Haberler

"Bayraklı tarih, ticaret ve turizm merkezi olacak"

Tarih: 31 Mayıs 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Fatih Yapar
Bir yıllık görev süresini değerlendiren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "İlçemizi Smyrna ile tarih, yeni kent merkezi ile ticaret, Turan Bölgesi ile de turizmin gözbebeği haline getireceğiz" dedi.

İlçe oluşuyla birlikte pek çok konuda atağa kalkan Bayraklı'nın ilk Belediye Başkanı Hasan Karabağ iddialı konuştu. Görevinde bir yılı geride bırakan Başkan Karabağ, zorlu başlayan belediye kuruluş sürecini, çalışmalarını ve hedeflerini Yeni Asır'a anlattı.

Başkan Karabağ, Smyrna ile tarih, yeni kent merkezi ile ticaret, Turan Bölgesi ile de turizmin merkezi olmaya aday olan ilçede, tüm çalışmaları bu yönde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bayraklı'nın arka bahçe görülerek yıllarca ihmal edildiğini hatırlatan Başkan Karabağ, "Temel hizmetler ve eğitim destekleri, sosyal yardım gibi sosyal alandaki ihtiyaçları karşılayacak çalışmalar önceliğimiz oldu. Ancak Bayraklı vizyonunu, geleceğin kent merkezi olma yolunda oluşturmuştur ve bu hedefle yeni ve daha büyük projelere imza atacaktır. Yeni kent merkezi projesi ve Turan Bölgesi'ndaki canlanma ile yerli ve yabancı yatırımcının bölgeye olan ilgisi artacaktır. Bu da, Bayraklı insanının ve kentin kalkınmasını beraberinde getirecektir" dedi.

Halka dönük

Başta İzmir'in doğduğu yer olan Smyrna Antik Kenti'ni ayağa kaldırmak, yerel ve ulusal boyutta önemini kavratmak üzere bir dizi çalışma yürüttüklerini anımsatan Karabağ, "Ord. Prof Dr. Ekrem Akurgal ve eşi Prof. Dr. Meral Akurgal'ın bir ömür adadıkları bu kazı alanı artık sahipsiz değil. Bayraklı Belediyesi olarak Smyrna'nın bilinmesi, desteklenmesi ve dünyaya açılması için projelerimizi hazırlıyoruz. Sur duvarlarının restorasyonu başlıyor. Tur operatörleri ile görüşmelerimize devam ediyoruz. Smyrna Bayraklı'nın değil, İzmir'in ve Türkiye'nin gözbebeğidir. Bu bakış açısıyla desteklenmelidir. Müze ve Uluslararası Smryna Kültür ve Sanat Festivali ve daha pek çok projemizi Kültür Bakanlığı'na götürmeye hazırlanıyoruz" diye konuştu.

Bayraklı'yı ileriye taşıyacak her proje için rantın değil, halkın beklenti ve gereksinimlerinin belirleyici olacağını vurgulayan Başkan Karabağ, bunun en önemli örneğini kentsel dönüşümde sergilediklerini ifade etti. Fuat Edip Baksı Mahallesi'ni pilot alan olarak belirlediklerinin altını çizen Karabağ, şunları aktardı: "Bayraklı'nın dönüşümü için en ihtiyaç sahibi ve elverişli bölgede ilk adımlarımızı attık. İlk bir yılda zemin etütlerimizi tamamlayarak, hane hane beklentileri öğrendik. Tüm bu çalışmalarımızda üniversite ve odaları da kapsayan bir konsensus sağladık. Gördük ki halkımıza dönüşüm konusunu ve anlayışımızı doğru anlatmışız. Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz anket çalışmasında halkın yüzde 73'ünü arkamızda bulduk."

Modern bir kent

Karabağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu projeyi çıkar gruplarına asla teslim etmeyeceğim. Kentsel dönüşüm, tüm taraflarıyla halk ve belediyenin el ele vermesiyle gerçekleşecek."

Modern kent yaşamının gerektirdiği teknik altyapı ve donatıdan yoksun olan bölgede çalışmaların mahalle halkı tarafından da kabul gördüğünü dile getiren Başkan Karabağ, "Birçok vatandaşımızla mahallelerin düzensizliği, plansızlığı ve park-bahçe ile yeşil alan ihtiyacı olduğu konusunda mutabık kaldı. Dönüşümden doğrudan etkilenecek olanların, yaşadıkları semtle kurdukları ilişki tarzını çeşitli açılardan analiz ettik. Kentsel dönüşümü halkımıza ikna edici bir şekilde açıklar ve insanları yerinden edecek bir hedef içermediği mesajını net olarak verirsek, bu proje başarılı olur. Yeni kentsel dönüşüm projesinde daha fazla yeşil alan, çocuk parkı, sosyal altyapı, spor alanı, sinema-tiyatro, dikiş-nakış kursları, halk eğitim merkezi ve modern ulaşım ağı olacak."

Türkiye'de yerel yönetimler bünyesine bakıldığında ilk olma özelliği taşıyan Deprem Etüt Merkezi'nin yoğun talep almaya başladığını kaydeden Başkan Karabağ, 1. deprem bölgesinde bulunan İzmir'de, deprem konusunu gündemde tutmanın ötesine geçerek somut adımlar attıklarını belirtti.

