Haberler

Başkan Topbaş'tan 'Medeniyetler İttifakı'nda yerel insiyatif vurgusu

Tarih: 31 Mayıs 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
UCLG Eş Başkanı olarak, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 'Kültürlerin Yakınlaşması, Barışın İnşası' Forumu'nda konuşan Başkan Topbaş, UCLG'nin medeniyetler ittifakı hedeflerinin gerçekleştirilmesi için önemli çalışmalar yaptığını belirterek, yerel yönetimlerin bu konuda daha çok inisiyatif alması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı Kadir Topbaş, kentlerin karşı karşıya kaldığı sorunları çözmenin yolunun, kentleri toplumsal ve kültürel olarak sürdürülebilir mekanlar haline getirmekten geçtiğini söyledi.

Başkan Topbaş, Rio de Janerio'daki Modern Sanat Müzesi'nde düzenlenen Medeniyetler İttifakı Üçüncü Forumu kapsamında ''Kentsel Toplumlarda Bir Arada Yaşamak'' başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, gerçek anlamda medeniyetlerin ittifak halinde asırlardan beri yaşadığı, 14 milyon nüfusuyla iki kıtanın buluştuğu, ortasından deniz geçen bir kentten geldiğini kaydetti.

8 bin 500 yıllık yerleşim bulgularının izlerine ulaşıldığı İstanbul'un, Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı'nın 2 bin 400 yıl dünyaya hükmettiği önemli bir bölge olduğunu belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2 bin yıllık Antik Roma Yolu'yla, bin yıllık İpek Yolu'nun çakıştığı bir kent İstanbul ve burada farklı kültürlerden insanlar asırlardır bir arada yaşamaktalar. Gerçek anlamda barış ve huzur içinde birlikteler. Böyle bir şehirden sizlere selamlar getirdim.

Geçmişte insanlar ağaç kovuklarında, kulübelerde yaşarken, kasabalar ve nihayet şehirler ortaya çıktı. Dünya nüfusunun yüzde 75'i şehirlerde yaşamakta. Tabii, şehirler gelişmekte ve insanlar artık doğduğu yerde doğup ölmüyor. Başka yerlerde işler yapabiliyor. Böyle bir dünyada yaşamaktayız. O halde şu anda hepimizin bir sorumluluğu var. Dünyamızda barış ve huzurun tesisi gerekli, çünkü bir bölgenin problemli olması sadece o bölgeyi değil, dünyayı etkiliyor. Onun için dünyada her noktada huzuru ve barışı oluşturmak zorundayız. Bu bakımdan özellikle kentlerde ve şehirlerde yaşayan insanların her türlü beklentilerine cevap verebilecek, yönetime katabilecek bir sistemin geliştirilmesini bizim desteklememiz gerekiyor.''

Doğal kaynakların hakça paylaştırılmasını arzu ediyoruz...
Mevlana'nın ''Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır'' sözünü dile getiren Topbaş, ''Bizlerin duyguları aynı. İstiyoruz ki dünyada barış olsun. Hızla gelişen nüfusla birlikte daralan doğal kaynakların hakça paylaşılmasını arzu etmekteyiz. Bu bakımdan bizlere düşen büyük sorumluluklar var'' dedi.

UCLG'nin eş başkanlığını yaptığını anımsatan Başkan Kadir Topbaş, ''Bizim yerel yönetimler ağı olarak dünyada ciddi sorumluluklar taşıdığımıza inanmaktayım. Beş kıtaya yayılmış, yaklaşık 130 ülkeden yerel yönetimleri bir araya getiren UCLG, Ocak 2004'ten bu yana, İspanya'nın Barselona kentinde bulunan genel merkezi ve dünyanın farklı kıtalarına yayılmış bölge teşkilatları aracılığıyla faaliyet göstermektedir'' diye konuştu.

