Haberler

Bayraktar: Tulip İşi Aksattı

Tarih: 3 Haziran 2010 Kaynak: Milliyet Yazan: Tebernüş Kireçci
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 471 günlük ek süreye rağmen tamamlanamamasını ve ortaklar arasındaki hukuki sorunu, projelerin durdurulmasındaki ana nedenler olarak gösterdi.

Son altı gündür gayrimenkul sektörünün gündeminden düşmeyen Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projelerinin durdurulması konusunda hem TOKİ hem de Emlak Konut GYO, beklenen açıklamayı yaptı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar Tulip Gayrimenkul'ün uyguladığı projelerle ilgili fesih kararı verilmesinin tamamen işi üstlenen ortaklıkların arasındaki sorundan kaynaklandığı vurgulayarak, "Bu işi yapacak adi ortaklığın temsil ve ilzam yetkisi ortadan kalktı" dedi. Tulip Gayrimenkul'e yaklaşık dört yıldır yardımcı olduklarını, işleri yoluna koyduklarını belirten Bayraktar, "Satışları arttı ama ortaklar arasında problem var. Muvafakat vermiyorlar. Daha fazla yardımcı olmak elimizden gelmiyor, kamu menfaatini korumak noktasındayız" dedi. Bayraktar, ortaklığın mahkemeye başvurması halinde mahkemenin vereceği karara uyacaklarını bildirdi.

‘471 gün uzattık; tamamlamadılar'
Diğer yandan, Emlak Konut GYO'dan yapılan açıklamada yüklenicinin iş programını ciddi boyutta aksattığına, iş bitim süresinin 19 Mayıs 2010 olmasına karşın inşaattaki ilerleme oranının ortalama yüzde 10.17'de kaldığına dikkat çekildi. İşin başlangıç noktasına işaret edilen açıklamada Emlak Konut GYO ile Tulip-FMS-Mertkan-İlci Adi Ortaklığı arasında 3 Ağustos 2006'da ‘İstanbul Ispartakule 3. Bölge Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi' sözleşmesinin akdedildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"17 Ağustos 2006'da yer teslimi yapıldı. Sözleşme uyarınca yer tesliminden itibaren 900 takvim gününde işin bitirilmesi gerekiyordu. Sözleşme uyarınca iş bitim tarihi 2 Şubat 2009'du. Ancak, yükleniciye 471 gün süre uzatımı verilerek 19 Mayıs 2010'a uzatıldı. Yüklenici iş programını ciddi boyutta aksatması sebebiyle defalarca uyarılmış, buna rağmen işi kabul edilen sürede bitiremediği gibi iş, fesih tarihinde yüzde 5 mertebelerinde kalmıştır. Yapım ruhsatlarının da dahil edildiği 29 Nisan 2010 tarihi itibariyle düzenlenen ve 13 Mayıs 2010'da tutanağa göre de ilerleme oranı yüzde 10.17'de kalmıştır. "

‘Satarlarsa şikâyet ederiz'
Açıklamada fesih işlemi nedeniyle yüklenicinin inşaat, satış gibi tüm faaliyetlerini devam ettireceği iddialarının hukuki temelden yoksun olduğuna da dikkat çekildi. Onay olmaksızın yapılacak satışların Emlak Konut 'u bağlamayacağının vurgulandığı açıklamada, "Yüklenicinin inşaat ve satış işlemlerine devam etmesinin mali-idari ve cezai sorumlulukları gerektirecektir. Konuya ilişkin Cumhuriyet Savcılığı nezdinde yapılacak şikayet hakkımız başta olmak üzere tüm yasal haklarımızı saklı tutuyoruz" denildi.

