Haberler

Melnikov Müzesi Sorunu Çözülüyor mu?

Tarih: 11 Haziran 2010 Kaynak: Moscow Times Yazan: Irina Filatova Çeviren: Pınar Koyuncu
Sovyet mimar ve ressam Konstantin Melnikov tarafından Moskova'nın kalbinde yapılan bir binanın müzeye çevrilme planı, mülkiyet konusundaki anlaşmazlık sebebiyle muallakta kalmış durumda. Bu mimari kent simgesinin devlet müzesi mi, özel müze mi olacağı konusunda tarafların yıllarca süren tartışmasından sonra hükümet nihayet konuyla ilgilendi. Binanın Sovyet sanatçıyı ve oğlu Viktor Melnikov'u onurlandıracak bir devlet müzesine dönüşmesi süreci hızlandırılabilir.

1929'da Krivoarbatsky Pereulok'ta Konstantin Melnikov tarafından yapılan bina, birbirine bağlı iki silindir biçimininde. Silindirlerden her biri altıgen pencerelerle süslenmiş ve bu yapı uluslararası alanda da mimari bir baş yapıt olarak tanınıyor. Viktor Melnikov 2006'da ölene kadar binanın yarısına sahipti ve devletin buraya bir müze kurmasını istiyordu. Vasiyetine rağmen, bina özel mülkiyete de kalabilir. 2005'te yapının yarı mülkiyet hisselerini alan Senatör Sergei Gordeyev, binaya tamamen sahip olmanın peşinde koşuyor. Melnikov evini özel müzeye çevirmek istediğini söylüyor.

Mülkiyet anlaşmazlığı 1989'da başladı; Birleşmiş Milletler'in kültür kolu UNESCO 1990 yılını Rusya'da Konstantin Melnikov yılı olarak ilan ettiği ve dolayısıyla mirasını kabul ettiği zaman. Viktor Melnikov ile beraber evin sahiplerinden biri olan, Konstantin Melnikov'un kızı Lyudmila'nın ölümünden sonra, oğlu Alexei Ilganayev binanın yarı mülkiyeti mirasına sahip oldu ve daha sonra Gordeyev'e sattı. 2004'te, Viktor Melnikov evdeki hissesini aslında küçük kızı Yelena Melnikova'ya verdi ama sonra Melnikova'nın, kör olmasından yararlanarak belgeleri imzalatırken kendisini dolandırdığını söyleyerek, bu teklifinden vazgeçti.

Melnikov kızını dava etti ve davayı kazandı. Ama Melnikova babasının belgeleri imzaladığında okuyabilecek kadar görme yetisine sahip olduğunu gösteren tıbbi testlerini bulunca mahkeme bu kararını iptal etti ve Melnikova evin yarısının sahibi olarak kaldı. Melnikova, binadaki hissesini yeni bir apartman dairesi ile değiştirmek için Gordeyev'in Rus Avangard Vakfı ile görüştüğünü söyledi. Telefonda "tek seçenek müzeyi yaratmak ve binayı korumak" dedi.

Konstantin Melnikov'un torunu ve Viktor Melnikov'un vasiyetini yerine getiren Yekaterina Kariskaya, Melnikova'ya karşı yasal bir iddiada bulundu. Onun bu varlık üzerinde hakkı olmadığını ve evin bir devlet müzesi yapılmak üzere hükümete aktarılması gerektiğini söyledi. "Binanın mülkiyeti konusundaki anlaşmazlık, müzenin yapılmasının önündeki başlıca engel. Ne bir devlet müzesi ne de özel bir müze, binanın mülkiyet hakkını üzerinde bulunduran tek bir mal sahibi belirlenmeden yapılabilir," diyor Rus Avangard'ın yetkili müdürü Yulia Tsyganova. 2008'de Kültür Bakanlığı da binanın tek bir mal sahibi olana kadar müze yapılamayacağına karar verdi. Ama Kariskaya'nın tutumuna rağmen, geçen ay başbakan başvekili Alexander Zhukov Kültür Bakanlığı'na ve Federal Varlık Yönetimi Dairesi'ne "devlet müzesi yapma konusunu dikkate almalarını ve sonuçlarla ilgili olarak başbakanlık yönetimini bilgilendirmelerini" emreden bir mektup yollayana kadar, yönetim projeye pek ilgi göstermedi.

"Rus Avangardı özel bir müze yapmayı umuyor, ama hükümet ile çalışmaya da açık," diyor Tsyganova. "İş birliği yapmaya her zaman hazırız, ama kimse bir öneride bulunmadı," diye belirtiyor Moscow Times'a. Ama Gordeyev'in evi özel bir müzeye çevirmesi konusunda uygulanabilirlik ve olabilirlik ile ilgili şüpheler ortaya çıktı. Rusya'da özel bir müze kurma konusunda çok az tecrübe var, diyor Moskova Mimarlık Enstitüsü'de profesör olan Natalya Dushkina.

2007'de, Gordeyev müzenin yapımını yönetmek için Uluslararası Melnikov Evi Komitesi'i kurdu. Bazı üyeleri komitenin "tamamen dekoratif" söylese de... "IMHC (International Melnikov House Committee) bir kez toplandı ama o zamandan beri Gordeyev'den genel bir IMHC mailine cevap şeklinde sadece bir kez duyum aldık," diyor komite. "Gordeyev'in planları iyi görünüyordu ama şimdiye kadar, evin sahiplerinden biri olduğundan beri, bu konuda pek bir şey değişmedi. Yapının geleceğini kurtarmak için yeterince şeyin yapılmadığını düşünüyoruz," diye görüşlerini açıklıyor komite üyesi ve Moskova Mimarlık Koruma Kurumu başkanı Clementine Cecil.

Perm bölgesinden senatör olan Gordeyev, iki hafta önce yayınlanan bir gelir beyanında Melnikov evi hissesini sahip olduğu tek gayrımenkul olarak açıkladı. Yorum almak için senatöre ulaşılamadı.

Godeyev'in müze için planlarına rağmen, Karinskaya ve korumacılar bu tür bir müzenin özel ellerde olmaması gerektiğini söylüyor. Şu anda bu evde yaşayan Karinskaya Perşembe günü bir röportajda "Böylesine öneme sahip bir müze sadece devlete ait olabilir" dedi. Ama Zhukov'un mektubu hükümet tarafında gerçek bir girişimi müjdeleyebilir ve devlet müzesinin kurulması yönünde ilk adımın atılmasını sağlayabilir. "Bence bu gerçek bir girişim," diyor Cecil. "Bundan sonra ne olacağını görmek zorundayız, ama şu anda bu olumlu bir şey gibi görünüyor çünkü ilk defa hükümet ortaya çıktı ve bir devlet müzesi kurmak istediklerini açıkça belirttiler," diye konuşuyor Moscow Times'a.

Her durumda "evin restorasyonuna en kısa zamanda başlanmalı" diyor Dushkina, "Mülk hızla bozuluyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.