Haberler

"Müze Agora'da kurulacak"

Tarih: 4 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Sinan Doğan
Ege Medeniyetler Müzesi'nin, Agora Ören Yeri'nin üstündeki alanda kurulacağını belirten Demirtaş, "Yer sorunu bitti. Şimdi Büyükşehir'in kamulaştırma yaparak araziyi elde etmesi gerekiyor" dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Medeniyetler Müzesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararıyla Agora Ören Yeri'nin üstünde ve Kadifekale'nin alt kısmında kalan alanda kurulacağını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü ile önceki gün görüştüğünü açıklayan Demirtaş, "Sayın Genel Müdür bu konuda bir yazıyı İzmir'deki yetkili kuruluşlara gönderdiğini söyledi. Müze açısından yer sorunu yok artık. Bundan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırma yaparak yeri elde etmesi gerekiyor" dedi.

Sertifika programı

İzmir Ticaret Odası ve İzmir Rehberler Odası'nın işbirliği ile İzmir'deki ilköğretim öğrencilerine yönelik yapılan Müze Eğitim Projesi, İTO Ticaret Tarihi Müzesi'nde gerçekleşen tören ile tamamlandı. Proje kapsamında, İzmir'deki 16 okulda yaklaşık 1200 öğrenciye, İzmir tarihinin akılda kalacak şekilde öğretilmesi amacıyla yaratıcı drama tekniği ile eğitim verildi. İlköğretim öğrencilerine katılım belgesini veren Demirtaş, "İlköğretim öğrencilerine, sanat, arkeoloji, tarih ve kültürel miras bilinci vermek amacıyla İzmir Rehberler Odası işbirliğiyle projeyi hayata geçirdik. Rehberler Odası bu proje için 52 rehbere yaratıcı drama ve pedagojik eğitim içeren özel bir sertifika programı verdi. Özel eğitimli rehberler, eğitimin ilk gününde sınıf ortamında çeşitli oyunlar ile öğrencilere bilgi aktarırken, eğitimin ikinci gününde ise Agora, İzmir Arkeoloji Müzesi ve İzmir Ticaret Tarihi Müzesi gezildi" diye konuştu.

Kent için önemli

Marka olan kentlerin, müzeleriyle de bu özelliği kazandığını ifade eden Demirtaş, "O nedenle bir kentte ne kadar çok müze olursa o kentin tarihi ve kültürü o oranda ortaya çıkar. Turistik yönü de önem kazanır. Konak Belediyesi bu konuda çalışıyor. Biz de ticaret müzesi ile buna katkı koyduk. Oda olarak Reji Projesi ile de müzeye katkı koyacağız. Orada önemli sergi salonları olacak" dedi.

Geçtiğimiz ay yapılan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nda müze yeri konusu gündeme gelmiş, Kurul bünyesinde oluşturulan Müze Komitesi üyeleri, alternatif yerler üzerinde durmuştu. Agora'daki kazılarda bulunacak tarihi eserlerin müze yapımını geciktirebileceği düşüncesini dile getiren komite üyeleri, Halkapınar'daki eski Sümerbank Fabrikası, eski Devlet Güvenlik Mahkemesi binasının arka bölümünü ve Kültürpark'ı müze yeri için önermişti. Kurul, alternatif yerlerin Müzeler Genel Müdürlüğü'ne önerilmesini kararlaştırmıştı.

Esnafa poşet için 2 yıl verilsin

Konak Belediyesi'nin naylon poşet kullanımını yasaklama kararının çevre açısından olumlu olduğunu ancak esnafı sıkıntıya sokacağını belirten İTO Başkanı Demirtaş, "Hemen yasaklanması, bunları üretmiş ve stoklamış işletmeleri sıkıntıda bırakır. En az 2 yıllık geçiş süreci olmalı. Hemen bugünden yarına uygulanmamalı" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.