Haberler

Metruk Evleri, yaşam alanına dönüştürdüler

Tarih: 21 Haziran 2010 Kaynak: Sabah Emlak
Eskişehir'de uzun yıllar kaderine terk edilen ve pek çoğu metruk hale gelen tarihi evlerin bulunduğu merkez Odunpazarı ilçesi, son yıllarda yapılan çalışmalarla yeniden hayat buldu, turistlerin ilk uğrak yerlerinden biri oldu.

Alınan bilgilere göre, Anadolu Üniversitesinin 2002 yılında Odunpazarı'ndaki 5 evi restore ettirip, konukevi olarak kullanmasıyla başlayan süreç, Odunpazarı Belediyesi'nin Tarihi Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesi ile devam etti.

Odunpazarı Belediyesi, yaklaşık 5 yıldır ev sahiplerinden ücret almadan 19. yüzyıl sivil mimarinin en güzel örneklerini sunan tarihi evlerin bazılarında restorasyon yaptı, bazılarını da onardı. Belediye, tarihi sit alanı olan 70 hektarlık alanda 25 sokakta yaklaşık 250 evi bakıma aldı.

Turizm ve ticaret açısından her geçen yıl daha da canlanan Odunpazarı, son yıllarda açılan müze, konak, çarşı, otel ve restoranlarla yeni bir yaşam alanı haline geldi. Eskişehir'in ilk Türk yerleşim alanı olan ilçe, kente gelen ziyaretçilerin de ilk adresi olmaya başladı.

İlçenin bazı sakinleri, restore edilen evlerinde ticarete başladı. Bir iki yıl öncesine kadar sadece mantı, gözleme, çay ve kahve satılan Odunpazarı'nda bugün lüks lokanta ve restoranlar da yer alıyor. Ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığı ilçede yeni yatırımlar da planlanıyor. İlçede halen 50'ye yakın işletme bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi de bölgedeki 7 tarihi konağı aslına uygun olarak yeniden inşa ettirdi. Büyükşehir Belediyesince restore edilen konaklar, bu yıl butik otel olarak hizmet vermeye başladı. Bazı sivil toplum kuruluşları da restore ettirdikleri tarihi konaklara taşındı.

Tarihsel ve kentsel sit alanı olarak değerlendirilen Odunpazarı, Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmalarıyla yaşayan bir mekana dönüştü. İyi korunmuş tarihi evleri, daracık sokakları, müzeleri ve camileriyle Odunpazarı, bambaşka bir Eskişehir'i içinde barındırıyor. Eskişehir'in ilk Türk yerleşim alanı olan Odunpazarı, ziyaret edenleri de cezbediyor.

Odunpazarı Belediyesi, 1850'li yıllarda yapılan ancak zamanla harabeye dönen Atlıhan'ı 2006 yılında orijinal mimarisi göz önünde bulundurularak yeniden inşa etti. İki kattan oluşan Atlıhan'da lüle taşının üretildiği ve satıldığı birimler, restoran ve kafeteryalar bulunuyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.