Haberler

Yenikapı'da 47 bin çuval tarihi eser toprağa gömülmüş

Tarih: 11 Haziran 2010 Kaynak: Hürriyet
Yenikapı'daki metro çalışmaları sırasında çıkartılan 47 bin çuval tarihi eserin saklaması zor olacağı için toprağa gömüldüğü ortaya çıktı. Yetkililer, eserlerin envanterinin çıkartılarak gömüldüğünü bildirdiler.

İstanbul Metrosu'nun Yenikapı'daki inşaatı sırasında bulunan 47 bin çuval tarihi eser, saklamak zor olur diye, yeniden gömüldü. İstanbul Barosu'nda görevli avukat Mahmut Tanal, geçen Mart ayında aldığı duyum üzerine Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'ne yazılı olarak başvurdu. Kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin akıbeti ile ilgili bilgi istenen yazıya, 15 günlük yasal süre aşılarak, 81 gün sonra yanıt geldi. Buna göre çalışmalar sırasında bulunan çuvallar dolusu eser, herhangi bir inşai faaliyet yapılmayacağı bilinen alanlara uzman gözetiminde gömülmüştü. Yazıda ayrıca, parçaların görsel olarak kayıt altına alındığı, bu sayede gelecek kuşaklara aktarılacağı söyleniyordu. Bunun üzerine Tanal, müdürlük yetkilileri hakkında, Bilgi Edinme Yasası'na muhalefet ve tarihi eserlere zarar verip görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulundu.

Üniversitelere dağıtılmalıydı
Kırklareli kazılarına başkanlık eden arkeolog, Prof. Mehmet Özdoğan; "Bir kısmının gömülmesi normal. Çünkü yasa kazıdan çıkan her şeyi eser diye tanımlamıyor. Çağdaş ülkelerde bu tip eserlerin depolandığı yerler var. Aslında üniversitelere örnek olarak dağıtılmalı ama yasa müsaade etmiyor. Yenikapı'da gömülen buluntuların ileride çıkarılmasının anlamı yok. O buluntular ait olduğu yerden taşındı. İleride çıkarıldığında akıl karıştıracak" dedi.

Gömdük ama görselleri elimizde
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün avukat Tanal'a gönderdiği 28 Mayıs 2010 tarihli, Müdür Zeynep Sevim Kızıltan imzalı yanıt şöyle: "Kazı alanındaki gömü işlemi, bakanlığımız iznine istinaden müdürlüğümüz denetiminde ve müzemiz arkeologları tarafından gerçekleştirilmektedir. Buluntular, tasnif, istatistik ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı bölümlerde değerlendirilip, içlerinden envanterlik ve etütlük olanların ayrılmasından sonra, çuvallar içerisinde, planları çıkartılmış alanlara gömülmüştür. Kazılarda çıkan bütün parçaların saklanması mümkün değildir. Birbirine benzeyen ve çok miktarda olan söz konusu parçaların en belirgin örnekleri, ileride bilimsel çalışmalara malzeme olması için seçilerek, müzelerde muhafaza altına alınmıştır. Gömüsü yapılan parçalar, ileride herhangi bir çalışmaya konu olmaları durumunda bu alanlardan tekrar alınarak değerlendirilebilir."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.