Haberler

İZDSO, binasına kavuştu

Tarih: 10 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Başak Atilla
Uzun zamandır İsmet İnönü Sanat Merkezi binasında hizmet veren İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Atatürk Müzesi'nin olduğu tarihi binaya taşındı.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), 25 yıl sonra kendi binasına kavuştu. Uzun bir süredir İsmet İnönü Sanat Merkezi içinde yer alan İZDSO, Alsancak Gündoğdu Meydanı'ndaki İzmir Atatürk Müzesi'nin olduğu tarihi binaya taşındı. İZDSO Müdürü Akgün Çavuş, 25 yıllık hasretin sona erdiğini belirterek, "Bundan böyle idari işleri kendi binamızdan yöneteceğiz. Konserlerimiz ise yine Ahmed Adnan Saygun Merkezi'nde gerçekleşecek. Bizi şimdiye kadar İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde ağırlayan ve her türlü ihtiyacımızı karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyor, sanatsal katkılarımızı sürdüreceğimizi vurgulamak istiyorum" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İZDSO'ya tahsis edilen 2 katlı tarihi bina iki ayrı bloktan oluşuyor. Binanın birinci katları Turizm Enformasyon Ofisi, ikinci katı ise İZDSO'nun idari ofisleri olarak kullanılacak.

Merkez Yapılacak
Yıllardır başarılı konserlere imza atan 98 kişilik İZDSO, dünyaca ünlü piyano sanatçıları Güher ve Süher Pekinel kardeşler, devlet sanatçısı Özdemir Erdoğan, yine dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret, Fahir Atakoğlu, Sertab Erener, ünlü grup Vokaliz, Rus keman virtüözü Xeina Akeynikova gibi birçok ünlü sanatçıya da eşlik etti. İzmir ve Anadolu'nun kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan İZDSO, Ekim ayında başlayacak olan 2010-2011 sezonunda Anadolu'daki köy konserlerinin yanı sıra İzmir'deki konserlerini Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde vermeye devam edecek. İZDSO'dan boşalan İsmet İnönü Sanat Merkezi ise yıkılarak yerine geniş çaplı bir sanat merkezi yapılacak.

Yılların konağı
İzmir 1. Kordon üzerinde bulunan konak, 1862 yılında halı tüccarı Takfor tarafından yaptırıldı. Tarihi bina 1927 yılında belediye tarafından Atatürk'e armağan edildi. Atatürk İzmir'e her gelişinde bu konakta kalarak çalışmalarını burdan sürdürdü. 1941 yılında müzeye dönüştürülen bina, geçtiğimiz yıllarda restore edildi. Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen neoklasik tarzda bir yapı olan bina bodrum, katı ve terasıyla birlikte 2 kattan oluşuyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.