Haberler

İstanbul sanata doyacak

Tarih: 4 Haziran 2010 Kaynak: Radikal
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, önümüzdeki dönemde birçok sergi, konser ve yeni oyuna ev sahipliği yapacak.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 5 Haziran-4 Eylül tarihleri arasında "Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a-Bir Başkentin 8000 yılı" başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak.

Sakıp Sabancı Müzesi'nin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Sabancı Holding sponsorluğunda düzenlediği sergi, İstanbul'un, Marmaray Projesi kapsamındaki Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık eşsiz tarihini, 500'ü aşkın eserle göz önüne serecek.

Sergi, Bizantion'dan Nea Roma'ya, Constantinopolis'ten İstanbul'a; Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış kentin görkemli tarihine ışık tutacak. Ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi'nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineler sergide bir araya getirilecek.

Sergi; İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Vatikan, Macaristan, Yunanistan, Avusturya, Belçika, Hollanda, İrlanda, Katar, Portekiz ve Rusya'daki önde gelen kurumlardan seçilen eserlere kapılarını açacak. Sergide, ayrıca Türkiye'deki devlet müzeleri ile özel müze ve koleksiyonlardan seçilen eserler de yer alacak.

Yurt dışından 39, Türkiye'den 19 olmak üzere toplam 58 müzeden seçilen geniş yelpazedeki eserler, sergi aracılığıyla ilk kez bir arada sunulacak.

Sergide; İstanbul'un bir Roma garnizonu iken Doğu ve Batı Roma'nın ayrılmasından sonra giderek başkente dönüşmesi, Doğu Roma İmparatorluğu'nun gelişme, duraklama ve çöküş evrelerinden sonra 1453 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle yeni bir doğuşa sahne olması anlatılacak.

İmparatorluk başkenti İstanbul'un Avrupa tarihiyle özdeşleşen geçmişinin parlak ve çalkantılı evreleri yansıtılacağı sergide, şehrin devraldığı çeşitli din ve inanç mirasının oluşturduğu zengin gelenek tanıtılacak.

HAYDARPAŞA'DA BAHAR
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliğinin merkez projelerinden "Haydarpaşa Garı'nda Bahar" etkinliği yarın başlayacak.

"Nazım Hikmet" ve "Göç" temalı etkinlikler dizisinde Haydarpaşa Garı 4 gün boyunca sanatın İstanbul'daki kalbi olacak.

Tiyatro oyunları, dans performansları, film gösterimleri, konserler ve şiir okumalarından oluşan program, tüm İstanbullu sanatseverler tarafından ücretsiz takip edilebilecek.

Etkinlikler kapsamında kentin 8 bin 500 yıllık tarihinde İstanbul'u İstanbul yapan hikayeleri ve sembolik anlatımları, görkemli bir görsel animasyonla 4 gece boyunca Haydarpaşa Garı'nın Kadıköy'e bakan cephesini perde yapılarak İstanbullularla buluşturulacak.

Müzik ve Opera Yönetmenliğinin Z Müzik Yapım'ın yöneticilerinden Nilüfer Saltık ile birlikte hayata geçirdiği "Eski İstanbul Sokak Eğlencesi Laterna" İstanbul'un farklı semtlerinin caddelerinde, meydanlarında yüz yıldır kimselerin görmediği, hatırlamadığı müzik kutusu laternaya yeniden hayat verecek.

Laterna, eski İstanbul şarkılarından oluşan özel repertuvarı, müzisyenler, dansçılar, eski İstanbul ikramları ve hatıra fotoğraf çekimi ile Taksim Meydanı, Tünel, Galata, Kuledibi, Dolmabahçe Çay Bahçesi, Karaköy İskelesi, Ayasofya Müzesi önü, Haydarpaşa, Şaşkınbakkal ve Adalar'da yerini alacak.

Katılımın ücretsiz olacağı etkinlikler, 8-12 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

MÜZİK FESTİVALİ
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının katkıları ve Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin açılış töreni yarın Aya İrini Müzesi'nde yapılacak.

Açılış konserinde şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 13 yaşındaki küçük keman virtüozu Elvin Hoxha Ganiyev'e eşlik edecek.

Küçük sanatçı, Wieniawski'nin 2 numaralı keman konçertosu ile müzikseverleri selamlayacak.

Konserde festivalin "onur ödülü"ne layık bulunan Yalçın Tura'nın "Anadolu'dan" adlı orkestra süitinin dünya prömiyeri de gerçekleştirilecek. İstanbul Müzik Festivali, 30 Hazirana kadar kentte müzik rüzgarı estirecek.

Estonyalı besteci Arvo Part'ın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak Estonya'nın Tallin kentinin anlaşması üzerine bestelediği "Adem'in Yakarışı" adlı eserin dünya prömiyeri 7 Haziranda Aya İrini Müzesi'nde izlenebilecek.

İki Avrupa kültür başkentinin son derece anlamlı iş birliğinden ortaya çıkan "Adem'in Yakarışı", 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşacak.

5. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TRİENALİ
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının katkılarıyla ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Öğrenci Trienali, 8-9 Haziranda yapılacak.

46 ülke ve 94 sanat ve tasarım eğitim kurumundan 500'e yakın öğrencinin katılacağı etkinlikler kapsamında, Marmara Üniversitesinde "Batının Doğusu Doğunun Batısı: Sanat ve Tasarımda Yeni Yaklaşımlar" konulu sempozyum düzenlenecek.

Bu arada, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Şişli Belediyesi iş birliğiyle yürütülen "İstanbul %100 Ekolojik Pazarın Geliştirilmesi ve Tüketici Bilinçlendirme" projesi kapsamında her cumartesi Feriköy'de ekolojik pazar kuruluyor.

Uluslararası Mevlana Vakfı tarafından düzenlenen "Mevlevi Kültürü Anlatımı" konulu sohbet toplantısı 5 Haziranda Yenikapı Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilecek. Toplantıda, Mevlana'nın ölümsüz eseri Mesnevi'den bölümler tartışılacak.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.