bina teknik mekanlarını içeriyor. Zemin kat, kütüphane ana giriş katı konumunda ve bu katta, ana giriş holü, kütüphane ana holü, okuma salonları, kafeterya, kitap satış, yönetim ofisleri gibi işlevler yer alıyor. Diğer katlarda, farklı kullanımlara hitap eden okuma salonları, ofisler, bilgi işlem merkezi, nadir eserler bölümü gibi işlev alanları ile kütüphane uzman personeli için gerekli mekanlar yer alıyor. Ayrıca bireysel ya da 2 - 3 kişilik gruplar halinde çalışmak isteyenlere yönelik de ayrı kabin odaları yer alıyor. Bu birimlerin dışında da yapıda öğrencilerin boş vakitlerinde müzik dinleyebilecekleri, film seyredebilecekleri bölümler mevcut.


İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi

Alışılmış kütüphane mekanlarından biraz daha farklı olması düşünülerek tasarlanan bu kütüphane, öğrencilerin yararlanmasına yönelik çok sayıda bilgiyi ve veriyi içeriyor.


Selimiye Kışlası

Günün diğer açık kapısı olan Selimiye Kışlası, festival kapsamında en çok ilgi gören mekanlardan birisiydi. Yaklaşık 1,5 saat süren gezimizde, 1. Ordu Komutanlığı ve Florence Nightingale hakkında bilgi sahibi olduk.

III. Selim tarafından Nizam-ı Cedid askerleri için inşa ettirilen kışla, Yeniçeriler'in isyanı ile yıkıldı. Daha sonra II. Mahmut tarafından tekrar inşa edildi. Kışlanın mimarı ise Krikor Balyan.

Kırım Savaşı sırasında İngiliz askerlerine tahsis edilen kışla, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'in 1854′te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askelerini tedavi mekanı olarak da kullanıldı. 1959-63 yılları arasında "Selimiye Askeri Orta Okulu" adı ile askeri ortaokul olarak işlev gördü.

Yapının koridor uzunlukları 205 m ve 270 m. Toplam koridor uzunluğu ise 2.300 m. Yapının 7 kulesi var ve bu kulelerin yükseklikleri 43 m. 2001 yılında restorasyona uğrayan bu yapıya asma tavan yapılarak, tavan yükseklikleri düşürülmüş.


Selimiye Kışlası

Selimiye Kışlası günümüzde, I. Ordu Komutanlığı Merkez Binası olarak kullanılıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.