Teşkilatın temel görevinin, demokratik yerel yönetimin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunucusu olmak ve yerel yönetimlerin değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumak olduğunu vurgulayan Topbaş, ''Bu bağlamda Medeniyetler İttifakı, UCLG açısından mutlaka gelişmesi ve desteklenmesi gereken çok önemli bir girişim olarak değerlendirilmiş ve kuruluşumuzun öncelikli konularından biri olarak ön plana çıkmıştır'' dedi.

''Kentlere biçilen geleneksel rol, buluşma, kaynaşma ve farklı alt kimliklerin ortak bir potada yeni bir kentli kimliğine dönüştüğü mekan olmaktaydı'' diyen Topbaş, şunları kaydetti:

''Günümüzde bu rol ciddi bir şekilde dönüşmekte, şehirler yeni kimlik ihtilaflarının dışa vurulduğu zeminler olma riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bugün kentlerimizin karşı karşıya kaldığı sorunları çözmenin yolu, kentlerimizi toplumsal ve kültürel olarak sürdürülebilir mekanlar haline getirmekten geçmektedir. Çeşitliliği ve kültürler arası etkileşimi yaratıcılık, yenilikçilik ve rekabet süreçlerinde dahi kullanabileceğimizi unutmadan bir an evvel gerekli adımları atmalıyız.''

Yerel yönetimlerin pozitif rolleri...
Kültürel çeşitlilik içinde bir aradalık koşullarının oluşmasında yerel yönetimlerin oynayabilecekleri son derece önemli pozitif roller bulunduğunu kaydeden Topbaş, şöyle devam etti:

''Toplumsal meşruiyet, hemşehrilere yakınlık ve idari tecrübe benzeri faktörler bizleri hemşehrilerimiz arasında karşılıklı anlayış, güven ve saygı ilişkilerini tesis etmek veya bu ilişkilerin tesisinde etkili bir aracılık yapma konumunda hayli muktedir kılmaktadır. Medeniyetler İttifakı düşüncesi ilk andan itibaren dini inanç ve kültürel geleneklere yönelik karşılıklı saygı ve tanımanın yaygınlaşmasını hedeflemekte ve insanlığın kaderinin farklı alanlarda, çevreden sağlığa, ekonomik ve toplumsal gelişmeden barış ve güvenliğe kadar ortaklaştığı gerçeğine vurgu yapmaktadır.

Kentler, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri toplumsal uyumu teşvik eden, çatışma ve uyuşmazlıkları engelleyen ve çatışma sonrası durumlarda yeniden yapılanmayı sağlayan çabalarda etkin bir rol oynamaktadırlar. Nitekim yerel yönetimin bu özelliği, kökeni 1913 yılına dayanan uluslararası belediyecilik hareketinin temellerinden biri olmuştur. Bu durumun en güzel örneklerinden birini, dünya üzerindeki türlü savaşlara rağmen sürdürülebilmiş olan binlerce kardeş kent ilişkisinde görmek mümkündür.''

Kent Diplomasisi Komitesi...
UCLG'nin, üyelerinin deneyimlerine dayanarak, kendi bünyesinde bir Kent Diplomasisi Komitesi oluşturduğunu anlatan Topbaş, ''Bu komite, kent diplomasisinin hedefini 'hemşehrilerin barış, özgürlük ve refah içinde birlikte yaşayabilecekleri, istikrarlı bir çevre oluşturmak' olarak tanımlamıştır'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak destek verdikleri UCLG çalışmalarının, tüm katılımcılarla birlikte dünya barışında önemli etkin rol oynayacağına inandığını dile getiren Topbaş, ''Bu panelin ve Medeniyetler İttifakı toplantısının dünya barışında önemli izler bırakacağına, bir açılım yapacağına inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Oturuma, Brezilya Şehirler Bakanı Marcio Fortes, Avrupa Konseyini temsilen Irena Guidikova ve Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa da konuşmacı olarak katıldı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.