Haberler

İzmir'in "büyük çevre yatırımı" sürüyor : Elde var 9

Tarih: 21 Haziran 2010 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 6.5 milyon liralık Kemalpaşa ile 7 milyon liralık Aliağa arıtmalarını da tamamlayarak deneme işletimine aldı. Böylelikle Büyükşehir tarafından yapılan 9. arıtma da hizmete girmiş oldu. 622 bin 500 kişinin evsel atığını arıtma kapasitesine sahip bu tesisler için tam 48 milyon 218 bin liralık yatırım yapıldı.

Çevre yerleşimlerin en büyük sorunlarından biri olan evsel atıksuların arıtılması konusunda Türkiye'ye örnek bir çaba sergileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mayıs ayında Kemalpaşa ve Aliağa arıtmalarını da tamamlayarak deneme işletimine almanın gururunu yaşadı. Kısa süre içinde Yüksek Teknoloji, Urla, Bayındır, Torbalı, Ayrancılar-Yazıbaşı, Menemen ve Seferihisar arıtmalarını tamamlayarak işletime alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi Seferihisar, Kemalpaşa ve Aliağa arıtmaları için resmi açılış yapmaya hazırlanıyor.

Büyük gurur

Yeni belediye yasası ile birlikte sınırlarının 5 kat büyüdüğünü ve Büyükşehir'e bağlanan yeni yerleşim yerlerinin pek çok altyapı ihtiyacı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘arıtma yapmadan kanalizasyon döşemeyeceğiz" prensibiyle hareket ettiklerini ve bugün 9 arıtma tesisini de tamamlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Kocağlu, "Küçük Menderes Havzası'nda arıtma ihtiyacının yüzde 97'sini çözdük. Çırpı ve Hasköy'ün evsel atıklarını almak için de küçük bir arıtma tesisi yapağız. Kemalpaşa ve Aliağa arıtma tesislerimiz tamamlandı. Ürkmez - Doğanbey, Gümüldür - Özdere, Yenifoça, Buruncuk (Türkeli)'ye arıtma yapmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Başkan Kocaoğlu, Kemalpaşa ve Aliağa arıtmalarının da hizmete girmesiyle İzmir metropol sınırları içinde arıtma ihtiyacının yüzde 95'ini tamamladıklarını da sözlerine ekledi.

İşte hizmete giren tesisler


İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

22 bin 500 nüfusa göre planlanan tesis 2008 yılında hizmete alındı. Maliyeti 710 bin TL.

Urla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Urla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2009 yılının Mart ayında tamamlanarak hizmete girdi. 100 bin kişilik tesisin maliyeti 4 milyon 390 bin TL.

Bayındır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi
Bayındır ilçesi, Canlı, Yakapınar, Çıplak, Elifli, Fırınlı ve yakın yerleşim alanlarının atık sularının toplanıp arıtılmasını sağlayan tesis, 40 bin nüfusa hizmet ediyor. Tesis 2009 yılının Ağustos ayında işletmeye alındı. Maliyeti 4 milyon 975 bin.

Ayrancılar -Yazıbaşı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi
Menderes Havzası'nda yer alan Ayrancılar, Yazıbaşı, Çapak, Kuşçuburnu ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını toplayıp arıtan tesisin kapasitesi 40 bin kişi. 2009 yılının Kasım ayında hizmete giren tesisin maliyeti 4 milyon 330 bin TL.

Torbalı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi
Torbalı ilçesi, Subaşı, Çaybaşı, Pamukyazı, Yeniköy, Özbey, Arslanlar Şehitler ve yakın yerleşim alanlarının atıksularını arıtan tesis 100 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılının Ocak ayında hizmete giren tesisin maliyeti 5 milyon 664 bin TL.

Menemen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Menemen ilçesi ile Asarlık, Koyundere, Seyrek ve Günerli yerleşim alanlarının atık sularını toplayan tesis 100 bin kişi kapasiteli. 2010 yılı Nisan ayında hizmete alınan tesisin maliyeti 9 milyon 490 bin TL.

Seferihisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Seferihisar ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesis 50 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılı Ocak ayında tamamlandı. Maliyeti 4 milyon 935 bin TL.

Aliağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Aliağa'nın evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek olan 100 bin kişilik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'de Mayıs ayında tamamlandı. Tesiste deneme işletimi başladı. 100 bin kişilik tesisin maliyeti 7 milyon 154 bin TL.

Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Kemalpaşa ilçesi, Bağyurdu, Armutlu, Ören, Yukarı ve Aşağı Kızılca ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesisin kapasitesi 70 bin kişi. Maliyeti 6 milyon 570 bin TL. Tesiste Mayıs ayında deneme işletimine başlandı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.