Haberler

Doğu Avrupa'nın altın şehri Prag

Tarih: 17 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Kadir Kemaloğlu
Yılda yaklaşık 10 milyon turisti ağırlayan Prag, Orta Avrupa'da kendinizi tarihle iç içe hissedebileceğiniz nadir şehirlerden biri.

Doğu bloğunun yıkılmasıyla birlikte turistleri ağırlamaya başlayan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag, turistlerin en çok ilgisini çeken şehirlerin başında geliyor. Prag bu ünvanı fazlasıyla hak ediyor. Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip ülkenin 2 milyon nüfuslu başkenti, "Altın Şehir" ve ya "Yüz Kuleli Şehir" olarak da adlandırılıyor ve Prag, yılda yaklaşık 10 milyon turisti ağırlıyor.

Prag, Orta Avrupa'da kendinizi tarihle iç içe hissedebileceğiniz nadir şehirlerden biri. Kültürel ve sosyal yaşamın merkezi olan Wenceslas Meydan, Antonin Dvorak ve Mucha Müzeleri, Prag Şatosu, Loreto Kilisesi, Schwarzenberg Sarayı, Veba Heykeli ve Astronomik saat... Oyuncak, seramik ve porselen hediyelik eşyaları satın alabileceğiniz Stare Mesto meydanı, açık hava pazarı ve meşhur kukla tiyatro gösterileri Prag'da mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Kral IV.Karl köprüsü Prag'ın en ilgi gören yerlerinden... 13. yüzyıl yapımı olan 520 metrelik bu köprü; özellikle ilkbahar ve yaz aylarında turistlerin ve yöre halkının en çok gittiği yerlerden biridir. Kral IV. Karl'ın baş mimarı olan Peter Parler tarafından yapılan köprü, daha ziyade şövalye turnuvaları için işlevsel bir yapı oluşturma amacı ile yapılmış. Köprü üzerinde şu anda 75 adet heykel bulunmaktadır. Yapıldığı yıldan itibaren Prag'ın büyümesine ve gelişmesine büyük katkı sağlayan köprünün sonunda yer alan müzesi de sizi etkileyecektir.

Nehirden manzara

Prag'ı adeta ortadan ikiye bölen Vltava nehrinde düzenlenen tekne turları da unutamayacağınız anlardan biri olacak. Üzerinde 18 köprü bulunan nehir gezisi, özel olarak dizayn edilen gezi teknelerindeki denizci kıyafetleri içindeki kaptan ve rehberinizle birlikte yaklaşık bir saat sürüyor. Buradaki gezilerin en ilginç yanı ise suyun sığlaştığı ve basamak oluşturduğu yerde nehir kapaklarla daraltılıyor. Bu daraltılan bölgeye su basılarak seviye yükseltiliyor ve gezi teknelerinin geçişi sağlanıyor. Bu anı izlemek bile insana büyük keyif veriyor.

Çek mutfağı

Çek mutfağı, temelde kıta Avrupa mutfağının izlerini taşımakla beraber, Alman, Macar ve Polonya mutfağının da etkisi altında kalmıştır. Domuz ve şarküteri ağırlıklıdır. Et, patates ile ya da üstte sosu olan pilav ile servis edilir. Rosto ve gulAşı da unutmayın. Porsiyonlar doyuracak büyüklükte. Tabiİ, Prag'a gitmişken ünlü Çek biralarından da yudumlamamak olmaz. Neredeyse sudan fazla tüketilen ve büyük mekanların kendi üretimi olan biralar, asla unutamayacağınız tatlar arasında kalacak...

Nazım'ın Slavia'sı

Buradaki önemli bir noktada Nazım Hikmet'in sürgündeyken Prag'da günlerini geçirdiği ünlü opera binası yanındaki Slavia Cafe. Buraya bir çok ünlü insanın geldiği belirtilirken onlara ait tüm resimler de burada sergileniyor. Ancak Nazım Hikmet'in bir tane fotoğrafı bulunmuyor. Bu vefasızlık da bizlerin biraz içini eziyor.

