Haberler

Dünya şehirleri ‘Küresel Fon' ile gelişecek

Tarih: 25 Haziran 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Yerel yönetimlerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında banka işlevi görecek "Kentsel Gelişme Küresel Fonu"nu, UCLG Eşbaşkanı Kadir Topbaş tanıttı.

UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı), METROPOLIS (Dünya Büyükşehirler Birliği) ve Paris Bölge Konseyi'nin organizasyonuyla Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda "Kentsel Gelişme Küresel Fonu" tanıtıldı. Toplantıya UCLG Eşbaşkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, METROPOLIS Genel Sekreteri Josep Roig ve Projenin Direktörü Alain Le Saux'ın yanı sıra, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Başkan Topbaş'ın Danışmanı Kotran Çelikbilek katıldı.

Başkan Topbaş; "Küresel Fon kentleri geleceğe taşıyacak"
Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Kentsel Gelişme Küresel Fonu"nun kurulmasının, yerel yönetimler, kentler ve belediyeler açısından çok önemli bir girişim olduğunu belirterek, fonun zaman zaman yaşadıkları parasal kaynak sorununa önemli bir çözüm olacağını söyledi. Yerel yönetimlerin küreselleşme, hızlı kentleşme ve demokratikleşme süreçlerinde ekonomik ve toplumsal yapının temel referansı ve başlıca unsuru haline geldiğini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

"Yerel yöneticiler olarak hemşerilerimize savaşlardan, kavgalardan, yoksulluktan arınmış, huzurlu ve çağdaş kentler sunma yönünde, giderek ağırlaşan bir sorumluluğa sahibiz. Bu sorumluluk bizleri daima daha iyiyi, hatta en iyiyi aramak için teşvik ediyor. İşte bu noktada da yerel yönetimler arası dayanışmayı sağlamak, güçlerimizi birleştirmek gerekiyor. Nitekim UCLG'nin kuruluşu ve gelişimini de böylesine bir arayışın ürünü olarak değerlendirebiliriz. Tıpkı, UCLG yönetim organları toplantılarında tartışılmaya başlanan ve bugün burada Kurucu Genel Kurul Hazırlık Toplantısı'nı gerçekleştirdiğimiz "Kentsel Gelişme Küresel Fonu" gibi."

"Dünyadaki tüm yerel yönetimler açısından çok önemli bir girişim olarak gördüğümüz ‘Kentsel Gelişme Küresel Fonu'nun kurulması, hemşerilerimize hizmet götürme mücadelemizde zaman zaman bizleri zorlayan parasal kaynak sorununa önemli bir önemde unsur haline getirmeyi başardı" diyen Başkan Topbaş, şimdi de kentlerin hep birlikte küresel finans imkanlarına sahip olması gerektiğini kaydetti. Bu fonu kentlerin geleceğine sahip çıkabilmenin yegane unsuru olarak gördüklerini ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

"BM sosyal fonları yerele versin"
"İklim değişikliğinden su meselesine, medeniyetler arası işbirliğinden afet yönetimine kadar farklı alanlarda söz söyleyebilmek ve eyleme geçebilmek, eldeki finans kaynaklarının nitelik ve niceliği ile şüphesiz yakından ilgilidir. Küresel boyutta yerel ekonomilerimizi canlandırmak ve kentler arası işbirliğini, diğer alanlarda olduğu gibi, somut projelerin gerçekleştirilmesi için kaynak yaratılması hususunda da seferber etmek, şüphesiz bu fon girişiminin en önemli amacı olacaktır. Dünya çapında kentler arasında dayanışmayı arttıracak, kardeşliği derinleştirecek böylesi bir çabanın bugüne kadar, iyi niyetli yaklaşımlar ve ortak irademize rağmen çeşitli sebeplerle uygulamaya geçmeyen projelerin gerçekleşmesinde de aracı olacağını düşünüyorum. Birçok kent yönetiminin sadece şehir merkezinden ziyade kırsala da hizmet vermek zorundadır. Yani kentsel ve kırsal hizmetlerde bir kesişme sağlamak zorundayız. Bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM) veya hükümetler bize bütün sosyal fonları versinler, bizler kullanalım. Bizim de burada ortak olmamız ve bazı kararlara katılmamız gerekiyor. Bizim de birçok konuda görüşümüz alınmalıdır. Kentsel Gelişme Küresel Fonu Hazırlık çalışmalarının başarıyla sonuçlandırılmasını ve burada alacağımız kararlar doğrultusunda Fon'un kuruluşunun başarıyla sürdürülmesini diliyorum."

Fon yerel yönetim bankası gibi çalışacak
Dünya Büyükşehirler Birliği Genel Sekreteri Josep Roig de dünya genelinde kentlerde yaşayan nüfusun her geçen gün arttığını ve bu nedenle kentleri ilgilendiren projelerin çoğaltılmasında gerektiğini belirterek, bu projelerin sadece yerel yönetimler tarafından hayata geçirilmesinin çok kolay olmadığını söyledi. Kentler arasında daha büyük bir işbirliğiyle yapılması gerektiğini dile getiren Roig, fonun üretilen projelerin teknik ve parasal açıdan desteklenmesi adına çok önemli olduğunu kaydetti.

Pek çok ülkeden belediye başkanının katıldığı toplantının ilk günü, yerel yönetimlerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında bir nevi banka işlevi görecek olan "Kentsel Gelişme Küresel Fonu" ve yerel yönetimlere, teknik yardım işbirliği ağıyla kendi kentsel programlarını tasarlamaları ve geliştirmeleri için nasıl destek verilebileceği tartışılıyor.

25 Haziran Cuma günü sona erecek toplantıda fon tarafından desteklenecek projelerin nasıl seçileceği ve teknik yardımın verileceğine ilişkin yerel yönetimlerce hazırlanan projeler sunulacak. Ayrıca UCLG-MEWA Genel Kurul Toplantısı'nda, UCLG Dünya Konseyi, Yönetim Kurulu, UCLG-MEWA Başkanlığı, Konsey ve Yönetim Kurulu üyeleri onaylanacak. Ardından kurul başkanlıkları, üyelikler ve diğer görev dağılımları yapılacak. Toplantı, 2010 yılı faaliyet programı ve bütçesinin görüşülmesi ve onaylanmasıyla kapanacak. Bu yıl gerçekleştirilecek olan ve yeni başkanın seçileceği 3. UCLG Dünya Kongresi ise, 16-20 Kasım tarihlerinde Meksika'nın Mexico City kentinde yapılacak.

Başkan Topbaş misafirlerine ‘Cep Trafik'i tanıttı
Toplantı arasında misafirleriyle çay içen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un ekonomik ve küresel önemi hakkında bilgiler verdi. Ardından da telefonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ‘Cep Trafik' hizmetini anlattı. İstanbul trafiğinin canlı kamera görüntüleri ve yoğunluk haritalarıyla cebe girdiğini belirten Kadir Topbaş, sistemle adres ve ulaşım bilgilerine de ulaşılabildiğini kaydetti. Osman Baydemir, Hasan Akgün ve yabancı konuklar Başkan Topbaş'ın tanıtımını ilgiyle izledi.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.