Haberler

ABD'li muhafazakarlar ayaklandı

Tarih: 7 Haziran 2010 Kaynak: Sabah
Amerikalı muhafazakarlar, New York'un Manhattan bölgesinde 11 Eylül saldırısında yıkılan İkiz Kuleler'in yerinde bir cami inşa edilmesi projesine karşı harekete geçti. Amerika'nın İslamlaşmasını Durdurun adlı bir grup, internet sitesinden ve grup üyelerinin kendi bloglarından yaptıkları çağrılarda, kuleler yıkıldıktan sonra boş kalan ve Ground Zero (Sıfır Nokta) adı verilen bölgeye bir İslam Kültür Merkezi ile cami yapılması planlarına karşı çıkıyor. Grup, cami inşası planlarının 'bir din özgürlüğü' konusu olmadığını savunuyor. Grup, cami inşasının aksine "9/11 kurbanlarına bir aşağılama, siyasi İslam'a ve New York'taki İslami egemenliğe güvenli bir yer sağlama" olduğunu öne sürüyor.

Muhafazakâr blog sahibi Pamela Geller önderliğindeki grup, "Ground Zero bir savaş anıtı, bir defin alanıdır. Buna saygı gösterin." diyor. Geller ise "Kimse onlara yapamazsınız demiyor. Biz onlardan yapmamalarını istiyoruz." diye konuşuyor.

Geller, cami yerine "cihada ilham olan şiddet ideolojisini dışlayan Kuran ayetlerine adanmış bir merkez veya milyonlarca yıllık toplu katliamların, kültürel imhaların, toprak esaretlerinin ve cihat savaşlarının kurbanlarına adanmış bir merkez inşa etmenin daha uygun olacağını" hissettiklerini aktarıyor.

ABD'nin New York kentinin belediye meclisi, 11 Eylül 2001'deki saldırılarla yıkılan İkiz Kuleler'den 200 metre uzaklıkta üzerine düşen parçalardan büyük zarar gören bir binanın yerine İslam Kültür Merkezi ile cami yapılmasına ilişkin projeyi geçtiğimiz ay sonunda onaylamıştı. 'Kurtuba Evi' olarak isimlendirilen İslam Merkezi bünyesinde spor salonu, yüzme havuzu, sanat merkezi ve tiyatro gibi sosyal faaliyet merkezlerinin bulunması planlanıyor. 2011 yılında tamamlanması beklenen merkezin bulunduğu yerdeki tekstil fabrikası, Kurtuba Girişimi tarafından satın alınmıştı.

Proje, Kurtuba Girişimi ve Amerikan Müslüman İlerlemesi Topluluğu (ASMA) tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Kurtuba Girişimi, Müslümanlar ile Batı dünyası arasındaki ilişkileri düzeltmeyi amaçlayan bir dernek. Sitesinde yer alan bilgiye göre 100 milyon dolarlık projeyle inşa edilecek 13 katlı merkezde İslami, inanaçlararası ve seküler programlar bulunacak.

ASMA yetkilisi Daisy Han ise merkezin, içerisinde ibadet için bir alan olan bir yer olacağını söylüyor. Projenin ise New York'ta yaşayan Amerikalı Müslümanların topluma 'geri dönmeleri' için bir fırsat olduğunu belirtiyor. Daisy Khan, 'Müslümanların kim olduğuna dair büyük bir cehalet var. Böyle bir merkez, bu cehaletin giderilmesine adanabilir ve ılımlı Müslümanlar bir sese ihtiyaç duyduğu için aşırılığa karşı durabilir' diyor.

Birçok yerel siyasi lider, muhafazakar Tea Party Express'ten Mark Williams'ın camiyi 'teröristlerin maymun tanrısı için ibadet yeri' olarak nitelemesinin ardından projeye destek verdiklerini açıklamışlardı.

New York Şehir Konseyi üyesi Robert Jackson 20 Mayıs'taki gösteride projeye destek vererek, 'Barışa bir yer açmak için nefret, bağnazlık ve önyargıya yer olmadığını' ifade etmişti. Proje, aşağı Manhattan bölgesi Halk Komisyonu tarafından da destekleniyor.

Ancak 11 Eylül saldırılarından olumuz etkilenen bazı isimler ise projenin yerinin 'acı bir hatırlatıcı' olacağını ve onun yerine orada hayatını kaybedenler için bir türbe olması gerektiğini dile getiriyorlar.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.