Haberler

Osmanlı'nın kurulduğu yere sefer var!

Tarih: 28 Mayıs 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Rahime Sezgin
Zeytinburnu'nda oturanlar için vakit Bizans'ın hüküm sürdüğü, Osmanlı'nın kuruluşuna kucak açan Bilecik'in Söğüt ilçesine doğru yol alma vaktidir.

Zira belediyenin başlattığı 'Kuruluştan Kurtuluşa!' gezisi için her gün iki otobüs yola çıkıyor. Rehberler eşliğinde tarihi yapılar, türbeler, hanlar hamamlar adım adım geziliyor.

Her sabah Zeytinbur-nu'ndan Osmanlı'nın doğduğu topraklara sefer var! Zeytinburnu Belediyesi'nin başlattığı "Kuruluştan Kurtuluşa!" Bilecik-Söğüt gezisi, her gün onlarca insanı Osmanlı'nın izinde kültür turuna çıkarıyor. Fırsat bu fırsat diyerek biz de yollara düşüyoruz. Şeyh Edebali'nin, Osman Bey'in, Orhan Bey'in izinde yol alıyoruz. Hep ezberimizde olan ama bir türlü kapısını aralamadığımız Bizans'ın, Selçuklu'nun, Osmanlı'nın hüküm sürdüğü bu beldeleri bu kez yakından tanımaya çalışıyoruz.

Yeni yapılan yollar Bilecik'i-Söğüt'ü daha yakın kılıyor. Yolun medeniyet olduğunu insan bir kez daha Bilecik-Söğüt güzergâhında hissediyor. Tabelalar Bilecik'i gösterdiği vakit otobüs sağlı-sollu yeşillikler arasında ilerlerken ara ara trenler eşlik ediyor bu yolculuğa. Otobüsten yükselen ve gezinin sonuna kadar devam eden mehter, gezinin ruhuna uygun düşüyor.

Havası temiz bir belde; Söğüt

İlk istikamet Dursun Fakih Türbesi... Şeyh Edebali'nin damadı, Osman Bey'in bacanağı olan Dursun Fakih'in türbesi Küre'de, Söğüt-Bilecik karayolu üzerinde, huniyi andıran bir tepe üzerinde bulunuyor. Türbeyi ziyaret ettikten sonra köylü kadınların yaptığı ve lezzetine başka bir yerde rastlayamayacağınız gözlemeyi çay eşliğinde tadabilirsiniz. Kirazı tam da mevsiminde ve yerinde yemek istiyorsanız hemen yan tezgâhtan bir miktar alabilirsiniz.

Küre'den sonraki istikamet, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde 'Bursa sancağı hükmünde, Lefke kazası nevahisinde hakim bir mevkide, bağlı-bahçeli, havası temiz latif bir kasabadır.' diye bahsettiği Söğüt'teki Ertuğrul Gazi Türbesi. Ertuğrul Gazi Türbesi, ilk defa Osman Bey tarafından 1281-1285 yılları arasında açık mezar olarak düzenlenmiş. Çelebi Mehmet Bey döneminde de üzeri türbe ile kapatılmış. Bugünkü türbe ise II. Abdülhamit Han tarafından 1886 yılında inşa edilmiş. Türbenin etrafına Türk cumhuriyetlerinden getirilen topraklar yer alıyor. Bir de Ertuğrul Gazi'nin Osman Bey'e 'Bak oğul! Beni kır; Şeyh Edebali'yi kırma' diye başlayan vasiyeti...

Söğüt merkezde Osmanlı mimarisinin örnekleri insanın gözünün önüne bir bir seriliyor. Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çelebi Sultan Mehmet Camii, Sultan Reşat döneminde yaptırılan Kaymakam Sait Bey Çeşmesi, II. Abdülhamit Han tarafından yaptırılan Hamidiye Camii, bugün kütüphane olarak kullanılan ve çocukların ders çalışmak için kapısını araladıkları Hamidiye İdadisi, Sultan Reşat zamanında, devrin kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılan Hamidiye Darü'l Eytam, Söğüt'te tarihin izini sürenleri bekliyor.

