Haberler

Ankara Modern Yüzüne, Cer Modern'e Kavuştu

Tarih: 2 Haziran 2010 Yazan: Emine Merdim Yılmaz

Fotoğraf: Çağrı Öner

Müze binaları, mimarileri ve içinde açılan sergiler ile sadece yerli turistlerin değil yabancı turistlerin de gezi durağı oluyor, bir anlamda da kent ile özdeşleşiyorlar. Böyle bir müzenin senelerdir eksikliğini çeken Ankara sonunda modern sanat müzesine, Cer Modern'e kavuştu.

Mimari projesi Uygur Mimarlık tarafından hazırlanan müze aslında bir dönüşüm projesi. Cer Modern, eski eski vagon tamirhaneleri, cer atölyeleri ve bu binaları saran betonarme yeni bir binadan oluşuyor.

11.500 metrekarelik bir alana yayılan, 10 senelik bir çalışmanın ürünü olan müzede, 4.500 metrekarelik sergi salonu, 700 metrekarelik fotoğraf galerisi, müze mağazası, 370 kişilik konferans salonu, çok amaçlı salon, kafe ve heykel parkı bulunuyor.

Giriş katındaki ana salonlarında dönüşümlü olarak, yılda dört kez müzenin kendi derlediği sergiler, uluslararası galeri ve müze ağlarıyla yapılan işbirliği ile derlenen çalışmalar sergilenecek.

Müzenin Mimarlarından Semra Uygur ile Söyleşi
Ankara'nın modern yüzü olmayı hedefleyen Cer Modern'in müelliflerinden Semra Uygur ile projenin nasıl ortaya çıktığını, tasarım kriterlerini ve işveren ile olan ilişkilerini konuştuk.

Emine Merdim Yılmaz: Cer Modern'in projesinin elde edilişinden inşa edilişine kadar 10 sene geçti. Geçen zaman zarfında yaşananları aktarabilir misiniz?

Semra Uygur: Cer Modern'in inşa edildiği yer AKM 4. Bölge'de yani bizim Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu yaptığımız alanda ve yarışma sürecinde yıkılacak yapılar kapsamındaydı. Daha sonra 1995'te Milli Komite'nin burayı korumaya alma kararı nedeniyle alanın telif haklarına sahip olduğumuz ve konser salonuyla uyumunu sağlamamız gerektiği için bunu yaptık.

EMY: Proje, eski vagon tamirhaneleri ve cer atölyelerinin restorasyonu yanında, bir de yeni bir binanın tasarımını kapsıyor. Yeni binadaki tasarım kriterleriniz neydi?

SU: Orada iki dönemde yapılmış dört hangar var. Birinci dönem hangarları üç tane ve büyük, enleri geniş boyları daha kısa olan hangarlar. Aşağıdaki fotoğrafta sol tarafta görülen uzun, üzeri alüminyum kaplı olan hangar da ikinci dönemde yapılan, 92 metre uzunluğunda bir yapı. Birinci dönem yapılan üç hangarın iki tanesi demiryolu hattı o alanda değiştirildiği için ve o zaman yıkılacak bina niteliğinde görüldüğü için demiryolları tarafından mecburen yıkıldı.

Bizim restorasyon yapmadaki mantığımız da projesinde de görülebileceği üzere eski yapıyı sargı bezi gibi sarmak. Sağ tarafta görülen beton yapı da sanki bir baston gibi yapıyı ayakta tutan bir konsept üzerine gelişti. Üstünde durduğumuz alanın da altında yeni yapılar vardır. Toplantı salonları, galeri gibi mekanlar o açık alanın altında bulunuyor.

EMY: Cer Modern'in Ankara'nın ilk modern sanat müzesi olduğunu düşünürsek sizce kente nasıl bir katkısı olacak?

SU: Aslında Ankara için çok geç kalmış bir yatırım bu. Yanındaki konser salonu da bitince -ki bu da tıpkı Cer Modern'de olduğu gibi, şimdiki Kültür ve Turizm Bakanı'nın büyük katkılarıyla gerçekleşiyor- Ankara'da geç kalmış ama başkentin yüzünü göstermeye aday bir yapı olduğunu düşünüyoruz.

EMY: İşveren ve mimar ilişkisini bu yapı özelinde nasıl yorumlarsınız?

SU: Biz bu projeleri yüklenici olan Baki İnşaat'a yaptık. 10 sene sürdü ve bunun nedeni yükleniciden değil ödenek yetersizliğinden ve dur-kalk'lardan kaynaklanıyor. Biz Baki İnşaat'la çok iyi bir iletişim içerisinde bunu götürdük ve gayriresmi olarak sürekli inşaatın başında bulunma şansımız oldu. Ama bu yapının bitirilişine esas sahiplik eden de bizzat Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay. Sürekli şantiyeyi ziyaret etti, üzerinde durdu, titizlendi, bitirilebilmesi için görüşlerimizi aldı. Ankara'da bu yatırımı bitireceğine dair söz vermişti ve bunu gerçekleştirdi. İşveren açısından bir sıkıntımız olduğunu söyleyemeyiz ve gayet iyi ilişkiler içerisinde götürdük bu işi.

EMY: Çok teşekkür ederiz.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.