Haberler

Hektor, Boğaz'dan geçen gemilerden de görülecek

Tarih: 15 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Gürkan Düzenli
Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, heykelin yeri için rapor hazırladıklarını belirterek, "Bakanlığa, Truva'nın da içinde olduğu alanı önerdik" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brezilya gezisi sırasında gördüğü İsa heykeli gibi büyük bir eserin Türkiye'de de yapılması önerisiyle, Çanakkale'de Truva prenslerinden efsane kahraman Hektor'un 50 metrelik heykelinin yapılmasının istenmesiyle başlayan heyecan sürüyor. Heykelin yeri konusunda bir rapor hazırladıklarını söyleyen Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, "Raporu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sunduk. Proje için Truva'nın da içinde bulunduğu Troas bölgesini düşünüyoruz" dedi.

Destek olmalı

Heykelin, Boğaz'dan geçen gemilerin rahatlıkla görebileceği bir yerde olmasını istediklerini söyleyen Haznedar, "Bölgedeki Hazine arazilerini, askeri ve SİT alanları tespit ettik. Bakanlık buralarda herhangi bir yeri uygun görürse, yetkili kurumlarla görüşmeler başlatılacak. Yer tahsisi yapıldığı zaman da proje hayata geçirilecek" diye konuştu. Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ÇAGİAD) Başkanı Hikmet Sezen de, Bakan Günay'ın, heykelin yapımı için öncülük etmesinden memnun olduklarını söyleyerek, "Kentin tanıtımı için destek veririz. Brezilya'da bulunan 40 metrelik 'Kurtarıcı İsa' heykeline benzer 50 metrelik bir Hektor heykelinin Çanakkale'ye kazandırılması turizm açısından çok önemli. Çanakkale, her geçen gün iş ve turizm alanında gelişme kaydediyor. Bir Turizm Bakanı'nın, 'Bu benim hayalimdir' dediği heykelin yapımı için tüm kent halkının seferber olması gerekir. Bir an önce projeni başlaması için tüm siyasilere ve sivil toplum kuruluşu üyelerine görev düşüyor. En geç bu yaz sonuna kadar yer tespitinin yapılması gerekir" dedi.

Vatandaşlar da projeyi istiyor

Cüneyt Akay (Esnaf): Heykelin, Çanakkale'nin tanıtımına katkısı olacağına inanıyorum. Çok sayıda turisti Çanakkale'ye çekecektir. Bence çok fazla vakit kaybetmeden gerekli girişimler yapılmalı ve bir an önce heykel yerine konulmalı.

Ramazan Işıldak (Esnaf): Çanakkale'yi sembol haline getirecek bu tür çalışmalar çok önemli. Turistlerin Çanakkale'de vakit geçirmesini sağlayamıyoruz. Hektor heykeli bunun için güzel bir adım olacak.

Sinem Önel (Mühendis): Truva Savaşı Anadolu'da, Çanakkale'de yaşandı ama filmini Hollywood yaptı. Hadi onu kaçırdık. Ama bu filmin rüzgarını arkamıza alıp bundan faydalanabilirdik. Bundan Çanakkale'nin bir kazanımı olacağı muhakkak. Artık tartışmaları bir kenara bırakıp, elimizi çabuk tutmalıyız.

Gülhan Er (Turizmci): Truva Savaşı'nda nice sembolleşmiş kahraman var. Helen, Aşil, Paris bunlar arasında. Çanakkale'de turizmi geliştirmek istiyorsak, bunu kültür turizmi haline çevirmeliyiz. Truva'yı, Gelibolu yarımadasını, dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı İda Dağı'nı bir şekilde ön plana çıkarıp, Çanakkale'yi kültür turizminin başkenti haline getirmeliyiz.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.