Haberler

Mimarlığın Sosyal Forumu

Tarih: 2 Temmuz 2010 Yazan: Bahar Bayhan
Mimarlığın Sosyal Forumu etkinliği 1 Temmuz'da İTÜ Makine Fakültesi'nde yapılan bir toplantıyla tanıtıldı. 21- 23 Ekim tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek forum öncesi TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen tanıtımda forum temaları açıklanırken forumda görüşülmesi gereken konular da tartışmaya açıldı.

Pelin Tan yöneticiliğinde Mimarlık ve Aktivizim başlığı altında gerçekleşen oturumun katılımcıları Çağla İlk, Matteo Locci, Aslı Kıyak İngin, Sevin Yıldız ve Boğaçhan Dündaralp oldu.

Oturumun açılış konuşmasını Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batuman yaptı. Söze Türkiye'de mimarlar odasının rolünden bahsederek başlayan Batuman konuşmasında mimarlık sosyal forumunun amacına, kapsamına ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak gerçekleştirdikleri projelere değindi. Kendileri için kamu yararının öneminden bahseden Batuman mimarlığın sosyal projelere de el atması gerektiğini söyleyerek sözü oturum yöneticisi Pelin Tan'a devretti. Farklı örnekler üzerinden mimarlık sorunlarının tartışıldığı oturumun ilk konuşmacısı Çağla İlk oldu. Berlin'deki mimarlık deneyiminden bahseden İlk, Berlin üzerinden tartışılması gereken iki konuya parmak bastı. İlk olarak Berlin'de kentsel hizmetlerin yetersizliğine değinen İlk konut ve ulaşım gibi temel hizmetlerin eksikliğini ve gecekondu gibi kaçak yapılaşmaların yoğun olarak görüldüğünü aktardı. Tartışmaya açtığı ikinci konu ise mimarlık eğitiminin kapsamı oldu. Berlin'deki mimari eğitimi değerlendiren İlk mimarlık öğrencilerinin sadece bina inşa etmediklerini, kentlinin yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak ve insanlarla bire bir iletişime geçerek çeşitli projeler gerçkleştirdiklerinden ve bunun öneminden bahsetti.

Oturumun ikinci konuşmacısı olan Aslı Kıyak İngin İstanbul'da büyük yankılar uyandıran Sulukule Dönüşüm Projesi sürecini ele aldı. Söze mimari eğitimin katılım ve insan ihtiyaçlarının belirlenmesi konusundaki yetersizliğinden bahsederek başlayan İngin birçok disiplinden insanın ve yerel halkın katılımıyla oluşan Sulukule Platformu'nun bu sürece nasıl dahil olduğuna, bir sivil toplum kuruluşu olarak bu süreçte karşılaşılan zorluklara ve Sulukule'de asıl dönüşümün nasıl olması gerektiği konularına değindi.

Üçüncü konuşmacı olan Boğaçhan Dündaralp ise mimarlık ofislerinin mimarlığa ve projelere bakış açısını değerlendirdi. Mimarlık pratiğinin artık alışılanın dışına çıkması gerektiğini ve daha çok proje üretmek yerine sağlam ve sorgulayan projelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Dündaralp mimarların gerektiğinde bir canavara da dönüşebileceğini fakat aslında mimarların sosyal projeler içinde aktif olmaları gerektiğini belirterek sözü dördüncü konuşmacı Sevin Yıldız'a devretti.

New York üzerinden mimari eğitimi tartışan Yıldız Amerika'da öğrencilerin etraflarında olup bitenden habersiz olduklarından ve sosyal proje deneyimleri olmadığından yakındı. Mimari eğitmin öneminden ve nasıl olması gerektiğinden bahseden Yıldız mimari sorunların sadece yapısal olarak çözülemeyeceğini, sorunların sosyal boyutunun da ele alınması gerektiğini söyledi

Oturumun son konuşmacısı ise Roma'dan katılan Matteo Locci oldu. Roma'da mimarlık deneyimini aktaran Locci herkesin düşleyebileceği ortak hayatı oluşturmak için toplumun tüm kesiminin proje sürecine dahil olması gerektiğinden ve kamu yararının öneminden bahsetti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.