Deprem Etüt Merkezi'nin, İzmir'de birçok binayı test ederek depremin olası kayıplarını en aza indirmeyi planladığını dile getiren Başkan Karabağ, "Merkezimize gerçekten yoğun bir ilgi var. Bayraklı'da birçok duyarlı vatandaş, evlerinin depreme uygun olup olmadığını merak ediyor. Mühendislerimiz de bu talepler karşısında gerekli çalışmaları yapıyor. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara de Haziran'da Bayraklı'daki camilerde deprem vaazı verecek" şeklinde konuştu.

İlçenin genelindeki yatırımları değerlendiren Başkan Karabağ, şunları aktardı: "7 gün 24 saat hizmet veren, ürettiği projeleri insan odaklı şekillendiren, paylaşımcı ve çağdaş bir belediyecilik anlayışını benimsedik. Bayraklı'da bu yıl açılışların ve temel atmaların yılı olacak. 2009 yerel seçimlerinden önce altını çizerek verdiğim Kız Öğrenci Yurdu projesi artık bir vaatten öteye geçmiş durumda. Önümüzdeki haftalarda temeli atılacak. 108 öğrenci kapasiteli tasarladığımız yurt binasını 2 katlı olarak düşündük. Mansuroğlu Mahallesi'nde belirlenen 1100 metrekarelik alana yapılacak. Yurdun içinde kütüphane, yemekhane ve diğer sosyal paylaşım alanları bulunacak. Bayraklı'da eğitim bizim önceliğimiz. Bölgemize gelen kız çocuklarımızın yanlış ellere geçmemesi için elimizden geleni yapacağız."

Spor tesisleri

Bir yıldır mevcuttaki onlarca spor tesisinin ve pazaryerinin bakım ve onarımını yaptıklarını, İzmir'in artık ara sokaklarda, apartman aralarında kurulan pazaryerlerinden kurtulması gerektiğine inandığını vurgulayan Başkan Karabağ, "Gümüşpala Mahallesi ile çevresinin büyük bir ihtiyacını karşılayacak olan spor tesisi ve pazaryeri projesi de tamamlandı. 15 gün içinde 2. etap çalışmalara başlanacak. Yaklaşık 3000 metrekarelik alanı kapsayan kompleksin zemin katı haftada bir gün pazaryeri, diğer günlerde ise kapalı otopark olarak hizmet verecek. Tesisin ikinci katına yapılan 450 kişilik tribün kapasitesine sahip 62 x 36 metrelik suni çim futbol sahası da bölgenin genç sporcularının hizmetine sunuluyor. Tesis aynı zamanda halkın düğün ve sünnet gibi mutlu günlerinin düzenleneceği bir salona da sahip olacak" açıklamasında bulundu.

Başkan Karabağ, "Bayraklı Belediyesi, Alparslan Mahallesi'ne de büyük bir tesis kazandırmak üzere. Bölgenin ihtiyacı olan kapalı pazaryeri için belirlenen noktada hazırlıklar tamamlanmak üzere" dedi.

'Spora büyük destek verdik'

Şehit Ümit Boz Spor Tesisleri'nin ilk etabını tamamladıklarını, ikinci etabına bu yıl içinde başlayacaklarını söyleyen Başkan Hasan Karabağ, Bayraklılı gençlerle birlikte kendi çocukluk hayaline de kavuştuğunu söyledi. Karabağ, "Muhteşem Körfez manzarası ile İnönü Stadı'na benzetilen Şehit Ümit Boz Spor Tesisi'nin tamamlanması, Bayraklı Belediyesi'nin ilk yılında hayata geçirdiği işlerden biri. İkinci lig maçlarının oynanabileceği standartlarda tasarlanan tesiste şu anda amatör kulüpler top koşturuyor. Belediyemizin spor kulübü geçen yaz başladığı çalışmalarını büyük boyuta taşıdı. Alanları artırdık. Haziran ayında yaz okullarımız başlıyor. Hedefimiz bin gence ve çocuğumuza spor yaptırmak" diye konuştu.
Eşit mesafe, eşit hizmet

Bayraklı'nın ilk belediye başkanı olmanın gururu dışında, başkanlık makamıyla hiçbir çıkar ilişkisinin bulunmadığına dikkat çeken Hasan Karabağ, ilk bir yıl içinde ilçesinin temel ihtiyaçlarını kusursuz bir biçimde karşılamayı başardığını vurguladı. Temizlik ve park bahçe işlerinin aksamadığını ve kamuoyu yoklamalarında halkın büyük oranda mutlu olduğunu savunan Karabağ, şunları kaydetti: "Camiden cemevine her kesime aynı yakınlıkta durarak ve eşit hizmet götürerek, birlik ve beraberlik içeren çalışmalara imza atarak çalıştım. Bir belediye başkanının insanları ayırt etme lüksü olamaz. Hizmet etmeye gelmiştir ve herkese eşit mesafede, eşit hizmet götürmelidir. Benim çalışmalarımdaki temel yaklaşımım bu oldu. Kendim için 'İyi adamdı, iyi başkandı' dedirtebilirsem, ilçemde yaşayanlara gururla 'Bayraklılıyım'ı söyletebilirsem, ben başarılı bir belediye başkanı olurum."

Karabağ, "Büyüdüğüm ve yaşadığım ilçemin ihmal edilmişliğinin izlerini silmek için bu yola çıktım. Alsancak ve Karşıyaka sahilinde yaşayanlara sunulanlar, Bayraklı halkının da hakkıdır. Ekip arkadaşlarımla birlikte halka en iyi hizmeti sunmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.