Haberler

Vali'den çözüm seferberliği

Tarih: 14 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Yeni Asır'ın "Bir çok büyük firma İzmir'de yaşanan sorunlar nedeniyle başka bölgelere gitme kararı aldı" haberlerinden sonra harekete geçen Cahit Kıraç, sorunların bir an önce giderilmesi için gerekli talimatları verdi.

Yaşadıkları sorunlar yüzünden başka illere yatırım yapacaklarını açıklayan firmalara İzmir Valisi Cahit Kıraç sahip çıktı. Gazetemizde Sevilen Şarapları, Megapol İnşaat, Ege-Koop, Folkart ve EGS Gayrimenkul firmalarının İzmir'de yaşadıkları sorunlar nedeniyle başka bölgelerde yatırım kararı aldıkları haberlerinin yayımlanmasının ardından devreye giren Kıraç, İzmir Kalkınma Ajansı'na (İZKA) yatırımcıların sorunları ile ilgili rapor hazırlattı. Raporda yatırımcılar en çok imar sorunlarını gündeme getirirken, karşılaştıkları sıkıntıların kısa zamanda çözülmesini talep ediyorlar. Firmaların yatırım sırasında karşılaştıkları sorunları tespit etmek için hazırlanan rapor, yatırımcıların en çok İzmir'de imar planları ve uzun bürokratik işlemlerden dert yandığını ortaya koydu.

Rapor belediyelerde

İzmir Valiliği ve İZKA Yatırım Destek Ofisi ile ortak bir çalışma yürüterek yatırımcılarla görüşüp, rapor hazırlandığını dile getiren İzmir Valisi Cahit Kıraç, bu raporda yatırımcıların kentte karşılaştıkları sıkıntılar ve taleplerinin yer aldığını söyledi. Bu rapor doğrultusunda İzmir Valiliği bünyesinde üretilebilecek çözümler için gerekli talimatları verdiğini anlatan Kıraç, "Sevilen Şarapları, Megapol İnşaat, Ege Koop, Folkart, EGS, Gönen Gayrimenkul firmalarının yöneticileri ile tek tek konuşuldu. Yatırımcılara küçük bir anket yapıldı. Sorunları ve talepleri öğrenildi. Bütün bunlar bir rapor haline getirildi. Raporun ayrıntılarını veremiyoruz ama firmalar en çok Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ilgilendiren imar konularında taleplerini gündeme getirdi. Biz de bu taleplerin değerlendirilmesi ve hızlandırılması için raporu Büyükşehir Belediyesi ile ilgili belediyelere gönderdik" dedi.

İşi hızlandıracağız

Valilik bünyesindeki Çevre ve Bayındırlık İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Koruma Kurulu'na konuyu değerlendirerek bu konuda bir rapor hazırlamalarını istediğini de açıklayan Kıraç, bu raporda ilgili firmaların uygun olan taleplerinin yerine getirilebilmesi için yapılması gerekenler ve eksiklikler konusunda bir çalışma yapılacağını kaydetti. Bütün kurumların hazırlıklarını tamamlamasının ardından bir değerlendirme toplantısı yapacaklarının altını çizen Kıraç, şöyle konuştu: "Bu raporu hazırlamamızdaki genel amaç ve bakış açımız valiliği ilgilendiren direk konularda çözümü bizzat bulmak. Mahalli idareler ya da bakanlıkları ilgilendiren kısımları da ilgili muhataplarına ulaştırarak yasal anlamda yapılabilecek bir şey varsa hızlandırmak. Şu an mahalli idareleri ilgilendiren konular var. ÇED, Koruma kurulu, Bayındırlık ve Çevre ile ilgili konularda talimat verdim. Onlarla ilgili çalışmalara başladık."

Hukuk kuralları

Uzun yıllardır Gaziemir'de üretim yapan Sevilen Şarapları'nın başka bir ile yatırım yapacağını açıklamasının ardından bu raporu hazırlamaya karar verdiklerini ifade eden Kıraç, yerel yönetimlerle ilgili sorunlarda belediyelerin konuları hukuk kuralları içinde değerlendirdiğini vurguladı. Kentin yöneticisi olarak mahalli idareler ya da genel idareler konusunda yapamadıkları hızlandırmaları gereken konular için bu çalışmanın ortaya çıktığını anlatarak "Raporda Yeni Kent Merkezi ile ilgili sıkıntılar da dile getirilmiş. Yatırım Destek Ofisi'nin tek bir amacı var. Yatırımcılara sorunsuz bir çalışma ortamı hazırlamak. Bundan sonraki dönemde de hem Valilik hem de İZKA olarak yatırımcıların sorunlarını çözmek için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberler büyük yankı uyandırmıştı

Gazetemizde geçtiğimiz aylarda gündeme getirilen İzmirli yatırımcıların kenti terk edeceği haberi büyük yankı uyandırmıştı. Önce bürokratik sıkıntılar ve uygun yer bulamadıkları için başka şehir ve ülkelerde yer aradıklarını açıklayan Folkart, Ege-Koop, Gönen ve ESG Gayrimenkul firmaları gündeme otururken, daha sonra 45 yıldır İzmir'de üretim yapan Sevilen Şarap Sanayi'nin kenti terk ederek Aydın'da yeni fabrika kuracağını açıklaması da kentteki sıkıntıyı bir kez daha ortaya çıkardı. Bunun üzerine harekete geçen İzmir Valisi Cahit Kıraç, İZKA'yı görevlendirerek bir rapor hazırlanması talimatı verdi.

İzmir dışına ne kadar yatırım yapacaklardı?


Firma adı Yatırım miktarı

Folkart Yapı 100 milyon dolar
Megapol İnşaat 50 milyon dolar
EGS Gayrimenkul 40 milyon dolar
Ege Koop 35 milyon dolar
Gönen Gayrimenkul 30 milyon dolar
Sevilen Şarapları 5 milyon dolar
Toplam 260 milyon dolar
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.