Haberler

Denizli’de tarihi yıkıma karşı halk ayaklandı

Tarih: 23 Haziran 2010 Kaynak: Evrensel
Denizli'nin tarihi değerlerinden Kız Meslek Lisesi'nin yıkımına başlanması halkı ve kitle örgütlerini ayağa kaldırdı. Valiliğin desteklediği ve akademisyenlerin katılımıyla yapılan mimari proje yarışmasının hiçe sayılması, resmi gazetede yayınlanan şartnamenin görmezden gelinerek yıkım yapılmasının "suç" olduğunu belirten vatandaşlar yürüyüş yaptı.

Denizli'de kent kimliğinin önemli yapılarından, 2. Milli Mimari Dönemi eserlerinden Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi valililik ve belediye kararı ile yıkıldı. Binanın yıkılması kararına tepki gösteren Denizlililer 18 haziran gecesi başlayan hukuksuzluğu iş makinelerinin önüne geçerek durdurdular. Resmi bir yıkım kararının gösterilemediği; kentin tarihi, mimari, kültürel mirasına saldırı şeklinde gelişen yıkıma, kitle örgütleri de karşı çıkıyor.

VALİLİK KENDİ İMZASINI YOK SAYDI
Kız Meslek Lisesi, geride kalan öğretim yılının başında yeniden yapılandırılacağı iddiasıyla boşaltılmış; öğrencileri şehir dışındaki bir başka binaya taşınmıştı. Öğrenci ve velilerin protestolarına rağmen yetkililer bu tepkileri görmezden gelmişlerdi.Yeni Hükümet Binası yapılması kararı alınarak Denizli Valiliği, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Mimarlar Odası Denizli Şubesi ve akademisyenlerin katılımıyla ulusal bir mimari ve kentsel tasarım projesi yarışması düzenlemişti.

Yarışmayı tarihi Kız Meslek Lisesi'ni koruyarak çağdaş bir valilik binası ve çevre düzenlemesi tasarlayan Yavuz Selim Sepin'in projesi kazanmıştı.
Valiliğin kendi koyduğu, imza attığı şartlara, protokole, resmi gazetede yayınlanan yarışma şartnamesine rağmen Denizli'nin kültür varlığı, tarihi değeri olan kız meslek lisesini yıkma kararına geri döndü. Bütün yaşanan sürece rağmen valiliğin bu tutumunu Denizli halkını isyan ettirdi.

İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR

Demokratik kitle örgütleri ve halk 18 haziran gecesi başlayan yıkımı durdurdu. Ancak ertesi gün yıkımın yüzlerce polisin "koruması" altından yeniden başladığını gören Denizlililer, önceki gün lise önünde yeniden toplandılar. Önce Valiliğe yürüyerek siyah çelenk bırakan halk daha sonra Denizli Belediye binasına yürüdü. Yürüyüş sırasında vali ve belediye başkanı istifaya çağrıldı. Belediye binasına da siyah bir çelenk bıraktıktan sonra yapılan basın açıklamasını ise Mimar Arif Balkanay yaptı. "Yıkım için yasal izin belgesini bile gösteremeyenler, hukuksuzluğun bizzat sorumlusudur" diyen Balkanay, "Topu birbirine atan Denizli Valisi ve Denizli Belediye Başkanı, ‘Biz yaptık oldu' diyerek kente karşı suç işliyorlar. Tıpkı geçmişte Ulu Cami'nin yıkımında olduğu gibi bu yıkım da kente karşı işlenen bir suçtur. O dozerler sadece Kız Meslek Lisesi'ni yıkmakla kalmamış, tarihimizde, kültürümüzde, belleğimizde ve ruhumuzda onarılmaz yaralar açmıştır. Bu nedenle yıkımdan sorumlu olan tüm yetkililer derhal görevinden istifa etmelidir. Ayrıca Tüm Denizli halkı bilmelidir ki bu gün Kız Meslek Lisesi'ni yıkanlar ile aylardır alt yapı rezaletini yaşatanlar aynı kişilerdir" diye konuştu. Balkanay bu yıkımların "rant koktuğunu" da ekledi.

Açıklamaya Eyleme TMMOB ve KESK'e bağlı şubeleri, Türk-İş, Eğitim-İş, Hacı-Bektaş Veli Derneği ve siyasi partiler katıldı.

SUÇ İŞLEDİLER

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Eski Başkanı Süleyman Boz ise şu açıklamada bulundu:"Ortada işlenen bir suç var. Devletin resmi gazetesinde belirtilen şartnameyi kesin ihlal var.Telif hakları yasasını çiğneme var. Jüri kararlarının, jüri başkanlarının görüşlerinin rafa kaldırılması var. İzinsiz, karar alınmamış keyfi, despotik bir yıkım eylemi var. Ortada bir suç varsa bunun bir karşılığı da olmalı. Cumhuriyet savcıları göreve çağrılmalı. Kentin sahipleri suç duyurusu için girişimde bulunmalılar. Kentin tarihi, mimarisi, belleği, anıları, ünlü bakanlarının okulları, aydınlanma döneminin kızlarımızı eğitme amacı ile açılmış ileri karakolu kız meslek lisesi bilhassa devletin bazı idarecileri tarafından yıkılıyorsa bu yöneticiler istifaya zorlanmalıdır."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.