Haberler

"Termik santral istemiyoruz"

Tarih: 11 Haziran 2010 Kaynak: NTVMSNBC
Yalova Çevre Platformu yapılmakta olan termik santral ile ilgili bir açıklama yaptı...

Yalova Çevre Platformu (YAÇEP) sözcüsü Kemal Bayrı Kemal Bayrı: "Yalova'nın kabusu haline gelen kömürlü termik santralle ilgili hukuk tanımaz uygulamaları kamuoyuna duyurmak amacıyla Yalova Çevre Platformu olarak buradayız. TEMA, Greenpeace, Doğader, Buğday Derneği ve Yeşiller Partisi temsilcileri ve Son Irmak Grubu, basın açıklamamızda bizleri yalnız bırakmayarak Yalova'nın çevre mücadelesine destek veriyor" diyerek sözlerine başladı. Bayrı sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün ülkemizin tüm doğal kaynakları, Türkiye'nin enerji ihtiyacı bahane edilerek, enerji sermayedarlarının emrine sunulmuştur. Ülkenin en verimli alanlarında nükleer santral, yüzlerce hidroelektrik santrali ve onlarca termik santral kurulmak istenmektedir. Çevre Bakanlığı'nın enerji şirketlerine bol keseden dağıttığı ÇED olumlu raporlarını çevreciler hukuk yoluyla iptal ettirmekte ve enerji üretim lisanslarının verilmemesi için çaba sarfetmekteler. Ne için? Hükümetin, korunmasını pek umursamadığı doğal kaynaklarımızı korumak, yaşanabilir çevreyi bilinçsiz yatırımlara kurban vermemek için. Akılcı, yasaya, mantığa, bilime uygun, ranta sırtını dönen bir enerji kalkınma planı organize edilmelidir. Fosil yakıtlı enerjilere dayanan termik santral projeleri rafa kaldırılmalı, HES projelerine sıkı kotalar getirilmeli, yenilenebilir kaynakların geliştirilmesi için derhal harekete geçilmelidir.

Termik santral mücadelesi veren şehirlerden birisi olan Yalova'nın durumu, diğer şehirlerden daha da hassastır. 1999 Marmara Depremini en derinden hissetmiş bir kent olan Yalova'da, tüm yasalar hiçe sayılarak aylardır AKSA fabrikası içinde yapılmakta olan kömürlü termik santral, fay hattının üzerindedir. Burada termik santral yapılamayacağına dair Bayındırlık Bakanlığı'nın görüşü nettir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise AKSA'nın bulunduğu yerde değil termik santral, yeni sanayi tesislerinin bile yapılamayacağını gerekçeleriyle açık olarak belirtmiştir. Yalova'nın yerel anayasası olan 25 binlik Çevre Düzeni Planı'nda fay hattında yapılaşma olamayacağı ifade edilmiştir. 50 bin ölçekli Körfez Çevre Düzeni Planı'nda da fabrikanın içindeki alan, termik santral alanı değildir. AKSA'nın burada termik santral ısrarı anlamsızdır ve delinen yasalar için sorumlulardan mutlaka hesap sorulmalıdır.

Çevre Bakanlığı, bölgenin depremselliğiyle ilgili 1980'li yıllardan verilerin yer aldığı ÇED raporuna hangi gerekçeyle olumludur belgesi verebilmiştir? Santral alanına birkaç yüz metre uzaklıkta yerleşim yeri olan siteler ve askeri havaalanı vardır, bölgede hakim rüzgar yönü de Yalova şehir merkezine doğrudur. Yalova faunasında, Uludağ Üniversitesi'nden Gönül Kaynak'ın araştırmalarına göre bölgede 30 endemik bitki türü yer almaktadır....

...YAÇEP'in termik santrale karşı mücadelesine, Azra Akın, Şenay Gürler, Ateşböceği Ercan, Kerem Alışık, Ali Sunal, Deniz Türkali, Aslıhan Erguvan, Suna Keskin, Yavuz Bingöl, Fuat Onan, Ebru Cündübeyoğlu, Ece Uslu, Suzan Aksoy, Hakan Altıner, Müjdat Gezen, Somer Kavran, Sunay Akın, Tarık Papuççuoğlu, Saadet Işıl Aksoy, Oya İnci destek vermiş, hem imza kampanyamıza, hem de kısa video çekimlerimize gönüllü olarak katılmışlardır. Duyarlı sanatçılarımıza katkıları için teşekkür ederken, bu desteğin sadece Yalova'ya değil, Türkiye'de çevre mücadelesi veren tüm platform, dernek ve gruplara olduğunu da belirtiriz.

Çevre, Sanayi, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlarını, konuyla ilgili tüm kamu görevlilerini ve bürokratları sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyor, ihmali görülenlerin ortaya çıkarılmasını ve adaletin uygulanmasını Yalova halkı adına talep ediyoruz. Ne Yalova, ne Türkiye'nin bir başka cennet köşesi, enerji ihtiyacını bahane eden hükümetlerin yap boz tahtası olamaz, bu enerji politikası kökten değişmedikçe, kaybedilen doğanın ve ekosistemin, yok edilen bitki ve hayvan yaşamının, hiç sayılan geleceğimizin hesabını gelecek nesillere kimse veremez."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.