Haberler

Hoşap Kalesi turizme kazandırıldı

Tarih: 29 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Şafak
Van'ın Gürpınar İlçesi'nde bulunan ve yıkılma tehlikesi nedeniyle 2005 yılında ziyarete kapatılan Hoşap Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Muhtar Sadrettin Çekici, köy halkının kalenin kapatılmasından sonra ekonomik açıdan büyük kayıp yaşadığını ifade etti.

Van'ın Gürpınar ilçesinde bulunan ve yıkılma tehlikesi nedeniyle 2005 yılında ziyarete kapatılan Hoşap Kalesi'ndeki 3 ay süren restorasyonun ardından turizme kazandırıldı. 1643 yılında Mahmudi aşireti lideri Sarı Süleyman Bey tarafından Urartu Kalesi temelleri üzerine inşa ettirilen Hoşap Kalesi'nde, 3 ay önce başlatılan restorasyon çalışmalarını üstlenen firmanın şantiye şefi Adnan Vural, titiz bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Vural, 'İhale şartnamesine göre Aralık ayında tamamlanması gereken restorasyonu, 60 kişilik ekiple yoğun tempoda çalışarak 3 ayda tamamladık' dedi. Vural, kalenin giriş bölümünden başlayarak, kuzey ve güney kesimlerdeki burçların orijinaline uygun taşlarla kaplatıldığını anlattı.

Burçlar Enjeksiyonla Onarıldı
Adnan Vural, restorasyonda, kalenin özellikle kuzeybatı bölümüne ağırlık verildiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi: 'Kuzeybatı bölümündeki iki burçta yapısal sorun vardı ve burçlar ziyaretçiler için tehlike arz ediyordu. Enjeksiyon yöntemi ile burçlardaki çatlakları kapatarak, güçlendirme çalışması yaptık. Restorasyonda kullandığımız harcın malzemesini İtalya'dan getirdik. Kirece benzer bir malzeme, fakat suya daha dayanıklı olduğu için bu malzemeyi kullanıyoruz. Restorasyon sırasında kaleden aldığımız taş ve toprak örneklerini de analize göndererek, hangi türde olduğu belirlendi. Bunun tespit edilmesinin ardından kaplamalarda aynı taşları kullandık. Burası çok büyük bir kale. Kalenin tamamını restore etmemiz için bu yıl yaptığımız çalışmanın 10 katını yapmamız gerekiyor.'

Köy Halkı Madur
Güzelsu köyü muhtarı Sadrettin Çekici de, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan kalenin 2005 yılında ziyarete kapatılmasıyla köy halkının ekonomik açıdan büyük kayıp yaşadığını ifade etti.Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda, yıkılma tehlikesi bulunduğu ve ziyaretçilerin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle 2005 yılında ziyarete kapatılan Hoşap Kalesi'nde, 2006'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Top başkanlığında kazı çalışması yapılmıştı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.