Haberler

Sıfır noktada cami yükselecek

Tarih: 27 Mayıs 2010 Kaynak: Yeni Şafak
11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kulelerin bulunduğu "zero ground-sıfır nokta" bölgesinde cami inşa edilecek. 11 Eylül'de yakınlarını kaybeden ailelerin ve karşıt Amerikalıların tüm girişimlerine rağmen New York şehir komitesi inşaata onay verdi. Tartışmaların büyümesi bekleniyor.

Tarihin seyrini değiştiren 11 Eylül saldırılarının yaşandığı bölgeye cami yapımına New York şehir komitesinden izin çıktı. Geçtiğimiz ay basına yansıyan inşaat kararı ABD'de büyük tartşmalara yol açmış cami yapımına onay verilmesini önlemek için 11 Eylül'de ölenlerin aileleri ve onları destekleyenler Haziran'da yapılacak protesto gösterilerinin hazırlıklarına başladıklarını açıklamışlardı. Ancak aynı fikirde olmayan Şehir yönetimi "mülkiyet hakkına sahip olduktan sonra isteyen istediği yere isteği şeyi inşaa edebilir" görüşünü savunuyordu. Nitekim karar da bu yönde oldu. Müslüman girşimcileri sevindiren inşaat iznini takiben en geç 2011'de 11 katlı cami ve İslam kültür merkezinin tamamlanması bekleniyor.

Mükemmel Bir Hoşgörü Sınavı
Yıkılan Dünya Ticaret Merkezi binalarına (ikiz kuleler) sadece 200 metre uzağına kurulacak olan cami hakkında, projenin arkasındaki İslami kurumun yöneticiliğini yapan İmam Faysal Abdurrauf şu ifadeleri kullanıyor: "Manhattan'ın kalbinde bu projenin gerçeğe dönüştürülmesi için büyük çaba sarfediliyor. Bu proje, New York caddelerinden ayrı; tek başına kalmış bu caddeye hayat verecek ve Amerikalıların Müslümanlara bakışını değiştirecek." İmam Faysal'a göre Manhattan'ın göbeğinde inşa edilecek bu cami ve İslami merkez İslam dünyası ile Batı'nın birbirine yaklaşmasına yardımcı olacak. Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir makalesinde Bret Stephens ise şu değerlendirmede bulunuyor: "ABD'de son günlerde ikiz kulelerinin yerine inşa edilmesi planlanan Müslüman kültür merkezi ve cami tartışılıyor. Bence bu proje mükemmel bir hoşgörü sınavı olacak."

Herkesin yeri olacak
Bu projenin kapsamında bir cami, bir spor salonu, bir salon ve muhtemelen bir kreş olacağına işaret eden, projenin arkasındaki İslami kurumun yöneticiliğini yapan İmam Faysal Abdurrauf "Amerika'da bunun benzeri bir proje hiç yok. Burası herkesin merkezi olacak. Müslümanlarla sınırlı kalmayacak" diyor. Eleştiriler ve tartışmalar arasında devam edecek olan projenin 105 ila 140 milyon dolara malolacağı ifade ediliyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.