Haberler

Ayasofya hazineleri gün ışığına çıkıyor

Tarih: 28 Mayıs 2010 Kaynak: Türkiye
Ayasofya Padişah Türbeleri restorasyonu sırasında gün yüzüne çıkan sanduka kılıfları, şehzade kaftanları, Kabe-i şerif iç örtüsü, Kisve-i şerif, ravza-i mutahhara örtüleri, yüzyıllarca Ayasofya'nın minberinde asılı duran ve müzenin deposunda bulunan fethin sembolü tarihî sancak, ilk defa İstanbul'un fethinin 557. yıl dönümünün kutlanacağı yarın sanatseverlerle buluşacak.

SERGİ EN FAZLA 1 HAFTA SÜRECEK
Ayasofya Müze Başkanı Haluk Dursun, İstanbul İl Özel İdaresinin katkılarıyla restore edilen Ayasofya Padişah Türbeleri'nin geçen yılın sonunda ziyarete açıldığını hatırlattı. Türbelerin bakım ve onarımı sırasında müze envanterine kayıtlı objeleri gözden geçirdiklerini belirten Ayasofya Müze Başkanı Haluk Dursun, bu eserleri de özel bir günde sergilemeye karar verdiklerini kaydetti.

İstanbul'un gözden saklı ve kıymetli, kültür tarihi bakımından önemli objelerinin ilk defa ortaya çıkarılacağı "Ayasofya'nın Hazinesi, Ayasofya'nın Haziresi" adlı serginin 29 Mayısta açılacağını belirten Dursun, "29 Mayıs özel bir gündü. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in hatırası olan bir yer. Bunun için bir seri etkinlik düşündük ve türbelerde bulunan, bugüne kadar sergilenmeyen sanat tarihi eserlerini sergilemeye karar verdik'" diye konuştu.

Eserlerin geçici bir süre sergileneceğini bildiren Dursun, "Türbeler bölümünde olacak sergi, birkaç gün sürecek. Şunu söyleyebilirim ki en fazla bir hafta sürecek" diye konuştu. Serginin açılışı sırasında helva ikramı yapılacağını söyleyen Dursun, sergide, Kabe-i şerif iç örtüsü, Kisve-i şerif, Ravza-i mutahhara örtüleri, 16. yüzyıla ait el yazması Mushaf-ı şerif, şamdanlar, rahleler, sanduka kılıfları, şehzade kaftanları, hanım sultan entarisi ve Osmanlı türbe puşide örneklerinin yer alacağını bildirdi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.