TOKİ VE EMLAK KONUT'A GÖRE PROJELERİN DURDURULMASINA YOL AÇAN 2 NEDEN
1- YÜKLENİCİLER ARASINDAKİ SORUN
TOKİ ve Emlak Konut'un açıklamalarına göre, Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projelerinin iptal edilmesindeki iki nedenden biri yükleniciler arasındaki hukuki sorun. Açıklamaya göre süreç şöyle gelişti:

-Adi ortaklıktaki firmalardan İlci İnşaat, hissesini Emlak Konut'un onayı bulunmadan 15 Ocak 2008'de Mertkan İnşat'a devretti.
-Mertkan İnşat da iflas etti ve şu anda iflas kararı, mahkeme kararıyla kesinleşti.
-Dolayısıyla ‘ortaklık' tasfiye sürecine girdi.
-İhaleye katılım için gerekli 'iş deneyim belgesi' Mertkan İnşaat tarafından verildiğinden sözleşme doğrultusunda iş deneyimi bulunan başka bir firmanın adi ortaklığa alınması aksi halde sözleşmenin feshedileceği ‘adi ortaklığa' ihtar edildi.
- Daha sonra pilot ortak Tulip Gayrimenkul'ün hissedarları tarafından Emlak Konut GYO'ya gönderilen ihtarnamede hisselerinin hukuka aykırı işlemlerle diğer şirket yetkilileri tarafından kendi adlarına geçirildiği, bu konuda açılan davanın lehlerine neticelenerek hisse devrinin iptaline, yokluklarındaki genel kurul toplantısı ve imza sirkülerinin de iptaline karar verildiği ve aksine işlem yapılmaması Emlak Konut'a ihtar edildi.

2- BÜYÜK BİR GECİKME OLDU
TOKİ ve Emlak Konut GYO'dan yapılan açıklamaya göre, 471 günlük ek süreye rağmen, inşaatın ilerlememesi projelerin durdurulmasındaki ikinci önemli neden. Süreç, şöyle gelişti:
-3 Ağustos 2006'da iş sözleşmesi, 17 Ağustos 2006'da yer teslimi yapıldı.
-Sözleşme uyarınca yer tesliminden itibaren 900 takvim gününde, yani 2 Şubat 2009 tarihinde projenin tamamlanması gerekiyordu.
-Proje tamamlanamadığı için yükleniciye 471 günlük süre daha verilerek, bitiş tarihi 19 Mayıs 2010'a ertelendi. İş, fesih tarihinde yüzde 5 mertebelerinde kaldı. 13 Mayıs 2010'daki tutanağa göre de ilerleme oranı yüzde 10.17 idi.

Tulip'ten jet cevap
Tulip Gayrimenkul, TOKİ ve Emlak Konut'un açıklamasına birkaç saat içinde yanıt verdi. Açıklamada, projelerin durdurulmasıyla ilgili olarak, bugün hâlâ kanunen sözleşmelerinin geçerli olduğu, satış dahil tüm haklarının aksi bir mahkeme kararına kadar geçerli bulunduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, adi ortaklığın kendisinin ortadan kalktığı, durumun defalarca mahkeme kararlarıyla Emlak Konut'a iletilmesine rağmen, bu hususun bugün bile telaffuz dahi edilmemesinin çok ilginç olduğu ifade edildi.

‘Yalan, haksız ve asılsız'
Açıklamada, TOKİ Başkanı Bayraktar'ın "Dört yıldır yardımcı olduk" sözünü, tamamen "yalan" olarak nitelendirirken, diğer projelere verilen 250 günlük süre uzatımının taraflarına bir türlü verilmemesinin Hollanda hükümetinde bile infial yarattığına vurgu yapıldı.

Açıklamada, "Bu açıklamanın neredeyse tümü asılsız, haksız, tek taraflı, fesih girişimine mesnet oluşturma endişesiyle hazırlanmış, yanlışlıkları tarafımızca kolaylıkla ispatlanacak ifadelerdir. Kanunen sözleşmemiz geçerli olup, satış dahil tüm haklarımız aksi bir mahkeme kararına kadar geçerlidir.

Deliller ortadayken kötü niyetli tutumunu sürdüren Emlak Konut ve yöneticileri hakkında Cumhuriyet savcılıkları nezdinde şikâyet hakkımız başta olmak üzere tüm yasal haklarımızı da saklı tutmaktayız."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.