Haberler

Kyzikos Antik Kenti'nde kazılar başladı

Tarih: 9 Temmuz 2010
"Hadrianus Tapınağı" ve 3 antik limanın ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Düzler köyü mevkiinde bulunan Kyzikos Antik Kenti'nde kazılar başladı. Kazılarda, geçmişte Avrupalı seyyahlar tarafından ''Dünyanın 8. Harikası'' olarak nitelendirilen ''Hadrianus Tapınağı'' ile 3 antik limanın ortaya çıkarılması hedefleniyor.

60 YILLIK PROJE
Kazı Başkanı Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, AA muhabirine, Erdek'ten 8 kilometre uzaklıktaki Kyzikos ile ilgili ilk araştırmayı 1950'li yıllarda Prof. Dr. Ekrem Akurgal'ın yaptığını, ilk planlı ve düzenli kazıların ise 1989 yılında Prof. Dr. Abdullah Yaylalı tarafından başlatıldığını anımsattı.

Koçhan, ödenek yetersizliği nedeniyle 1996 yılında ara verilen kazıların, 2006 yılından bu yana kendisinin başkanlığında tekrar başladığını anlattı. Bu yılki kazıları öğrenciler dahil 13 kişilik ekip ve 40 işçiyle gerçekleştireceklerini belirten Koçhan, kazıların 15 Ağustos'a kadar sürdürüleceğini bildirdi.

DİDİM'DEKİ APOLLON'DAN BÜYÜK
Koçhan, Kültür ve Turizm Bakanlığının, kazıların yaz aylarında sürecek bölümü için 108 bin lira ödenek sağladığına değinerek, şöyle konuştu:

''Bu yılki kazılarımız için verilen 108 bin liralık ödenekten memnunuz. Kazılarımızda, bu sene yine Hadrianus Tapınağı'nda çalışmalar yapacağız. Güneyinde çalışacağımız Hadrianus Tapınağı'nın uzunluğunu belirlemek istiyoruz. Çünkü halen tapınağın ölçülerini tam olarak bilmiyoruz. Ancak, bildiğimiz kadarıyla bile Hadrianus Tapınağı'nın, Didim'deki Apollon Tapınağı'ndan büyük olduğu bir gerçek. Yine bu yıl gerçekleştireceğimiz kazı çalışmaları sırasında, Hadrianus'un sütun sayılarını da belirlemeyi amaçlıyoruz.''

10 YILA İHTİYAÇ VAR
Hadrianus'ta, geçen yıl gerçekleştirdikleri çalışmalar sırasında önemli bazı parçalara ulaştıklarına dikkati çeken Koçhan, şunları kaydetti:

''Hadrianus Tapınağı'nda her şey çok farklı. Ülkemizdeki diğer tapınaklara hiç benzemiyor. Bu tapınağın, istediğimiz şekilde ortaya çıkması için bu koşullarda 10 yıla daha ihtiyacımız var. Kyzikos'ta, Hadrianus'un dışında Metroon isimli bir tapınak ve Nekropol (mezarlık) da var. Bu bölgelerdeki arazilerin şahıs malı olması nedeniyle kazı yapamıyoruz. Mutlaka kamulaştırılması gerekiyor.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.