Haberler

Denizde 3. Köprü Protestosu

Tarih: 15 Haziran 2010 Kaynak: Birgün
TEMA Vakfı, Doğa Derneği ve Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) ile Atlas Dergisi okurları, İstanbul'a hükümetçe yapılmak istenen 3. Köprü'yü protesto etti. "3. köprüye hayır", "Boğazımı sıkma" dövizleri taşıyan grup, Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde toplandı.

Burada bir açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Dr. Güven Eken, 3. köprünün, İl Çevre ve Düzen Planına uymadığını, bundan dolayı da bir tadilat yapılacağını belirterek, "Bu köprü bir neşter gibi İstanbul'un son ormanlarını kesecek ve yeni 2B alanlarının ortaya çıkması sağlanacak. Yapılacak güzergah ormanın tam içinden geçtiği için yeni yerleşim alanlarıyla doğa katliamı katlanarak devam edecek" dedi.

‘KÖPRÜ ÇÖZÜM DEĞİL SORUN OLUR'
İstanbul'un ulaşım sorununun İstanbul içinde değil, Sivas'ta, Tunceli'de, Çankırı'da, Kırşehir'de Orta Anadolu'da, Ege'de, Türkiye'nin boşalmakta olan kırsal alanında çözülmesi gerektiğini düşündüklerini söyleyen Eken, "Türkiye'deki insanları daha ne kadar İstanbul'a ve diğer büyük şehirlere toplamaya devam edebiliriz. İstanbul'da daha kaç milyon kişiyi yaşatmak istiyoruz. İstanbul'un su, trafik, kirlilik sorunlarını daha ne kadar büyütmek istiyoruz. Türkiye'nin tarım alanlarını daha ne kadar boşaltmak istiyoruz. Bu soruların yanıtlarının hiçbirini vermeden İstanbul'a 3'üncü köprü yapılması sadece İstanbul'u değil, tüm Anadolu'yu öldürmek demektir. İstanbul'un yeni bir köprüye değil, ikinci köprünün hatta birinci köprünün ihtiyacını ortadan kaldıracak bütünsel çözümlere ihtiyacı vardır" diye konuştu.

BİTKİ TÜRLERİNİ DE TEHLİKE BEKLİYOR
Tema Vakfı Kurumsal İletişim ve Çevre Politikaları Bölüm Başkanı Özgül Erdemli Mutlu da, yeni 2B alanlarının oluşmasıyla biyolojik çeşitlilik kayıpları yaşanacağını, endemik bitkilerin yok olacağını kaydederek, "Ek yapılaşma baskısının yanı sıra yeşil örtünün azalması sonucunda daha fazla karbon doğada serbest kalarak hava kirliliğine ve küresel ısınmanın artmasına neden olacaktır" dedi.
Açıklamaların ardından, bir tekneyle Beşiktaş'tan boğaza açılan çevre gönüllüleri, boğazda 2.5 metre genişliğinde 30 metre uzunluğundaki "3'üncü Köprüye Hayır' yazılı bir pankart açtı.

Protesto teknesini gören İstanbulluların birçoğunun tekneye el sallaması ve ıslıklarla destek vermesi dikkat çekti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.