Atatürk'ten izler

Atatürk, 1. Dünya Savaşı sırasında; ağır bir böbrek hastalığı nedeniyle tehlikeli bir biçimde bozulan sağlığına kavuşmak için 1 Haziran/ 28 Temmuz 1918 arası önce Viyana'da sonra Karlsbad'da tedavi olmuştur. Karlsbad bir hastane ve termaloji şehridir. Bugün Çek Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan ve adı Karlovy Vary olan Karlsbad, o sıralar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sınırları içindedir. Atatürk "Karlsbad Hatıraları"nı bu şehirde yazmıştır. O dönemde Atatürk'ün kaldığı Otel'in kapısına Kemal Atatürk bu otelda kalmıştır yazısı asılı bulunuyor. bu yazıyı görünce insan ayrı bir gurur duyuyor.

Burası bir kaplıca kenti. Orta Avrupa'nın ünlü imparatoru Karl'ın kurduğu kent olduğu için onun adını almış. Almanca olarak Karl'ın şehri diye uzun zaman Carlsbad denilmiş. Altı yüzyıldır ayakta. Birçok sel, yangın ve savaş geçirmesine rağmen tekrar tekrar inşa edilmiş. 19. yüzyıl ikinci yarısında en ünlü devrine ulaşmış. Etrafındaki manzarayla uyumlu binalara kavuşmuş. Kaplıca ve içmeler şairlerin, özellikle Goethe'nin methiyeleri ile iyice tanınmış, hastaların şifa merkezi haline gelmiş.

Kuzeyin Floransası: Dresden

Yumuşak bir iklime sahip olan Dresden, Barok stili mimarisi ve dünyaca ünlü birçok müze ve sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Bu kent, Berlin, Hamburg ve Köln'den sonra Almanya'nın 4. büyük şehirsel bölgesidir. Avrupa'nın en yeşil şehirlerinden birisi olan Dresden'in yüzde 63'ü yeşil alan ve ormanlardan oluşuyor. Dresden, Elbe vadisi dünya mirası kapsamında bir koruma alanıdır. Saksonya Kralları'nın ikametgahı olan Dresden yüzyıllar içinde oluşan kültürel ve sanatsal ihtişamı ile uzun bir geçmişe sahip. 1990 yılında iki Almanya'nın birleşmesinin ardından Dresden, Almanya'nın doğu bölgesinin kültürel, politik ve ekonomik merkezi haline gelmiş. Dresden'in çevresiyle birlikte nüfusu yaklaşık 1 milyon 250 bin. Şehir merkezinde ise 500 bin kişi yaşıyor.

Kentin tarihsel mekanlarına ilk girişi Zwinger Sarayı'nın bahçesiyle yapıyoruz. Yeşilin her tonu bu bahçede sizi karşılıyor. görkemli göleti ve tarihle içice olan doğa Versay Sarayı'nın bir benzeri olan saray insanı o dönemlere götürüyor.

Bratislava

Macaristan'dan yaklaşık 2 saatlik mesafede olan Slovakya'nın başkenti Bratislava, aynı ülkenin komşu illeri gibi birbirlerine sırtlarını dayamışlar. Budapeşte gibi Bratislava sokaklarında da sadece tarih soluyorsunuz, hem de kozmopolit bir tarih. Sayısız saray ve müzenin yanısıra Bratislava, küçük ve şık sanat galerileriyle de ünlü. Daha çok başkent ve çevresinde bulunan kaleler Slovakya'nın tarihi öneminin altını çiziyor. Çoğu Tatarlarla girişilen savaş sırasında inşa edilen kaleler, Osmanlılara karşı geliştirilen savunma stratejisinin de temeli olmuş.

Tatra nehri ve çevresindeki doğa da inanılmaz çekici. Bratislava, "Arslan Pençesi" adlı çiçekleriyle de ünlü. Bir de Cafe Mayer'de bir pasta yiyip ve kahve içmeden ayrılmayın.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.