Haberler

Dünyanın en büyük açık hava sergisini Başkan Topbaş açtı

Tarih: 11 Haziran 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Tersanesi'nde 70 bin metrekare alan üzerine kurulan dünyanın en büyük açık hava sergisini açtı. Sergi, tersanenin ve tersane çalışanlarının geçmişinden çok özel kareler yansıtıyor.

Fotoğraf sanatçısı Nihal Gündüz'ün İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO'nun desteğiyle hazırladığı, 50 çok özel fotoğraftan oluşan Haliç Tersanesi temalı sergi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından açıldı. Açılışa Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Fotoğraf Sanatçısı Nihal Gündüz ve Film Yönetmeni Yılmaz Atadeniz ile çok sayıda fotoğraf sanatçısı da katıldı.

Açılışta konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul tarihinde önemli bir yere sahip Haliç Tersanesi'nin gelecek kuşaklara aktarılması adına, "Haliç Tersanesi Sakinleri" fotoğraf sergisinin çok önemli olduğunu söyledi. 555 yıllık bir tarihe sahip olan Haliç Tersanesi'nin İstanbul'un Fethi'nden 2 yıl sonra açıldığını hatırlatan Kadir Topbaş, "Haliç Tersanesi bugüne kadar Türk denizciliğinde Osmanlı İmparatorluğu'ndan itibaren çok ciddi hizmetler vermiş, nice kaptanıderyalar yetiştirmiş bir tersanedir" dedi.

Haliç Tersanesi'nin kapatılacağı düşünüldüğü bir dönemde böyle bir güzelliğin müzeye dönüştürülmesini ve açık hava müzesi olarak yaşayan tersane olarak hayatını sürdürmesini arzu ettiklerini belirten Kadir Topbaş şöyle konuştu; "Ben özellikle Sayın Başbakanımıza ve ilgili Bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. 2005 yılında bu tersanenin, deniz işletmelerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devri yapıldı. Bizde İDO'ya işletmesini verdik. Şu anda İstanbul'da İDO'nun başarısını görüyorsunuz. Günde bin 300 sefer yapmakta. Yılda da 100 milyon insan 7 milyon da araç taşımakta. İstanbul ulaşım ağında çok önemli bir yer tutuyor. Denizler yeniden kullanılır hale geldi. Haliç Tersanesi'nin de bu konuda önemli bir payı var."

Haliç Tersanesi'nin müze tersane olması konusunda adımlar atıldığını ve çalışmaların sürdüğünü kaydeden Başkan Topbaş, "İstanbullular burada gelip hem tersanenin çalışmalarını görüp bir yandan da müze kompleksi içerisinde diğer güzelliklerine şahit olsun. Ben diliyorum ki Haliç Tersanesi daima var olsun ve İstanbul'un tarihine yakışır bir şekilde bu hizmetlerini müze kompleksi içerisinde hizmetlerini devam ettirsin" şeklinde konuştu.

Açılan sergiyi Haliç Tersanesi'ndeki zorlu çalışmaların, emeklerin geleceğe taşınması adına çok önemsediğini ifade eden Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Burada adeta bir personel gibi çalışıp bunları sanatına aktaran sanatçımız Nihal Gündüz burada dünyanın en büyük açık hava sergisini oluşturdu. Burada 70 bin m² alanda devasa boyutlarda 50 kadar çalışmasını burada sergiliyor. Bu çalışma bizden sonraki kuşaklara çok önemli izler bırakacak. Gelecek kuşaklar İstanbul'u bu anılarla görecekler. Gelecek zamandaki kuşaklar buradaki gemi işçiliğinin nasıl zor şartlar altında yapıldığını görecek."

Açılışta konuşan İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy da tersane işçilerini daha yakından tanımak, onların emeklerini gözler önüne sermek adına bu projeyi çok önemsediklerini ifade ederek, "Nihal hanım 2 yıl boyunca adeta İDO'nun bir çalışanı gibiydi. Çaycısından kaynakçısına tüm çalışanlarla çok yakın oldu" dedi.

İDO'nun bulunduğu konumuna gelmesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çok önemli bir payı olduğuna dikkat çeken Paksoy; " Başkanıma çok teşekkür ediyorum. İDO'nun dünyada bir numara olmasında, bugünlere gelmesinde ve İstanbul'a 3500 çalışanımızla hizmet etmemizde kendisinin bize sağlamış olduğu yüzde yüz destekle bizlerde bu kente yakışan hizmeti vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Nihal Gündüz ise, 2 yıl süren çalışma sonrasında sergiyi açmış olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, şunları kaydetti; "Projeye 2 yıl önce başladım. 1 yıl sonra da İDO bana bu sergi teklifiyle geldi. 'Emin misiniz?' diye sorduğumda, 'Çok eminiz 'dediler ve işte o projeyle karşınızdayım. Bu fotoğraflar dışında anılardan oluşan bir kitabımızda var. Burada çalışanların anılarından oluşan bir kitap. Bu kitabı okurken Haliç Tersanesi'nin bambaşka bir tarihini göreceksiniz. Projenin hayata geçmesini sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'a ve İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy'a sonsuz teşekkür ediyorum."

Türk Sineması'nda önemli filmlere imza atmış Yılmaz Atadeniz de Haliç Tersanesi'nin birçok Türk filmine ev sahipliğ yaptığına değinerek, "1966-1967 yılında burada Çirkin Kral ve Silahların Kanunu gibi filmlerin çekimleri yaptık. Buradaki personel bize çok yardımcı oldu. Burada gece gündüz çalıştım. Benim gibi Türk Sineması burayı bir plato gibi kulandı. Bu mekan her şeyiyle Türk sinemasına çok şey vermiştir. Bu mekanı meydana getirenlere ve devam ettirenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve davetliler sergi alanını basın mensuplarıyla gezerek fotoğraf sanatçısı Nihal Gündüz'den fotoğrafların hikâyesini dinlediler.

Sergiyi ilgiyle gezen Başkan Topbaş, daha sonra Haliç Tersanesi'nde halen yapımı süren geminin işçileriyle bir süre sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.