Haberler

Belediye Şimdi de Otelciliğe mi Başlayacak

Tarih: 15 Haziran 2010 Kaynak: Denizli20.net
Danışma Kurulu üyesi mimar Boz soruyor: Otel gökdelen, garaj projesinin bonusu mu? Bu, ecinniler, gulyabaniler kasabasına dönen Denizli'nin üzerine bir mezar taşı dikmek anlamına gelir.

Mimarlar Odası Denizli Şube başkanlığı döneminde Denizli belediyesi'nin yanlış imar uygulamalarına kararlı ve dik bir duruş sergileyen 'Belediye Danışma kurulu' üyesi mimar Süleyman Boz,garaj projesine de sert çıktı.

Projede yeralan yüksek katlı otel planlaması için ''Belediye toplu konutçuluğun ve müteahhitliğin yanında otelciliğe mi başlayacak''diye soran Boz, ''Kamuya ait bir alana otel dikmek,en son Pamukkale Beltes otelinden sonra terk edilen geri kalmış bir kentleşme anlayışıdır''dedi.Süleyman Boz ayrıca '' Garaj bölgesine 100 katlı gökdelen otel yapmak, son zamanlarda ecinniler, gulyabaniler kasabasına dönen Denizli'nin üzerine bir mezartaşı dikmek anlamına gelir. Mezartaşı diktikten sonra da sanırım abdestli ağızları ile kentin ruhuna fatiha okuyacak da çıkacaktır.'' diye konuştu.Denizli kamuoyunun olayı, projeyi ele geçiren denizli20.net'ten öğrendiğini vurgulayan Boz, kent yaşamını ilgilendiren böylesine önemli bir gelişmede yaşananların ve gizliliğin şaşırtıcı olduğunu anlatarak şunları söyledi:

'' Denizli'ye Yeni Otogar yapılması konusu son yıllarda hep gündemde idi. Geçen yıl Belediye Danışma Kurulunda konu tartışıldı. Mevcut Yerde mi, yoksa Pamukkale Yolu üzerinde Laodikeia Yonca Yaprağın Kavşaşığının solunda mı yapılması konusunda eğilimler yoklandı ve mevcut yerde yeni bir Otogar yapılmasını belediye karar verdi. Biz de Pamukkale yolu üzerine Laodikeia'ya taşınmasının sakıncalarını belirtmiş, kenti tarım arazilerine, antik arkeolojik alanlara doğru cezbetmenin yanlış olacağı kaygısı ile mevcut yerde otogarın yenilenmesini doğru bulmuştuk. Bu düşüncemize Prof. Dr. Necati İnceoğlu, Faruk Göksu gibi bilinen uzmanlar da katılmıştı.

Epeydir Belediye'nin garaj projesi sipariş ettiğini ve projenin bittiğini duyuyorduk. Ama ilk kez denizli20.net'ten projenin 3 boyutlu fotoğraflarını gördük. Mimarlar odası belediyeden ve proje müellifinden projeyi istemesine rağmen elde edememişti.

Denizli20.netin haberi ile kent bir sürprizle karşılaştı. Adeta "Otogar projesi yanında bir de bonus olarak gökdelen otel projesi verelim" anlayışı ile kamuya ait otogar alanında bir de otel yapılmış olduğu ortaya çıktı. Bu arada mevcut otogarın EGS parka geçici taşınması da yapılıyordu.

BONUS sürprizini Belediye meclisinin "Ekstra Karar?" nın izlediğini yine denizli20.net'ten öğrendik. Kamuya ait Otogar alanında alelacele bir imar plan? tadilatı yapılarak "Otel" fonksiyonu sokulmuş, 100 m. yükseklik ve özel, ekstra, ayrıcalıklı çekme mesafeleri plan notu ve lejantları olarak eklenmiş! Ardarda yapılan bu işlemler plan yapma ve şehircilik ilkelerine aykırıdır. Kamunun bir alanında Otel gibi farklı amaçlı bir fonksion kararı, çevresel etkisi düşünülmeden, altyapısı hesaplanmadan palyatif yaklaşımlarla oldu bittiye getirilmiştir.

Konu hakkında Mimarlar Odasının, meclis üyelerinin ve kamudaki akil kişilerin görüşlerini ilgi ile izliyoruz. Belediye acil olarak otogar ve gökdelen otel konusundaki bilgi eksikliğini gidermek için ilgili odalarla kamuya açık bir bilgilendirme toplantısı yapmalıdır. Belediye şimdiye dek böyle köklü yatırımlarda kamuoyuna danışma alışkanlığını neden bu projede bırakmıştır? Bu da yanıtlanması gereken bir sorudur.

denizli20.net'in ortaya çıkardığı "Mahrem projedeki" otel 15 katlıdır. Belediye yönetimi bu Bonus ile de tatmin olmamış ki üstüne 20 kat daha eklemek anlamına gelen kat yüksekliğini 100 m. ye çıkarmıştır. Bu Artık Denizli'nin izmir plakalı (35 katlı) bir gökdeleni olacak demektir. Kentin geceleri yaşamayan bu bölgesine gökdelen garaj oteli dikmek hangi anlayışın ürünüdür. Gökdelen yapmayı "modernleşme" sanan altmışlı yılların geri kalmış bir anlayışının mı? Bu gökdelenin bu bölgeye, kente baskısı düşünülmüş, hesap edilmiş midir? Mersin Ramada Gökdeleninin Mersine etkileri incelenmiş midir? Sipariş projedeki yolların hemen kıyıcığına yapılıveren altyapısı ve sosyal kültürel alanları düşünülmemiş bir otelin katkıları ne olacaktır?


Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.