Haberler

Haydarpaşa Garı tasarım alanı oldu

Tarih: 14 Haziran 2010 Kaynak: Akşam
Geçen hafta sonu Haydarpaşa Garı'ndan yükselen müzik ve binaya yansıyan görsel tasarım eserleri, Kadıköylülerden büyük ilgi gördü. Nerdworking ekibinin 'Yekpare' isimli projesi olan bu çalışmanın detaylarını öğrendik.

Geçen hafta sonu Anadolu Yakası'nın tarihi binalarından Haydarpaşa Garı'ndan yükselen sesler ve binaya yansıyan görsel tasarım eserleri, olaydan bihaber olan Kadıköylüleri merak içinde bırakmıştı... Konudan haber olmayanlar sonradan anladılar ki tüm bunlar 'nerdworking' oluşumunun projesi 'Yekpare'nin bir parçasıydı. Yekpare projesine gelmeden önce nerdworking'i tanımalı önce...

Nerdworking, 2009 yılında Erdem Dilbaz tarafından, kamusal alanda etkileşimli teknolojik ürünler geliştirmeye yönelik başlatılmış bir network projesi ve Türkiye, Almanya, Japonya'dan 13 sanat, tasarım, illüstrasyon, hareketli animasyon, programlama, elektronik, robotik ve mekatronik profesyonelinin bir araya gelmesiyle oluşmuş. Nerdworking fuar ve benzeri ticari organizasyonlardan sahne sanatlarına kadar farklı sektörlere içerik geliştiriyor, ürün hazırlıyor.

MÜZİK VE GÖRSEL SANATLAR BİR ARADA
Yekpare projesini oluşturan Erdem Dilbaz anlatıyor: 'Haydarpaşa Garı'nı kullanma fikri nerdworking ekibinin beklentilerinin çok üzerinde bir iş. İstanbul 2010 AKB Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği'nden Ümit Özdemir'in cesur talebi ve girişimi olmasa böyle bir iş ortaya çıkmazdı. Yekpare'yi hazırlayan nerdworking sanatçılarından Görkem Şen, Deniz Kader ve Candaş Şişman'a binanın modellenmesinden 10 adet kuvvetli projeksiyonun birlikte işlemesine kadar destek olan en az 30 kişi daha oldu.' Erdem Dilbaz, Yekpare projesinin hikayesini şu şekilde özetliyor: 'İstanbul 2010 AKB Ajansı'nın bizden talebi Nazım Hikmet'in anılacağı etkinlikte, Haydarpaşa Garı'nın coğrafi, ekonomik, sosyal, politik ve estetik değerleri üzerinden İstanbul'u anlatmamızdı. Bu büyük şans oldu. Genç bir ekipsiniz, beklentilerinizin üstünde bir teklif geliyor; işin içinde İstanbul var, daha başından belli ki dünyadaki örneklerinden farklı olacak... Lakin kazın ayağı öyle değil! İstanbul 8.500 yıllık bir şehir. O kadar yıl klişeler üzerine çökmüş. Yani 'çamura basmadan nasıl geçeceğiz biz buradan?' sorusu vardı aklımızda. Bu nedenle sembolizm üzerinden etkileyici bir sahne performansı hazırlamaya odaklandık. Doğu-Batı geçidinin hatta tam da Kuzey-Güney enleminin göbeğindeki hikayeyi anlatmak için, güneşi dünyayı Doğu'dan Batı'ya kat eden bir gözlemci olarak, Haydarpaşa Garı'nın üzerine doğurarak başladık hikayemize. 1950'lere geldiğimizde Haydarpaşa Garı'nı enlemesine 3 dilime bölüp her birini vagonlara, trenlere çevirip ilerlettik. Hazırladığımız ses kompozisyonuyla da görsellerimizi destekledik.'

PLATFORMLARI, BATAN İSKELE OLDU
Projenin teknik süreci de hayli enteresan olmuş, Dilbaz anlatıyor: 'Sanki Haydarpaşa Garı'nın o kadar yoğun kavramsal içeriği yokmuş gibi önüne çektiğimiz platform da hikayesiyle geldi. Platform olarak karşımıza batan Karaköy İskelesi çıktı! Ses hızından dolayı platform üzerine kurduğumuz sistemden sesi 1,5 saniye önce vermemiz gerekiyor ki ince ayarla sahildekiler ses ve görüntüyü senkronize algılayabilsin. Böyle bir içeriğin çıkmasını ve herkese ilk defa yakından görebilecekleri böyle bir oyun sergilemeyi o kadar istiyorduk ki, aklı olanın yapmayacağı şeyi yapıp 2 hafta içinde böyle bir iş çıkarttık. Merak edenler, bir daha izlemek isteyenler için videomuzu hazırlıyoruz. vimeo.com/nerdworking. Web sitemimizin adresi ise nerdworking.org.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.