Haberler

Teknoloji geliştiren MIT ‘1000 dolarlık ev'i gündeme aldı, 2-3 yıl sonra randevu verdi

Tarih: 18 Haziran 2010 Kaynak: Hürriyet
Yıllar önce konuşulmaya başlayan ‘400 dolardan ucuz bilgisayar'lar bugün teknoloji marketlerin raflarında yerini alırken şimdi de ABD'nin dünyaca ünlü yükseköğrenim kurumlarından MIT, ‘1000 dolarlık ev' için çalışıyor. MIT'nin Gayrimenkul Bölüm Başkanı Dr. Brian Anthony Ciochetti, 2-3 yıl sonra -arsa ve işçilik maliyeti hariç- bu fiyata evlerin ticarileşeceğini düşünüyor.

Dünyada Çin ve Hindistan başta olmak üzere gelişen ülkelerde konut talebi artarken, ‘ekonomik konut' talebi de öne çıkıyor. Amerika'da bulunan ve özellikle bilim ve mühendislik tanınan Massachusetts Institute of Technology'ye bağlı İngiltere merkezli MIT Gayrimenkul Merkezi, bu talebe yanıt verebilmek için ‘1000 dolarlık (işçilik ve arsa maliyetleri hariç) konut' projesi üzerinde çalışıyor. MIT'in Gayrimenkul Bölüm Başkanı ve Direktörü Dr. Brian Anthony Ciochetti, "2-3 yıl içinde 1000 dolarlık konut üretmek mümkün olabilir" derken. gelişmekte olan ülkelerdeki fakirler için ev tasarladıklarını açıkladı.

Hindistan ve Çin ilham verdi
Dr. Ciochetti, bu ilginç açıklamayı, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) İstanbul-Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan ve dün sona eren Gayrimenkul Zirvesi ve İstanbul REstate Gayrimenkul Fuarı'nda, "Geleceğin Kentleri" başlıklı oturumdaki sunumunda yaptı. Dünyanın en büyük nüfusuna sahip iki ülkesi Çin ve Hindistan'da yıllık 10'ar milyon konut ihtiyacı olduğuna dikkat çeken ve dünyada milyonlarca insanın, günlük 1 doların altında gelire sahip olduğunu hatırlatan Dr. Ciochetti, Çin ve Hindistan'a yaptığı seyahatlerde karşılaştığı manzaralar üzerine, ‘1000 Dolarlık Ev' projesine başladıklarını söyledi.

Üniversitenin müşterileri var
Dr. Ciochetti, şimdilik prototip evler ürettiklerini, üniversite olarak 42 müşterileri bulunduğunu ve 2-3 yıl içinde 1000 dolarlık konut üretmenin mümkün olabileceğini açıkladı. Dr. Ciochetti, ‘1K House-1K Evi' adını verdikleri proje kapsamında 38 metrekarelik ‘Anchor House' ile 51 metrekarelik ‘Pinwheel House' adını verdikleri evleri, 1000 dolara hatta daha uygun maliyetle üretebildiklerini ifade etti.

‘Yeşil binalar' daha değerli
Gelecekte binaların ‘düşük enerji' harcayacak şekilde tasarlanması gerektiğine de dikkat çeken Dr. Ciochetti, şunları söyledi: "Bugüne kadar yeşil binalarla ilgili birçok çok konferansa katıldım. Enerji verimliliğini artırırsak, para tasarrufu yapmak mümkün olacak. Enerji tasarruflu binaların değeri daha fazla olacak. Enerji tasarruflu binalar ve enerji tasarruflu ampuller sayesinde, bu evlerin kendini amorti etme süreleri de daha kısa olacak."

İnşaat sektörüne giriş bu kadar kolay olmasın denetim mekanizması yok
DUMANKAYA İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, "Milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren bir sektöre (inşaat) giriş bu kadar kolay olmamalı" dedi. İstanbul REstate Gayrimenkul Fuarı'ndaki "Konut Yatırımları: Sektörün Sorunları ve Çözüm Önerileri" isimli oturumda konuşan Uğur Dumankaya, inşaat sektöründe ciddi bir denetim sorunu olduğunu ifade ederek, "İnşaat dışında başka bir işten gelip kolayca inşaat yapabilir ve sektöre dahil olabilirsiniz. Burada herhangi bir denetim mekanizması yok. Kimse sizi sorgulamıyor. Milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren bir sektör daha iyi denetlenmeli" ifadelerini kullandı. Sektöre duyulan güvenin sürdürülebilir olması için bazı kriter ve standartlar getirilmesi, firmalar için bazı yeterlilik sertifikasyonlarının hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Uğur Dumankaya, "Bunun olmadığı bir ortamda ülke ekonomimizin lokomotif sektörlerinden inşaatın sağlıklı büyümesinden söz etmemiz güç olur" diye konuştu.

Zor, ancak başarması mümkün bir hedef
MIT'in, ‘1K House' projesinin tanıtıldığı internet sitesinde, "Bu araştırmanın amacı, MIT'nin entelektüel kapasitesini pekiştirmek ve dünyadaki fakir insanların ev ihtiyaçlarını bir mertebe karşılamaktır" ifadesine yer veriliyor. Projenin amacıyla ilgili olarak, "Zor koşullarda yaşayan milyonlarca insanın ikamet sorunlarını nasıl günde 1 doların altına indirebiliriz? 1K Evi, kaynakların az ve bulunmasının zor olduğu, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanların hayat koşullarını yükseltmeyi hedefliyor. 1000 dolara sunulacak ‘kaliteli ev'ler yapmak, ulaşılması zor, ancak başarılabilecek bir hedef" denildi.

Kendi enerjisini kendisi üretecek
MIT'in üzerinde çalıştığı 1000 dolarlık 1K Evleri, elverişsiz koşullarda yaşayan fakir kırsal bölgeler için tasarlanıyor. MIT, 1K Evleri'ni, kendi enerjisini üretebilecek şekilde dizayn etmek için çalışıyor. Yenilikçi ve kaliteli bir dizayn kullamanın, sadece maddi açıdan karşılanabilir evler yapmaya değil, ayrıca bölgede yaşayanların hayat kalitesini arttırmaya aracı olacağı belirtiliyor. Altyapının olmadığı yerlerde 1K Evleri'nin, kendi enerjisini toplamak ve atık işlemlerini kendi kendine idame etmek zorunda olduğu belirtiliyor. 1K Evleri, geleneksel, lokal ve geri dönüştürülmüş metaryallerin sentezi ve gelişmiş endüstriyel ürünlerin kullanılması ile inşa edilecek. Projenin kapsamlı uygulanması ile yerleşim birimlerinin doğaya verdiği zararların en aza indirileceği hesaplanıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.