Haberler

Van Gölü de tehlikede

Tarih: 14 Haziran 2010 Kaynak: Cumhuriyet
Bitlis'in Ahlat ilçesi Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Van, Erciş, Adilcevaz, Tatvan ve Ahlat'taki arıtma tesislerinin faaliyete başlaması, gölün bir an önce kirlilikten kurtarılarak, insanlığın ve bölgenin hizmetine sunulması gerektiğini söyledi.

Ahlat ilçesi Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Van Gölü'nün Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise beşinci büyük gölü olduğunu belirterek, 3 bin 713 kilometrekarelik yüzölçüme sahip gölün en derin noktasının, 451 metre ile Ahlat ve Adilcevaz arasında bulunduğunu bildirdi. ''Van Gölü ne yazık ki gün geçtikçe kirleniyor'' diyen Çoban, bu kirliliğin önlenmesi için göl çevresindeki yerleşim birimlerinin, uygun alt yapıya kavuşması ve arıtma tesislerinin yaşama geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Arıtma sistemine belediye bütçesi yetmiyor"
Geçmişte Van'ın, arıtma sistemini faaliyete geçirmek için, İller Bankası'ndan yüzde 50 oranında destek aldığını, buna rağmen tesisin gerekli şekilde çalışmadığını anlatan Çoban, yerel idarelerin, bu tür tesisleri kendi bütçeleriyle hayata geçirme şansının olmadığını ifade etti.

Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılması için devletin ilgili kurumlarının, özel bir çalışma yürütmesi gerektiğini de bildiren Çoban, şöyle devam etti: ''Bu konuda belediyeler mutlaka üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Ancak bu tesislerin maliyetleri çok yüksek. Yılda yaklaşık aylık 40-50 milyar elektrik, 20-30 milyar lira personel ve tadilat giderleri düşünüldüğünde, bu tesisin hayata geçmesi için mutlaka desteklemelere ihtiyaç olduğu görülecektir.''

"Gölün kirliliği için birlik oluşturulmalı"
Van Gölü'ndeki kirliliğin, Van Gölü Havzasındaki bütün yerleşim birimlerinin ortak sorunu olduğuna işaret eden Çoban, şunları kaydetti: ''Van, Erciş, Adilcevaz, Tatvan ve Ahlat arıtma tesisleri faaliyete başlamalı, göl bir an önce kirlilikten kurtarılıp, insanlığın ve bölgenin hizmetine sunulmalıdır. Bu çağrımız mutlaka hükümet ve bakanlıklar tarafından da ele alınmalı. Gerekli çözüm üretilmeli ve gerekirse bir birlik oluşturularak, bu birliğe aktarılacak kaynakla, arıtma sistemi desteklenmeli ve hayata geçirilmeli.''

Gölün temizlenerek turizme kazandırılmasının, aynı zamanda milli bir görev olduğunu ifade eden Mümtaz Çoban, yapılacak çalışmanın, göl ve göl çevresindeki yerleşim birimleri için büyük önem taşıdığını, Türkiye'nin ortak değeri olan bu muazzam gölün, mutlaka hijyenik ve temiz bir atmosfere kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

"Kanalizasyon göle akıyor"
Ahlat'ta yaşayan yurttaşlar ise, Van Gölü'nün kirlenmesinden büyük rahatsızlık duyduklarını söyledi. Ahlat'ta 45 yıldır yaşadığını belirten Nizamettin Güvendik, şöyle konuştu: ''Yıllar önce göle girdiğim zaman zevk alıyordum. Ancak son yıllarda göle girmek istemiyorum. Ahlat'ın kanalizasyonu göle, bu güzelim sahile akıtılıyor. Yetkililerimize sesleniyorum. Van Gölü'nü en kısa zamanda kurtarsınlar. Bizleri düşünmüyorlarsa, çocuklarımızı, gelecek nesilleri düşünsünler. Göl suyu eskiden içilecek kadar temizdi ancak şimdi göle giremiyoruz. Geçen yıl göle girdim ve vücudum yara döktü. Kaşıntıdan duramıyordum. Yoldan geçtiğimiz zaman gölün kokusundan, burnumuzu kapatmak zorunda kalıyoruz.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.