Haberler

2 milyar liralık kamu arazi satışına onay

Tarih: 7 Haziran 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Ercan Baysal

Bütçe gelirlerini artırmayı hedefleyen Maliye, yeni bir kaynak daha buldu. İki milyar lira değerindeki kamu taşınmazının satışı için onay çıktı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), 62 ilde Maliye'ye ait 264 taşınmazın özelleştirme kapsamına alınmasına karar verdi. İki yıl içinde varlık satışı ile özelleştirilecek kamu arazilerinde süreç önceki gün başladı. ÖYK kararının ardından işlemlerin başladığını açıklayan Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, çalışmaların devam ettiğini söyledi. İhaleye hazırlık için bir grup görevlendirdiklerini aktaran Aksu, önemli bir kısmının yıl sonuna kadar satışının tamamlanabileceğini bildirdi.

İdare tarafından oluşturulan ekip, öncelikli olarak belediyelerle görüşerek imar durumunu masaya yatıracak. Sonrasında diğer özelleştirmelerde olduğu gibi satış süreci başlayacak. ÖYK kararına göre özelleştirme işlemi tamamlanıncaya kadar söz konusu taşınmazların her türlü bakım, onarım ve işletilmesi ile bu taşınmazlardan doğan her türlü yükümlülükler ve işletilmelerinden elde edilecek gelirler Maliye hazinesine bırakılacak.

Özelleştirilecek yerler arasında İstanbul'un Tuzla, Küçükçekmece ve Bahçelievler ilçelerinde bulunan taşınmazları da bulunuyor. Bir kısmı boş ve işgalsiz, bir kısmı da kısmen işgalli durumunda bulunan çeşitli büyüklüklerdeki taşınmazlar fuar, yol, yeşil alan, park alanı ve prestij hizmet alanı durumunda bulunuyor. Taşınmazların imar durumları ise sportif hizmet, konut alanı, ticari alan, sanayi alanı, otopark, sosyal tesis, kreş ve anaokulu yeri, eğitim alanı, tarımsal niteliği korunacak alan, mesire yeri, karakol yeri, turizm amaçlı alan, fuar ve enerji nakil hattından oluşuyor. Hazine'ye ait taşınmazların ekonomiye kazandırılması ve bu yolla elde edilecek gelirin istihdamın artırılması ile ekonomideki verimlilik artışı ve yatırım ortamının iyileştirilmesinde kullanılması amaçlanıyor.

2010'u 'Milli Emlak' yılı ilan eden Maliye Bakanlığı, kamu arazilerinin satışına yönelik çalışmaları hızlandırırken, küresel krize rağmen tahsilat hız kesmedi. Maliye Bakanlığı'nın 2010 yılı faaliyet raporu verilerine göre geçen yıl satış, kira, ecrimisil ve irtifak hakkı işlemlerinden toplam 1 milyar 24 milyon liralık gelir elde edildi. Taşınmazların satışından elde edilen gelirlerden 111 milyon lirası belediyelere ve il özel idarelerine aktarılırken, sit alanında kalan taşınmazlar için verilen sertifikalardan 21 milyon TL mahsup yapıldı. İskele ve liman gibi yerlere tesis edilen ayni hakların kullanımı nedeniyle 47 milyon Türk Lirası Hazine payı tahsil edilirken toplam gelir ise 1,2 milyar liraya ulaştı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.