Haberler

İstanbul sekiz bin yıllık geçmişiyle kendi sahnesinde

Tarih: 8 Haziran 2010 Kaynak: Referans Yazan: Müge Akgün
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin (SSM), İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın işbirliğiyle ve Sabancı Holding'in sponsorluğunda düzenlediği, "Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a-Bir Başkentin 8000 Yılı" sergisi 4 Haziran Cuma akşamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Fransa'da Türkiye Mevsimi'nin en çok ses getiren ve etkisi en uzun vadeli olan etkinliği, Sergiler Direktörü ve SSM Müdürü Nazan Ölçer'in projesi olarak hayata geçirilen "Bizans'tan İstanbul'a İki Kıtanın Limanı" sergisiydi. Grand Palais'de 9 Ekim'de açılan, 25 Ocak'ta sona eren sergi süresince kapıda kuyruklar eksik olmadı. İstanbul'un başrolde olduğu sergi şimdi kendi sahnesinde.

Sergi, İstanbul'un, Marmaray Projesi kapsamındaki Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık tarihini gözler önüne seriyor. Bir yandan Bizantion'dan Nea Roma'ya, Constantinopolis'ten İstanbul'a; Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış kentin tarihine ışık tutarken; ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi'nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineleri de bir araya getiriyor.

58 müzeden 500'ü aşkın eser
Sergide; Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Katar, Macaristan, Portekiz, Rusya ve Yunanistan'daki önde gelen kurumlardan seçilen 500'ü aşkın eser yer alıyor. Türkiye'deki devlet müzeleri ile özel müze ve koleksiyonlardan seçilen eserlerle birlikte yurtdışından 39, Türkiye'den 19 olmak üzere toplam 58 müzeden seçilen eserler ilk kez İstanbul'da bir arada sunuluyor.

İstanbul'un çok kültürlülüğünü yansıtan kubbe, kurulan çadır, Jodi Savall'ın müzikleri başta olmak üzere sergi ziyaretçilerini her katta ayrı bir sürprizle karşılıyor. Unutulmaması gerekli bir ayrıntı da bir daha bu eserlerin bu kadar kapsamlı şekilde bir araya gelme olasılığının zayıflığı.
Sergi Küratörü SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, hem 15 milyon nüfuslu İstanbul kentinin sakinlerine hem de tüm dünyaya, İstanbul'un 8000 yıl önceye uzanan tarihini ve farklı kültürlerin karışımından doğan kozmopolit kimliğini, kapsamlı bir sergiyle hatırlatmanın faydalı olacağını düşündük. Sergiyle, toplumun her kesimine içinde yaşadıkları kentin tarihini ve kültürel mozaiğini tanıtarak, kent bilincinin oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda, İstanbullulara nasıl bir kültürel zenginlik içinde yaşadıklarını göstererek, kültürel mirası koruma bilincinin gelişmesini hedefliyoruz. Dünyaca ünlü Çek Mimar Boris Micka imzasını taşıyan mekân tasarımı ve kurulumu da sergimizi benzersiz kılacak. İnanıyorum ki Efsane İstanbul sergisini gezen herkes, İstanbul'u yeniden keşfetme arzusuyla dolacak" diyor.

Sergide; İstanbul'un bir Roma garnizonu iken, Doğu ve Batı Roma'nın ayrılmasından sonra giderek başkente dönüşmesi, Bizans İmparatorluğu'nun gelişme, duraklama ve çöküş evrelerinden sonra 1453 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle yeni bir doğuşa sahne olması anlatılıyor. İmparatorluk başkenti İstanbul'un Avrupa tarihiyle özdeşleşen geçmişinin parlak ve çalkantılı evreleri yansıtılıyor, şehrin devraldığı çeşitli din ve inanç mirasının oluşturduğu zengin gelenek tanıtılıyor. 19 akademisyenin makalelerini içeren ve zengin görsellerle donatılmış kapsamlı sergi kataloğu; şehrin farklı dönemlerdeki sosyal, politik, kültürel ve tarihsel boyutlarına değinerek, İstanbul'la ilgilenenler için değerli bir kaynak.
"Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a-Bir Başkentin 8000 Yılı" sergisi, 4 Eylül 2010 tarihine kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde. Umarız Parislilerin 300 bine yaklaşan ziyaretçi sayısını aşarız...

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.