İstikamet Metristepe

Söğüt'ten sonraki rota Metristepe. Kurtuluş Savaşı'nın en çetin mücadelesinin yapıldığı İnönü savaşlarının kazanıldığı Metristepe'ye dağ köylerinin arasından geçerek ulaşılıyor. Burada otobüsün sesini duyan köy çocukları yollara dökülüyor, kendilerine uzatılan sandviçleri, meyve sularını sevinçle alıyorlar. Fotoğraf çekmek isteyenlere gülümseyerek poz veriyorlar. Birçok kişi gibi Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da elinden düşürmediği makinesiyle köy çocuklarını görüntülüyor. Metristepe her daim rüzgârlı ve serin. Her yıl 1 Nisan'da burada anma törenleri yapılıyor. Metristepe'de 24 metre yüksekliğindeki anıt karşılıyor misafirleri. Kekik kokuları insanda, yayladaymış hissi uyandırıyor. Savaşta görev alan üst düzey komutanların fotoğraflarının yer aldığı anıt Türk'ün yenilmezliğini simgeliyor.

Şeyh Edebali'nin diyarına gelip de onun türbesine uğramamak olur mu? Ahi teşkilatının reisi olan, mutasavvıf olmasının yanında ilk Osmanlı kadısı ve müftüsü olan Edebali'nin türbesinin bulunduğu alana girer girmez kendimizi manevi bir atmosferde buluyoruz. Şeyh Edebali'nin türbesinin hemen yanında eşinin ve kızının da türbesi var. Kadınlar ve erkekler için ayrılan iki bölümden oluşan Edebali türbesinde sohbet geleneği hâlâ devam ediyor. Erkekler bölümünde koyu bir dini sohbete bizzat şahit oluyoruz. Türbenin 50 metre uzağındaki Orhan Gazi Türbesi'ni de ziyaret ettikten sonra vakit, Yörük çadırında oturup çay içme ve tahinli gözleme yeme vakti... Fakat mideyi çok da doldurmamakta fayda var. Zira daha sırada Bozüyük Açık Ceza ve İnfaz Kurumu tarafından işletilen Zeki Bayrak Uygulamalı Tesis ve Sosyal Tesisleri'nde öğlen yemeği var. Pide, ızgara kebap vb. çeşitlerden oluşan zengin menü mahkûmlar tarafından servis ediliyor.

Şimdi fotoğraf makinelerine sarılıp tarihî evleri görüntülemeye geldi sıra. Bilecik-Söğüt gezisine noktayı koyarken son istikamet tarihî evlerin yer aldığı Osmaneli. Neredeyse hiç değişmeden korunan tarihî miras evler, bir kez daha insanı kendine hayran bırakıyor. Varlığını hep bildiğimiz ama bir türlü yakından göremediğimiz Osmaneli, Bilecik-Söğüt ziyaretçilerine manevi atmosferini, yüz yıllık tarihini cömertçe sunuyor.

Zeytinburnu'ndan her sabah Bilecik'e otobüs kalkıyor
Zeytinburnu Belediyesi önünden kalkan otobüsler her sabah 07.00'de yola çıkıyor. Ortalama 21.00 gibi geri dönüyor.

Zeytinburnu halkı bu gezilerde hiçbir ücret ödemiyor. Sabah kahvaltısı, sandviç ve çay olarak ikram ediliyor.

Öğlen yemeği Bozüyük Açık Ceza ve İnfaz Kurumu tarafından işletilen Zeki Bayrak Uygulamalı Tesis ve Sosyal Tesisleri'nde belediye tarafından ikram ediliyor.

Hazırlanan ve katılımcılara dağıtılan kitapçıklarda tur boyunca gezilecek güzergâhlar ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Yolculuk boyunca tur rehberleri bölgeyi ayrıntılı olarak ziyaretçilere anlatıyor.

Yolculuk boyunca otobüste mekanın ruhuna uygun olarak mehter marşı çalıyor.

Bölge için rehber yetiştirdik

Murat Aydın-Zeytinburnu Belediye Başkanı: 'Kuruluştan Kurtuluşa!' projesi üzerine ciddi çalışarak bu güzergâhı belirledik. Bu bölgenin ciddi rehber eksikliği var. Aslında Kültür Bakanlığı'nın ve bazı kurumların bununla ilgili çalışması lazım. Uzman arkadaşlar eşliğinde iki rehber arkadaşı eğittik, onları kursa tabi tuttuk. Mayıs ayında bu projeye başladık. Haziran ayının ortasına, belki de temmuz ortasına kadar geziye devam edeceğiz. Haftanın yedi günü iki otobüsle Zeytinburnu halkını Söğüt'e götürüyoruz. Rehberler eşliğinde bütün bölgeyi gezdiriyoruz. Bu klasik bir gezi değil, tarihi kültür gezisi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.