Haberler

Açık Kapı Festivali'nde Süreyya Paşa Konser ve Opera Binası Gezildi

Tarih: 27 Mayıs 2010 Yazan: Selin Biçer

Süreyya Paşa Konser ve Opera Binası

22 Mayıs 2010 tarihinde Açık Kapı Festivali kapsamında Kadıköy Bahariye Caddesi'nde yer alan Süreyya Paşa Konser ve Opera Binası gezildi. Süreyya İlmen Paşa sanatseverliğiyle tanınan bir kişiydi. "Kadıköylüler'in tiyatro ihtiyacını giderme" fikrini kafasına koymuştu.


Giriş fuayesinde opera sanatının Türkiye'deki 1936 ile 1941 yılları arasındaki kuruluş serüvenini dile getiren ilginç bir sergi 24 Haziran 2010'a kadar ziyaretçilerini bekliyor

1923 yılında şu anda Rex Sineması'nın binasını almak istedi. Azınlıklar tarafından sahiplenilmiş yapı çeşitli nedenlerden Paşa'ya satılmadı. Paşa bir bina yaptırmaya karar verdi. Bunun üzerine 4 günlük bir yolculuktan sonra Paris'e ulaştı, ünlü yapıları inceledi.


Salon

Tiyatronun mimarı Auguste ve Gustave Perret kardeşlerdi. 1923-1926 yılları arasında giriş kısmı Gabriel Astruc'un Paris'teki Champs-Elysees tiyatrosundan, iç kısmı ise klasik Alman tiyatrolarından etkilenerek yaptırıldı, 6 Mart 1927′de açıldı.


Sahneden Salona Bakış

Mülkiyeti Süreyya Paşa Vakfı'na ait olan binanın işletme geliri 1950 yılında Darüşşafaka Cemiyeti'ne verildi. Uzun bir süre sinema olarak kullanıldı, birçok ekleme yapıldı ve yapının orjinalliği bozuldu. Daha sonra restore etmek şartıyla 49 yıllığına Kadıköy Belediyesi'ne kiralandı. Restorasyon Cafer Bozkurt Mimarlık tarafından gerçekleştirildi.


Balo Salonu normalde provalar için kullanılıyor

Süreyya Paşa Anıları'nda da sahnenin iç donanımının tamamlanamadığını, dışında boş bırakılan iki tarafa oyuncu odaları, eğitim salonları, atölye ve depolar yapılacağını söylemişti. Bu ifade yapının restorasyonu sırasında kullanım prensiplerini belirleme açısından yol gösterici oldu.



Süreyya Paşa Konser ve Opera Binası, özellikle AKM'nin kapatılıp Emek Sinaması'nın yıkılmasına kalkışıldığı bu zamanlarda yokluğu hissedilen ve özlenen, üstün nitelikli evrensel müzik, senfonik eser ve opera repertuarının seçkin örneklerinin temsil ve icrasına imkan veren, Kadıköy'ün sanat hayatına kimlik kazandıran bir yapı haline geldi.

Giriş holü ve fuaye eklentilerinden temizlenerek, orijinal haline dönüştürüldü.

Engelliler için 2 tane asansör eklendi.

Mevcut sahne yapısı koruma kurulundan gerekli izinler alınarak, Süreyya Paşa'nın anılarında bahsettiği ancak gerçekleştiremediği gibi, sahne alanının her iki yanına ek bölümler eklenmiş ve bir Mozart Operası sergilenebilecek kadar büyütüldü.

Sahne yapısının altına inşaa edilen iki katta kulis, sanatçı odaları ve teknik odalar yerleştirildi.

Yetmiş kişilik yeni bir orkestra çukuru düzenlendi.

Üst katta bulunan balo salonu tamamen boşaltılarak orijinal mekanına kavuşturuldu.

Ana merdivenler restore edilerek açıldı. Ana salonun tavanlarında ve duvarındaki freskolar uzman kişilerce restore edildi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.