Haberler

Garaj Yeri Sakıncalı

Tarih: 15 Haziran 2010 Kaynak: Denizli20.net
Mimarlar Odası Denizli Şube başkanı Şenel,'' Tüm kenti etkileyen, belli tartışma süreçleri yaşaması gereken konuda alınacak kararların vebalinde belediye meclisi yalnız olmamalı''diyerek anlamlı bir mesaj verdi.

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel, yeni oto santral garajının eski yerine yapılmasını ''sakıncalı''bulduklarını belirtti.Denizli'nin ulaşım ama planının henüz netleşmediğini ifade eden Şenel, ''Bu planlarda oto garaj omurgadır.Plan kesinleşmeden yer tespiti yapmak da doğru değil'' dedi.

denizli20.net'in ele geçirdiği proje konusuna da değinen Mimarlar Odası şube başkanı,'' Projenin uygulanacağı yer yanlış.Dolayısıyla projenin içeriğiyle ilgili görüş belirtmekte yanlış'' diye konuştu.

İbrahim Şenel,Denizli kamuoyunda yoğun şekilde tartışılan garaj yeri ve içimde yeralan l00 metre yüksekliğindeki otel yapımı konularını denizli20.net'e özel olarak değerlendirdi.Şenel,otel gökdelen için, '' Yapı yüksekliği alınan meclis kararında 100 mt olarak belirlenmiştir.Ancak hazırlatılan Otogar projesindeki yapı yaklaşık 15-16 katlı yani 60-65 mt dir. Neden 100 mt lik bir izin gerektiği anlaşılmamıştır.Ayrıca neden 95 veya 105 değilde 100 mt olarak düşünülmektedir.''diye sordu.Mimarlar Odası Denizli Şube başkanı daha sonra şunları söyledi:

''Denizli yeni Otogar projesi bir süredir kamuoyunu çeşitli defalar meşgul etmektedir.Son olarak 8 Haziran 2010 günü belediye meclisince alınan 347 no'lu karar tartışmayı farklı bir boyuta taşımıştır.Mimarlar odası ve konunun uzman meslek dalları yaklaşık bir yıldır otogarın yer seçimi ile ilgili görüşlerini aktarmış,mevcut yerin bir takım sakıncalar içerdiği tespit edilmiştir.Alınan son meclis kararında bu alanda ayrıca 100 mt yüksekliğinde bir yapı yapılmasına imkan veren kararlar söz konusudur.

Denizli yeni Otogarının bulunacağı alanda prestij yapısı elde etmek amacıyla alınan bu karar bir takım endişelere sebep olmaktadır,şöyleki ;

Bir yapıyı prestijli hale getiren yüksekliği değil mimari içeriği ,konumu ve sahip olduğu estetik yaklaşımlarıdır.Mersin de kente prestij sağlayacağı zannedilerek yapılan gökdelen bu gün şehrin ortasında kent silüetini bozan bir imar ucubesi olarak durmakta ,yapı belli katlarında sonra kullanılamamaktadır.Sonuçta büyük beklentiler ile yapılan bu harcama bu gün atıl durumdadır.

Yüksek yapılar gerek mimari gerekse teknik açıdan özellikli yapılardır.Bu yapıların atık suyundan tutun ihtiyaç duyduğu daha pek çok konu özel projelendirme gerektirir.En azından bu bölgedeki alt yapı çalışması yapılması planlanan yüksek yapının atık su hesapları düşünülerek yapılmış mıdır.

Yüksek yapılar bu yapıların en çok üretildiği Amerikada bile kentlerin belli bir bölgesinde yapılabilmekte,bu alanların dışında kalan bölgelerde bu tür yapılara izin verilmemektedir.Yani yüksek yapı bölgesel bir planlama gerektirir.Çünkü bu tür yapılar kent silüetini direk etkilemektedir.

Bu türde imar kararlarında elbette ki belediye meclisleri yetkilidir.Ancak konu tüm kenti etkileyen ve teknik detayları yoğun ve belli tartışma süreçleri yaşaması gereken bir konu ise alınacak kararların vebali konusunda belediye meclisleri yalnız olmamalı başta konunun uzmanı meslek kuruluşları olmak üzere daha detaylı karar üretme süreçleri yaşanmalıdır.

Denizli de elbetteki yüksek yapı yapılacaktır ve yapılmalıdır.Ancak yeri konumu ve imar şartları daha titiz değerlendirme süreçleri gerektirmektedir.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.