Haberler

İstanbul'un "değişimi" belgelenecek

Tarih: 23 Haziran 2010 Kaynak: CNN Türk
DOCUMENTARIST- İstanbul Belgesel Günleri kapsamında, "İstanbul: Değişimi Belgelemek" konulu panel yarın 14.00-17.00 saatleri arasında Mimarlar Odası'nda düzenlenecek. Panelde İstanbul'un geçirdiği hızlı değişimin belgelenmesi sorunu tartışılacak.

İstanbul Belgesel Günleri'nin üçüncüsü dün akşam Hollanda Sarayı bahçesinde Romen müzik dünyasının tanınmış isimlerinden Berti Barbera'nin konseriyle başladı.

27 Haziran'a dek sürecek festival, 35 ülkeden 120'yi aşkın film ve pek çok yan etkinlikle sinemaseverlere dolu dolu bir hafta sunacak.

Festivalde yarın da şehirci, mimar ve belgeselcilerin katılımıyla "İstanbul: Değişimi Belgelemek" başlıklı bir panel düzenlenecek.

Karaköy Binası Konferans Salonu'nda yapılacak panelde, İstanbul'un yaşadığı değişim ve bu değişimi yakalama çabaları tartışılacak.

"1980'lerde dünyadaki neoliberal dönüşümle beraber İstanbul'a yüklenen finans ve hizmet kenti modeli hem mekansal hem toplumsal olarak birçok derin çelişkiyi de beraberinde getirmiştir.

Neoliberal sermayenin kent toprağından rant elde ederek büyümeyi hedeflemesi, Türkiye'nin sınıfsal dinamikleriyle birleşince ortaya bugün içinde yaşadığımız kaotik megakondu çıkmıştır. Çok özneli ve çok yüklemli bu değişim son yıllarda geçirilen bazı kanunlar ile hukuksal altyapısı kuvvetlendirilerek hızlanma sürecine girmiştir.

Nüfusu 16 milyona dayanmış, uç noktaları artık belli olmayan, neredeyse etrafındaki kentleri yutacak kadar azmanlaşmış bir metropolün bu baş döndürücü değişimini belgelemek, bu değişimin fotoğrafını çekmek bile neredeyse imkansızdır. Siz kadrajı kurup deklanşöre basana kadar görüntü değişmiştir bile..."

Değişen İstanbul'un konuşulacağı bu panelde, katılımcılar ve sunumları ise şöyle:

** İmre Balanlı (Moderatör)

** Mücella Yapıcı (Yüksek Mimar, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi) - "İstanbul'da Neoliberal Değişim ve Onunla Mücadele Süreci"

** Doç. Dr. Asuman Türkün (Yıldız Teknik Üniversitesi) - "Kentsel Dönüşümün Hedefindeki Yaşam Alanları: İstanbul'da Altı Mahalleden Tanıklıklar"

** Jean François Pelouse (Sosyal Şehir Coğrafyacısı, MSGSÜ ve Toulouse Üniversitesi Ögretim Üyesi) - "Megapol'ün Egemen Bakışlar Tarafından İnadına Silinmiş Boyutlarını İnadına Belgelemek: Çöküntü ve Tarih Görünümlerinin Arkasına Bakmak"

** Fatih Pınar (Fotoğrafçı, Gazeteci ve Belgeselci) - "Muhalif Bir Dil Olarak Belgesel"

** Belgin Cengiz (Belgeselci) - "Küçülen Kent Büyüyen Yoksulluk: Kentsel Dönüşüm Sürecinde Alt Gelir Grupları Adına Değişen Yaşamlar ve Görsel Belgeleme Süreçleri"

NOT: Katılım ücretsizdir

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.