Haberler

40 yıl sonra hatırlattık Manisa'ya gölet yapılıyor

Tarih: 8 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Rıdvan Körpe
Sarmaşık ekimizdeki köşeyi okuyup projeye geçen sürede tek çivi dahi çakılmadığını gören İl Genel Meclisi Başkanı Yıldız, "DSİ arşivlerinden çıkarıp temelini atacağız. 2001 sonunda bitecek" dedi.

Manisa'da projesi 1970 yılında Başbakan Süleyman Demirel tarafından çizilen ancak 40 yıldır bir çivi bile çakılmayan "Gevenlik Sulama Göleti"nin sonunda kente kazandırılıyor. 26 Mayıs 2010 tarihli Yeni Asır gazetesinde yer alan "40 yıl önceki Yeni Asır" köşesinden seçmelerde sorunun dikkatini çekmesi üzerine harekete geçen Manisa İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Dursun Ali Yıldız, bölgede 18 bin dönüm araziyi damlama sulama sistemi ile sulayacak çalışmayı başlattı. Paşaköy, Sarıçam, Kalemli, Çaltepe, Karayenice, Gökbel ve Halıtlı köylerinin tarım arazilerine çare olacak projenin durumunu ve su kaynaklarını İGM üyeleri ile inceleyen Yıldız, "40 yıllık rüya gerçekleşiyor" dedi.

Projesi 25 Mayıs 1970'te hazırlanan ve Saruhanlı'nın Sarıçam köyüne yapılması planlanan Gevenlik Sulama Göleti'nin kaderi, Yeni Asır'ın Sarmaşık ekinde yer alan "40 yıl önce Yeni Asır" köşesinde konuyla ilgili o tarihteki haberin yer almasıyla değişti.

Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız, yazıyı görünce Devlet Su İşleri İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından Taşköprü mevkiindeki alanda zemin etüdü çalışmalarını inceledi. Yıldız, "40 yıllık ihmali düzelteceğiz. Bölge halkına müjdeler olsun" diye konuştu.

5 milyon TL'ye

Manisa İl Genel Meclisi'nin Saruhanlılı üyeleri Mehmet Baltacı, Mehmet Salatacı, Şaban Bitirgeç, Paşaköy Belediye Başkanı Dilşat Ulaş ve Sarıçam köyü Muhtarı Osman Kabaklıoğlu'nun da katıldığı inceleme programında Başkan Yıldız, göletin yapılacağı dereyi gezdi. Yıldız, Gevenlik Sulama Göleti projesinin 25 Mayıs 1970 tarihinde hazırlandığını ancak bugüne kadar en küçük bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Sarıçam köyü Muhtarı Osman Kabaklıoğlu'nun talebi üzerine gölet yapımı için yeniden girişimlerde bulunduklarını anlatan Yıldız, DSİ arşivlerinden gölet projesinin tekrar gün yüzüne çıkarıldığını ve göletin zemin etüdü çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.

Meclis Başkanı Yıldız, bugün 5 milyon TL'ye mal olacak gölet projesinin 1970 yılında taşkınların önlenmesi, Paşaköy ovasının tarımsal sulama ve İzmir'in içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlandığına dikkat çekti. O tarihten bu yana bir çalışma yapılmadığını belirten Yıldız, "Biz 40 yıl sonra bu projeyi DSİ arşivlerinden çıkartıp uygulamaya koyduk. Şu an göletin zemin etüdü çalışmaları tamamlandı. Kısa süre sonra da inşaata başlanacak ve 2011 yılı sonuna kadar gölet yapımı tamamlanarak hizmete açılacak" diye konuştu.

Boru döşenecek

Göletin yapılacağı alandaki arazinin çoğunun Hazine yeri olduğunu, bu nedenle çok fazla istimlak bedeli de ödenmeyeceğini ifade eden Yıldız, Gevenlik Sulama Göleti'nin Aydınlar köyünden gelen derenin suyu ve yeraltı suları ile besleneceğini söyledi. Gölette biriken suyun Sarıçam, Kalemli, Çaltepe, Hatıplar, Gökbel köyleriyle, Paşaköy beldesinde 18 bin dekarlık tarım arazisinin sulamasında kullanılacağını dile getiren Başkan Yıldız, gölet inşaatının 2011 yılında tamamlanmasının ardından, tarımsal sulama yapılacak noktalara yeraltından kapalı sistemle borular döşeneceğini, 18 bin dekar araziye su verileceğini, gelecek yıllarda gölette balık üretimi de yapılabileceğini anlattı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.