Haberler

EAA-Emre Arolat Architects, 2010 Aga Khan Mimarlık Ödülleri Finalinde...

Tarih: 28 Mayıs 2010


Aga Khan Mimarlık Ödülleri'nin 2010 yılı finalistleri organizasyonun uluslararası bağımsız jürisi tarafından resmi olarak açıklandı. EAA-Emre Arolat Architects, İpekyol Tekstil Fabrikası ile finale kalan tek Türk mimarlık ofisi oldu. EAA-Emre Arolat Architects, dünyanın sayılı mimarlık ödüllerinden biri olan ve 1977 yılından beri her üç senede bir Müslüman çoğunluktaki ülkelerde yer alan çağdaş ve başarılı mimari ve kentsel tasarım örneklerine verilen Aga Khan Mimarlık Ödülleri'nin 2010 yılı finalistleri arasında yer alan 19 mimarlık ofisinden biri oldu...

11. Aga Khan Mimarlık Ödülleri Mastır Jürisi'nin değerlendirmesine göre, çalışanların refahı ile işverenin üretim hedeflerinin mekana entegrasyonunda mimar ve işverenin başarılı işbirliğine iyi bir örnek teşkil eden İpekyol Tekstil Fabrikası, yönetim ve üretim alanlarını aynı çatı altında buluşturan ve dünyadaki endüstri yapılarının pek çoğunda rastlanan hiyerarşik düzenleme ve kötü yaşam koşullarından uzak duran mimari çözümlemesiyle finalde yarışmaya hak kazandı. Yerel malzeme kullanımı, düşük enerji performansı, üretim alanlarına doğal ışık ve hava sağlayan iç bahçeleri, çalışanların konforu için düşünülmüş sosyal alanları, İpekyol Tekstil Fabrikası'nın Aga Khan Mimarlık Ödülleri'nin kriterleriyle buluşan diğer mimari nitelikleriydi.

Finale kalan 19 proje arasında Edirne'deki İpekyol Tekstil Fabrikası dışında, İspanya, Çin, Arnavutluk, Bangladeş, Burkina Faso, Hindistan, Endonezya, İran, Lübnan, Malezya, Fas, Katar, Suudi Arabistan, Sri Lanka ve Tunus'ta yer alan, konut, eğitim, kültür, endüstri gibi çeşitli işlevlerdeki mimari yapılar ile restorasyon ve kentsel koruma projeleri de bulunuyor. Fransız Mimar Jean Nouvel'in de aralarında bulunduğu "Master Jüri"nin, aday gösterilen 401 proje arasından seçtiği 19 yapı, mimar, kentsel planlamacı ve mühendislerden oluşan bağımsız bilirkişiler tarafından ziyaret edildi. Finalist yapıların, kullanıcılarının fiziksel, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını, ruhsal ve kültürel beklentilerini ne denli karşılayabildiğini, yerel kaynakların ve üretim tekniklerinin sözkonusu yapılardaki yaratıcı kullanımlarını ve benzeri projeler için nasıl birer örnek teşkil ettiklerini inceleyen bilirkişiler, görüşlerini Haziran ayında yarışmanın uluslararası jürisine sunacaklar. Jürinin değerlendirmesi sonucunda 11. Aga Khan Mimarlık Ödülleri'ne layık görülen projeler, Ekim 2010 tarihinde Doha, Katar'daki İslam Sanatları Müzesi'nde yapılacak olan ödül töreninde açıklanacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.