Haberler

Avrupa'da sanatın başkenti 'Viyana'

Tarih: 9 Temmuz 2010 Kaynak: Radikal
Osmanlı İmparatorluğu'nun iki kez kuşattığı ancak alamadığı Viyana, Avrupa'da sanatın başkenti olarak biliniyor. Mimarisi, tarihi, valsleri, ünlü bestecileri ve yazarlarıyla bu kent gezenleri büyülüyor.

Avusturya'nın başkenti olan Viyana, bu kıtada sanatın da başkenti olarak biliniyor. Viyana denince akla klasik batı müziğinin en üretken ve en etkili bestekarlarından olan, günümüz müzik tarihinin en büyük dehalarından biri olarak görülen Wolfgang Amadeus Mozart geliyor.

Kentin dört yanındaki yüzlerce yıllık binalar hala ilk günlerindeki gibi ihtişamla yükseliyor. Şehrin merkezindeki Parlamento binası ve belediye binası da kentin tarihi dokusunu yansıtıyor.

Tuna Nehri'nin de geçtiği bu kenti kuşbakışı görmek isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında Tuna Kulesi geliyor. 252 metre yüksekliğe sahip olan bu kulenin 165. metresinde bulunan ve kendi etrafında dönen restoranı bir yandan bir şeyler yerken, diğer yandan da şehri oturduğunuz yerden 360 derece açıyla izleme keyfini sunuyor.

Viyana'nın sembollerinden biri olan dev dönme dolap 'Riesenrad' da kentin kuşbakışıyla izlenebileceği yerlerden biri olarak dikkati çekiyor. Prater Parkı içerisinde 1897 yılında inşa edilen dönme dolap 65 metre yüksekliğe ulaşıyor. Toplam 15 vagona sahip olan dönmedolabın her vagonuna 10'ar kişi biniyor ve yaklaşık 15 dakikalık bir turla şehir izlenebiliyor.

Kentte bulunan birçok müzelerde ise çeşitli eserler sergileniyor. Şehrin göbeğinde bulunan opera binasında ise hergün klasik müzik konserlerine katılınabiliyor.

Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Viyana, en fazla Türk'ün yaşadığı Avrupa kentlerinin başında geliyor.

Kentin dört bir yanında ise Mozart markalı çikolatalar satılıyor.

Viyana'da bulunan saraylar da göz kamaştırıyor. Tam 800 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan Schönburnn Sarayı bu sarayların başında geliyor. 1569 yılında yaptırılan sarayda yüzlerce oda bulunuyor ve sarayın bahçesinde 500 işçinin çalıştığı bilgisi veriliyor.

VİYANA'DA TÜRK İZLERİ
Osmanlı İmparatorluğu'nun fethedemediği bu kentte birçok Türk izine de rastlamak mümkün. Kent merkezindeki Stefan Katedrali'nin 153 metre boyundaki kulesinde bulunan 'Türk Çanı' bunlardan biri. 1683 yılındaki 2. Viyana kuşatması sırasında yeniçerilerin mevzilerinde bıraktıkları silah ve teçhizatın eritilmesiyle yapılan bu çan, özel günlerde çalınıyor.

Dünyaca ünlü sanatçı Mozart da da Osmanlılar'dan kalan izleri görmek mümkün. Mehter Marşı'ndaki ritimden esinlenen ve Türk Marşı'nı besteleyen Mozart, Saraydan Kız Kaçırma Operası'nda da dönemle ilgili bir olayı anlatıyor.

Viyana'da bulunan birçok müzede ise Osmanlılar'dan kalan çeşitli eserleri görmek mümkün.

Avrupa'da en fazla Türk'ün yaşadığı kentlerin başında gelen Viyana'da hemen hemen her yerde bir Türk'e, Türk restoranında rastlanabiliyor. Kentte gezerken bazı yerlerde Türk sanatçıların konserlerini duyuran ve bazı hemşehri derneklerinin etkinliklerini haber veren afişlerin asıldığı görülüyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.