Haberler

Enerji kimliği belgesi beş ay daha ertelendi

Tarih: 30 Haziran 2010 Kaynak: Milliyet Yazan: Tebernüş Kireçci
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, konutlarda ‘enerji kimlik belgesi' uygulamasına bir gün kala, ertelemeye gittiğini açıkladı. AB'ye uyum süreci için yapılan çalışmalardan biri olan konutlar için ‘enerji kimlik belgesi' alma zorunluluğunu beş ay erteleyen Bakanlık, 1 Temmuz 2010'dan itibaren yürürlüğe girecek olan uygulamanın yeni başlangıç tarihi olarak 1 Ocak 2011'i gösterdi.

YAZILIMDA SORUN ÇIKTI
Bakanlık, yaptığı açıklamada uygulamanın beş ay ertelenmesindeki ana sebep olarak, "yazılım programının hatasız işlemesi" gerekliliğini göstererek, şu ifadelere yer verdi:

"Enerji kimlik belgesi için ‘Binalarda Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi ve Ulusal Yazılım Programı' oluşturuldu. Ancak, oldukça önemli olan bu aşamanın hatasız işlemesi, çıkan aksaklık ve eksikliklere göre ulusal yazılım programının ilgili sektörlerle birlikte geliştirilmesi, kamuoyuna sunulması, yerel yönetimler, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibatın sağlanmasıyla eğitim verilmesi ve uygulama sırasında yerel yönetimlerdeki birikmeleri önlemek için yönetmeliğin uygulama tarihi olan 1 Temmuz 2010'da değişiklik yapılması zarureti doğmuştur.
Konuyla ilgili yönetmelik değişikliği yayınlanması için Başbakanlığa gönderilmiştir. Buna göre, yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte binalara ‘enerji kimlik belgesi' verilmesi uygulamasına 1 Ocak 2011 tarihinde geçilmesi planlanmaktadır."

Son tarih 2017 idi

Bakanlığın erteleme öncesindeki uygulama planına göre, 1 Temmuz'dan itibaren yeni inşa edilen tüm binaların ‘enerji kimlik belgesi'ne sahip olması gerekiyordu. Mevcut binaların ise en geç 2017'ye kadar belgelerini tamamlaması zorunlu hale getirilmişti.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

Enerji Kimlik Belgesi, en kısa tanımıyla binaların, ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi alanlarda ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını ortaya koyuyor. Belge, binanın enerji ihtiyacının ne kadar olduğu, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor. Bu veriler doğrultusunda konutlar A'dan G'ye kadar sınıflandırılacak. A sınıfı, tasarruflu ve sera gazı emisyonu düşük çevreci konutları temsil edecek. En düşük sınıfı temsil eden G, enerji israf eden ve sera gazı emisyonu yüksek konutları tarifleyecek.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.