Haberler

"Çanakkale'ye 50 metrelik Hektor heykeli" heyecanı

Tarih: 9 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Gürkan Düzenli, Nazif Harupçu
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, antik çağın efsane kahramanı Truva Prensi Hektor'un dev heykelinin kentte uygun bir yere yapılabileceğini belirterek, "Eser, tanıtıma ve turizme büyük katkı sağlar" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu'da yaşamış efsane kahraman Truva Prensi Hektor'un heykelinin Çanakkale'de uygun bir yere yapılabileceğini, bu sayede ülkenin tanıtımına ve turizmine katkı sağlanabileceğini söyledi. Bazı Çanakkaleliler, Şehitler Abidesi'nin bulunduğu yarımadada Hektor heykelinin uygun olmayacağını savunurken, İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, heykel için en isabetli yerin, beldede bulunan 'Hektor Tümülüsü' olduğunu ifade etti. Özkurnaz, "Her ülkede dünyanın tanıdığı sembollerin heykelleri yapılıyor. Hektor da bu kapsamda düşünülmeli" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'a Latin Amerika gezisinde eşlik eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Rio de Janeiro'nun sembolü olan 40 metrelik "Kurtarıcı İsa" heykelini görünce, benzer bir projenin Türkiye'de uygulanabileceğini söyledi. Günay'ın sözleri Çanakkale'de heyecan uyandırdı. Vatandaşlar, Truva savaşının kahramanlarından Hektor'un 50 metrelik heykelinin Çanakkale'ye yapılmasını ancak Gelibolu'nun dışında olmasını istiyor.

Günay'ın ilk açıklamasında, "Akdeniz'den Çanakkale'ye doğru gelen gemilerin görebilecekleri, Anadolu yarımadasında da bir Hektor heykeli yapılması iyi olur. Boğazı geçen her gemiden Hektor heykeli görülsün" sözleri üzerine konu Çanakkale'nin gündemine oturdu.

Yeri uygun olsun

Çanakkale halkının, "Hektor heykeli Gelibolu yarımadasına yapılırsa Şehitler Abidesi gölgede kalır" görüşünün aktarılması üzerine Bakan Günay şunları söyledi: "Bize uygun yer tahsisi yapıldıktan sonra bu projeyi hayata geçireceğiz. En uygun yer konusunda şurası olsun demenin henüz erken olduğunu düşünüyorum. Bu konuda arkadaşlar gerekli çalışmaları sürdürüyor. Ülkenin tanıtımı için ulusal değerlerimize zarar vermeyen herşey kullanılır."

İntepe'ye yapılsın

Truva'nın kahramanlarından Hektor'un tümülüsünün de bulunduğu İntepe'nin en uygun yer olduğunu söyleyen belde Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, Gelibolu yarımadasının, Çanakkale savaşları ile özdeşleşmiş bir yer olduğunu hatırlattı. "Burada Şehitler Abidesi bulunuyor" diyen Özkurnaz şöyle konuştu: "Beldemiz sınırları içerisinde kalan Hektor Tümülüsü, bu iş için en uygun alan. Bakan Günay'ın hayaline de uygun. Çünkü heykel buraya yapılırsa, Şehitler Abidesi ile karşı karşıya gelecek. Boğaza giren gemi, ilk olarak, antik çağda 'Boğazın alnı' anlamına gelen bu yeri görüyor. Abideyle Hektor heykelinin karşılıklı olması, bence daha manidar olacaktır."

İntepe Belediyesi'nin yaptırdığı kaidesiyle birlikte 5 metreyi bulan Hektor heykeli geçen yıl açılmıştı. İzmirli heykeltıraş Tülay Çelikel'in ücret almadan yaptığı heykelin yerine daha görkemlisinin yapılabileceği kaydedildi.

Hektor kimdir?

Hektor, Truva krallarından Priam ve eşi Hecuba'nın en büyük oğlu, Paris'in ağabeyidir. Ida dağlarında yaşayan Hektor, tüm zamanların en büyük savaşlarından biri olarak kabul edilen Truva Savaşı'nda mücadele eden Truva prensiydi. Bu savaşı konu alan İlyada destanının da kahramanlarındandı. Halkı tarafından çok sevilen Hektor, kimsenin karşılaşmaya bile cesaret edemediği yarı-tanrı Akhilleus'a (Aşil) karşı durmuş, Truva ordularına komuta etmiş ve şehrin düşmesini 10 yıl geciktirmiştir. Sonunda tanrıların tanrısı Zeus, zaferi Hektor'a ve Truvalılara vermeyi kararlaştırmışken, tanrıça Hera ve Athena'nın entrikalarıyla Hektor'un ölüm kararını verir. Zeus'un emriyle Hektor'u koruyan tanrılar savaştan çekilir. Efsaneye göre, Athene Aineas kılığına girer ve Hektor'u savaşa kışkırır. Akhilleus yanında Hera ve Athena ile birlikte Hektor'la savaşır ve Hektor'u öldürür. Bu olay Hektor'u efsanevi bir kahraman yapar. Akhilleus da, daha sonra savaşırken bir rivayete göre bir asker, bir rivayete göre Hektor'un kardeşi Prens Paris tarafından öldürülür.

