Haberler

TOKİ 'kale' yapacak

Tarih: 25 Haziran 2010
Sınır bölgesinde terör saldırılarının olmadığı yıllarda yapılan karakolların yerine yenileri yapılacak. Aktütün ve Dağlıca gibi terör saldırılarında ağır kayıplar veren, baraka görünümlü eski sınır karakollarının yerine TOKİ 'kale gibi' yenilerini inşa edecek. Zaman'ın haberine göre, maddi kaynak ise askeriyeye ait şehir merkezinde kalan değerli Hazine arazilerinin TOKİ'ye devriyle sağlandı.

Sınır bölgesindeki Dağlıca ve Aktütün karakollarına yapılan saldırılardan sonra gündeme gelen korunaklı karakollar yapılması fikri hayata geçiriliyor. Maliye Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı sınır bölgelerinde inşa edilecek yeni karakolların bir an önce bitirilmesi için önemli bir adım attı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü 650 milyon lira değerindeki Hazine arazisinin değişimine ilişkin işlemleri tamamladı. Buna göre MSB ve Jandarma Genel Komutanlığı'na İstanbul'da tahsis edilmiş Hazine arazileri öncelikli olarak TOKİ'ye devredildi. Yaklaşık bir ay önce yapılan devir işleminin ardından TOKİ bu arazilere 650 milyon lira rayiç bedel üzerinden değer biçti. Arazilerin ihalesi esnasında bu rakamın çok daha artması bekleniyor. Bu arsaların satışından elde edilecek kaynakla sınır bölgesinde ihtiyaç olan yerlere karakol yapması kararlaştırıldı. Bu kapsamda Hakkari, Şırnak, Batman, Siirt, Tunceli ve Bingöl gibi terör saldırılarının yoğun olduğu yerlere öncelik verilecek.

Eski karakolların yerine daha güvenlikli olan yenilerinin inşa edileceği çalışmada İstanbul'daki Hazine arazisine ya Toplu Konut İdaresi tarafından ev inşa edilecek ya da bu yerler belirlenen değer üzerinden satılacak. TOKİ'den edinilen bilgilere göre ekspertiz şirketi yapılan değerlendirmeler sonrasında arazilerin değerini rayiç bedel üzerinden belirledi. Bunun yanı sıra ihtiyaç olması halinde Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma'ya tahsis edilmiş büyüşehirlerde bulunan diğer Hazine arazileri de karakol yapımı ve askerin diğer bina ihtiyaçlarını karşılamak için yeniden gözden geçirilecek. Terörle mücadele için askere her türlü altyapı desteğini sağlayacaklarına dikkat çeken hükümet yetkilileri en kısa sürede TOKİ tarafından inşaatların tamamlanacağını kaydetti. Bir başka yetkili ise on binlerce dar gelirli vatandaşın TOKİ aracılığı ile ev sahibi olduğunu belirterek son devir işlemleri ile de askerler için güvenli binaların inşa edileceğini kaydetti.

TOKİ'ye Hazine arazisi devreden Milli Emlak Genel Müdürlüğü belediyelere de satış amaçlı bedelsiz devir işlemi gerçekleştiriyor. 2009 yılında 360 adet 159.506,59 metrekare yüzölçümlü taşınmaz bedelsiz olarak devredildi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılı toplam gelir bütçe hedefi 1 milyar 349 milyon lira olarak belirlenmesine rağmen toplamda 1 milyar 24 milyon liralık gelir elde edildi. Genel müdürlük tarafından geçen yıl Taşınmaz Satış Geliri olarak 214,9 milyon lira, kira, irtifak hakkı tesisi ve ecrimisil gibi idari işlemlerden ise 809,1 milyon lira gelir elde edildi.

Takip
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.