Dünya örnekleri

Kurtarıcı İsa: Brezilya'nın Rio De Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde, şehrin sembollerinden biri olan İsa heykeli Türkçe, "Kurtarıcı İsa" anlamına gelir. 710 metre yükseklikteki Corcovado dağ treninde yer alan heykel 7 Temmuz 2007'de "Dünyanın Yedi Harikası"ndan biri olarak seçilmiştir. Fransız heykeltraş Paul Landowski tarafından 5 yıl içinde yapılan heykel, 30 metre boyundadır. Heykel 8 metre yükseklikteki bir kaide üzerinde durur ve bin 145 ton ağırlığındadır. Yalnızca başı 3,75 metre yüksekliğinde olup 30 ton gelir. Açılmış kollarının genişliği 30 metre tutar. Heykelin inşası katolik derneği tarafından, aslen çirkin telefon direklerini örtmek için sipariş olarak verilmiştir. Bugün yılda 1 milyon kadar turist anıtı ziyaret ediyor.

Özgürlük Anıtı: ABD'nin New York şehrindeki Liberty adası üzerinde inşa edildiği 1886 yılından bu yara Amerika'nın simgesi olan anıtsal heykel ve gözlem kulesi 93 metre yüksekliktedir. 1884-1886 yılları arasında inşa edilen heykelin mimarı, Frederic Bartholdu'dur. Heykelin başındaki tacın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler. Heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği 13 metredir. Meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi bir arada dolaşabilir. Heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir.

Keşifler Anıtı: Portekiz'in başkenti Lizbon'un Belem semtinde, coğrafi keşifler anısına yapılmış bir anıttır. Anıt, gemilerin 15 ve 16. yüzyıllarda bilinmeyen yönlere sefere çıktığı Tejo nehri kıyısına yapılmıştır. Anıt zeminden yukarı doğru, 52 metre yüksekliğinde yelkenleri açık bir karavele benzeyen beton blok şeklindedir. Keşifler anıtı, Portekizli sanatçılar Cottinelli Telmo ve Leopoldo de Almeida tarafından 1940 yılında yapılan Portekiz Dünya Fuarı için tasarlanmıştır.

Budist Guanyin Heykeli: Çin Sanya'da yer alan, mimarisi ve görüntüsüyle göz kamaştıran heykel, Uzakdoğu'daki en ihtişamlı heykel sayılır. 108 metre yüksekliğindeki Budha heykeli 2005 Mayıs'ta tamamlanmıştır. Çin'in en güneyinde yer alan heykelin bir diğer özelliği de üç ayrı yüzünün olmasıdır.

Leshan Buda Heykeli: "Büyük Aydınlık Dağ" olarak da adlandırılan E'mei Dağı, Çin'in batısındaki Sichuan eyaletinin güneyinde, bulunuyor. E'mei Dağı'nın ana tepesi olan ve "Onbin Buda" anlamına gelen Wanfuo tepesinin yüksekliği 3 bin 99 metredir.

Anavatan Heykeli: The Motherland Ukrayna'nın Kiev şehrinin sembolü konumundadır. 1981'de İkinci Dünya Savaşı'nda ölenlerin anısına yapıldı. Yevgeny Vuchetich'in eseri olan 62 metrelik heykel, çevresiyle birlikte 103 metre yüksekliğindedir.

Anavatan Çağırıyor:
The Motherland Calls Rusya Volgograd'dadır. Anıt heykel konumundaki yapı, 1967'de Stalingrad Cephesi'ni anmak için yapıldı. 84 metre yükseklikte, 7 bin 900 ton ağırlığındadır. Nikolai Hikitin tarafından yontulmuştur. Kılıcının ucundan gövdesinin en yüksek tepesine kadar olan mesafe 85 metredir.

"Mega Müze" için en uygun yer Agora

İzmir'e kurulacak mega müzenin yeri konusundaki tartışmaları değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Agora ile Kadifekale arasında bir yerde olması üzerinde değerlendirme yapıldığını söyledi. Bakan Günay, şöyle konuştu: "Agora'dan Kadifekale'ye kadar uzanan alanda İzmir İl Müdürlüğümüz ile birlikte hazırlanan proje üzerinde çalışıyoruz. En makul alan da burada. Antik tiyatro alanı ve kazılarla açık hava müzeleri ortaya çıkacak. Kemeraltı'ndan Kadifekale'ye çıkan yürüme aksı oluşacak. Benzer proje Atina'da uygulanıyor. Sosyal alanlar, dokuya uygun yeni ticari alanlar oluşacak. İzmir inanç merkezleri arasında yerini alacak. Kültür turizmi açısından çekiciliği artacak. Kamulaştırmalardan sonra proje hayata geçirilecek."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.